Ελλάδα: «Success story»… με μαζική μεταναστευτική έξοδο

Tης Σύνταξης του «Ξ» 

Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΟΗΕ για την μετανάστευση ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις «Προοπτικές Παγκόσμιου Πληθυσμού 2024». Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση στον κόσμο σε απόλυτο αριθμό ανθρώπων που μετανάστευσαν από τη χώρα, καθώς το 2023 έφυγαν 159.000 άτομα*. Εάν μάλιστα καταταχθούν οι χώρες με βάση το ποσοστό της «καθαρής» μετανάστευσης σε σχέση με τον πληθυσμό, τότε η Ελλάδα έρχεται 3η, έχοντας χάσει το 1,56% του πληθυσμού της, πίσω από το Σουδάν που έρχεται πρώτο με 2,7% και το Κόσοβο δεύτερο με 1,69% (αφαιρώντας τα πολύ μικρά νησιωτικά κράτη που τα ποσοστά τους δεν είναι συγκρίσιμα). 

Η ιστοσελίδα visualcapitalist.com παρουσίασε τη λίστα των 55 χωρών που το 2023 μειώθηκε ο πληθυσμός τους λόγω της μετανάστευσης (κατά τουλάχιστον 10 χιλιάδες). Πρώτο έρχεται το Πακιστάν που έχασε 1,62 εκ. και συμπληρώνουν τη δεκάδα το Σουδάν (1,35 εκ.), η Ινδία (979 χιλ.), η Κίνα (586 χιλ.), το Μπαγκλαντές (550 χιλ.), το Νεπάλ (410 χιλ.), η Τουρκία (318 χιλ.), η Ουκρανία (300 χιλ.), η Βραζιλία (240 χιλ.), οι Φιλιππίνες (164 χιλ.) και ακολουθεί Ελλάδα (159 χιλ.). Η Ελλάδα τοποθετείται στην 1η θέση των χωρών της ΕΕ που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, με τη Ρουμανία και την Τσεχία να βρίσκονται πολύ πιο πίσω.

Στην «Ελλάδα 2.0» του Μητσοτάκη, των «υπερ-πρώτων» του Άδωνι με την οικονομία να «φεύγει βζιιιν» και που πρόσφατα ο Ταχιάος (η προσωποποίηση του αποτυχημένου πολιτευτή) μας δήλωσε ότι «μπαίνουμε στην εποχή του ουάου», τελικά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκων δεν ζουν καθόλου «ουάου» και δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να «φύγουν βζιιιν» από τη χώρα…

Η συνύπαρξη σε μια τέτοια λίστα μαζί με χώρες που ο πληθυσμός τους υποφέρει από εσωτερικές πολεμικές συγκρούσεις και πεθαίνει απ’ την πείνα, όπως Σουδάν, βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών όπως στην Ουκρανία ή γενικά ζει σε άθλιες συνθήκες, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου», δεν είναι ακριβώς η εικόνα της ευημερίας που προσπαθεί να πλάσει η ΝΔ για την Ελλάδα.

Ασφαλώς, ο αριθμός των 159.000 «καθαρών» μεταναστεύσεων δεν αφορά ένα μόνο σύνολο ανθρώπων. Ένα μέρος τους είναι κομμάτι του λεγόμενου «brain drain» που συνεχίζεται για πάνω από μια δεκαετία, ανθρώπων που στην πλειοψηφία τους έχουν σπουδάσει κάτι και φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη εργασιακή προοπτική – να μπορούν δηλαδή να ζουν απ’ το μισθό τους. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι αφορά τους πρόσφυγες που έρχονται και παραμένουν για ένα διάστημα στην Ελλάδα, όμως όπως δείχνει και σχετική έρευνα οι 3 στους 4 δεν έχουν στόχο είναι να εγκατασταθούν αλλά να φύγουν σε άλλη χώρα του εξωτερικού (προφανώς γιατί η συμπεριφορά του ελληνικού κράτους απέναντι τους είναι άθλια). Και τέλος, ένα ακόμα μέρος του πληθυσμού που φεύγει αφορά μετανάστες που ζουν για χρόνια στην Ελλάδα και αποφασίζουν να φύγουν, κυρίως Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι.

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής που οδηγεί όλους τους παραπάνω στη «μεγάλη έξοδο»;

Είναι οι συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην Ελλάδα και έχουν κάνει τον βίο αβίωτο. Όσους επικοινωνιολόγους και αν επιστρατεύσει η ΝΔ, όσα ΜΜΕ και αν «πετσώσει», όσες χαζοχαρούμενες εκφράσεις ή παραπλανητικά στοιχεία για την ανάπτυξη και την οικονομία κι αν χρησιμοποιεί, δεν μπορούν να κοροϊδεύουν για πολύ τον κόσμο.[7] Η ακρίβεια, το ράλι στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, η στεγαστική κρίση κλπ, είναι αυτά που έχουν φτωχοποιήσει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού και συνεχίζουν να το κάνουν.

Πίσω από τις επικοινωνιακές τακτικές και τα ωμά ψέματα, κρύβεται και ένας φόβος στα κυβερνητικά επιτελεία. Ο φόβος ότι κάποια στιγμή ο κόσμος θα βγει απ’ το πολιτικό αδιέξοδο και την αίσθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και τότε θα είναι η δική τους… μετανάστευση που θα τους απασχολεί.


* Οι αριθμοί αυτοί αφορούν την «καθαρή» μετανάστευση (net migration), προκύπτουν δηλαδή από τον αριθμό των μεταναστών που μπήκαν στη χώρα, μείον τον αριθμό των ανθρώπων που μετανάστευσαν από τη χώρα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα