Από το βουνό Ίντα και το «Κανάλι Ιστανμπουλ», στη Λήμνο, τη Λέσβο και την Σαμοθράκη
Όσα σύνορα, όσα ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα, κι αν προσπαθούν οι άρχουσες τάξεις να ορίσουν, η επίδραση των καταστροφικών για το περιβάλλον έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει δεν γνωρίζει από τέτοιου είδους τεχνητούς διαχωρισμούς, επηρεάζοντας όλες τις γειτονικές χώρες.
Βουνό Ίντα: ένας από τους σημαντικότερους υπόγειους υδροφορείς καταστρέφεται
Το Βουνό Ίντα (Ίδη), στα παράλια της Τουρκίας, στην περιοχή του Τσανάκαλε, θυσιάζεται στο βωμό των συμφερόντων των εξορυκτικών εταιριών εδώ και χρόνια.
Στο 79% της έκτασης του βουνού και των πρόποδων του, έχουν παραχωρηθεί εξορυκτικές άδειες. Από την «Kirazlı Gold and Silver Mine Project» και από τις εξορύξεις που ετοιμάζεται να κάνει η καναδική εταιρία Alamos Gold, θυγατρική εταιρία της El Dorado Gold (που έχει αναλάβει και τα μεταλλεία στην Χαλκιδική) η εικόνα πλέον του βουνού έχει ως εξής:
Οι δραστηριότητες εξόρυξης αφήνουν στο έδαφος και τα υπόγεια νερά βαρέα μέταλλα (αρσενικό, μόλυβδο, ψευδάργυρος, κλπ), με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν τόσο την ίδια την περιοχή, όσο και τον θαλάσσιο κόλπο στον οποίο εκβάλλουν.
Στην καταστροφή αυτή έρχεται να προστεθεί μεταλλείο Λιγνίτη και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από την καύση του, το οποίο υπολογίζεται ότι θα καταστρέψει τον υπόγειο υδροφορέα, από τον οποίο παίρνουν γλυκό νερό, όχι μόνο η περιοχή των παραλίων της Τουρκίας αλλά και τα Ελληνικά νησιά Λήμνος, Λέσβος και Σαμοθράκη.
H Βλέννα στην θάλασσα του Μαρμαρά περνάει τα Δαρδανέλια
Μια από τις πιο εμφανείς οικολογικές καταστροφές που μεταφέρονται από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι η βλέννα που δημιουργήθηκε στην Θάλασσα του Μαρμαρά. Το φαινόμενο αυτό το οποίο εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2007, φέτος έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις με αποτέλεσμα να καταστρέφει την θαλάσσια χλωρίδα και την πανίδα του κόλπου και την ψαριά των ψαράδων.
Η βλέννα σχηματίζεται από τον πολλαπλασιασμό των φυκιών, του φυτοπλαγκτόν και άλλων μικροοργανισμών, που τροφοδοτούνται από τα ακατέργαστα λύματα της Κωνσταντινούπολης και των γύρω περιοχών, μέχρι τα Δαρδανέλια.
Το φαινόμενο επιδεινώνεται από την άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Η βλέννα αυτή, έχει αρχίσει ήδη να περνάει τα στενά και να εμφανίζεται στα δίχτυα των ψαράδων της Λήμνου και της Λέσβου.
Κανάλι Ιστανμπουλ – μια νέα διώρυγα, μια τεράστια καταστροφή
Το πρότζεκτ «Κανάλι Ιστανμπουλ» αφορά το άνοιγμα μιας νέας διώρυγας δυτικά της Κωνσταντινούπολης, που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά. Ο ουσιαστικός λόγος διάνοιξης αυτού του καναλιού είναι ο έλεγχος των διελεύσεων. Από το νέο κανάλι, ο Ερντογάν δηλώνει ότι τα πλοία θα διέρχονται πληρώνοντας πολλαπλάσια τέλη, ενώ μη έχοντας καμία διεθνή συνθήκη που να ορίζει την διέλευση (όπως ισχύει για την περίπτωση του Βοσπόρου), θα μπορεί ο ίδιος να καθορίσει ποιος μπορεί να περάσει και ποιος όχι και πόσα θα πληρώσει.
Η κατασκευή του καναλιού αλλά και η τσιμεντοποίηση της γύρω περιοχής, θα καταστρέψει δύο βασικές λίμνες οι οποίες προσφέρουν πόσιμο νερό στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, θα κόψει 200 εκατ. δέντρα για τη δημιουργία του, ενώ θα καταστρέψει 136 εκατ. τετραγωνικά μέτρα εύφορης αγροτικής γης. Γύρω από το κανάλι, ο Ερντογάν προγραμματίζει να δημιουργήσει μια νέα πόλη, η οποία υπολογίζεται να στεγάσει 8 εκατομμύρια κατοίκους!
Πρότζεκτ για κέρδη, υπονομεύοντας την φύση και την ανθρώπινη ζωή
Η πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι διαφορετική από αυτή των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων καπιταλιστικών κυβερνήσεων. Ξεπουλούν τους φυσικούς πόρους, τη γη, τα δάση, τα υπόγεια νερά σε πολυεθνικές για να βγάλουν αμύθητα κέρδη, αδιαφορώντας για το κόστος που θα έχει στο περιβάλλον αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Κοινή δράση και αγώνας για το κοινό μας περιβάλλον ενάντια στην καταστροφή
Πριν ένα χρόνο, ελληνικές, τουρκικές και κυπριακές περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα συναντηθήκαμε και φτιάξαμε την πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο/Kazma Birak», ενάντια στις εξορύξεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες όχι μόνο είναι καταστροφικές για το περιβάλλον της περιοχής, αλλά φέρνουν Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία στα πρόθυρα πολεμικού επεισοδίου.
Μέσα από αυτή τη συνεργασία ήρθαμε σε επαφή οργανώσεις και κινήματα που δίνουν την μάχη ενάντια σε όλες τις περιβαλλοντικές καταστροφές και στις τρεις χώρες. Ήδη μέσα από αυτή την επαφή οργανώθηκε μέσα στην Άνοιξη συνάντηση των κινημάτων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και πριν μια βδομάδα συνάντηση για το νερό, με τα κινήματα που αντιτίθενται στην καταστροφή στο βουνό Ιντα και στο «Κανάλι Ιστανμπουλ» και με συλλογικότητες στη Μυτιλήνη.
Οι συνεργασίες αυτές θέλουμε να συνεχιστούν και να διευρυνθούν.
Όσο κι αν οι άρχουσες τάξεις στις τρεις χώρες προσπαθούν να μας διχάσουν με εθνικιστικές και πολεμικές ιαχές για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και των συμφερόντων των πολυεθνικών, εμείς βλέπουμε ότι τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία και στις τρεις χώρες.
Η κοινή δράση, η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι συνεπώς τα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή και να παλέψουμε για ένα μέλλον κοινό και ειρηνικό, όπου η φύση και η ανθρώπινη ζωή θα μπαίνει πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών.