ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ;

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας τελείωσε. Η εθνική Ελλάδας νίκησε. Εκατοντάδες χιλιάδες αλβανοί μετανάστες στεναχωρήθηκαν γιατί έχασε η εθνική τους ομάδα αλλά ένοιωσαν ανακούφιση γιατί γλίτωσαν τα χειρότερα αν τολμούσαν να νικήσουν και να πανηγυρίσουν. Τα γεγονότα του περασμένου Σεπτέμβρη ήταν ακόμα νωπά στη μνήμη τους. Το άρθρο ενός μαθητή από την Αλβανία που δημοσιεύουμε σε διπλανή στήλη είναι ενδεικτικό.

Στην πλατεία Κοτζιά, στην εκδήλωση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ για κοινή παρακολούθηση του αγώνα από έλληνες και αλβανούς, ελάχιστοι αλβανοί μετανάστες ανταποκρίθηκαν. Το ίδιο και στην αντιρατσιστική πορεία 3 μέρες μετά.

Και όμως. Οι αλβανοί μετανάστες είναι πολύτιμος σύμμαχος για το ελληνικό εργατικό κίνημα και τη νεολαία. Όχι μόνο λόγω μεγέθους. Αλλά γιατί αποτελούν το πιο καταπιεσμένο και άδικα συκοφαντημένο κομμάτι της κοινωνίας μας. « Οι έλληνες αντιπαθούμε τους αλβανούς είναι η αλήθεια» διαπίστωνε ο δημοσιογράφος Μ.Καψής στην εκπομπή του μετά τον αγώνα, όπου ακούστηκαν τα μύρια όσα. Και ήταν εκεί ο νεοφασίστας Η.Παναγιώταρος της Γαλάζιας Στρατιάς, και οι Κολλάτος, Ψωμιάδης για να ενισχύσουν αυτή την άποψη. Και στον αντίλογο μόνος του ο ηθοποιός Λαέρτης Βασιλείου να προσπαθεί να εξηγήσει τα αυτονόητα για όποιον δεν είναι τυφλός από το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Ηταν εκεί και ο Τ.Μίτσι που ουσιαστικά εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του και αποτελεί συνειδητή επιλογή των ΜΜΕ αφού με τη στάση του και το ύφος του όποτε μιλάει ενισχύει τα επιχειρήματα των διαφόρων φασιστοειδών.

Ο στόχος του κοινού αγώνα ελλήνων και αλβανών δεν πρέπει να είναι μόνο να βλέπουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σαν παιγνίδι και να σεβόμαστε τα εθνικά σύμβολα του καθένα. Αλλά η αντίσταση στην φτώχεια, την ανεργία, την εγκληματικότητα, την εκμετάλλευση. Να μην επιτρέψουμε στο σύστημα και τις κυβερνήσεις να μας διαιρέσουν για να περνάνε πιο εύκολα τις αντιλαϊκές τους πολιτικές. Να θυμηθούμε ότι με τους αλβανούς εργαζόμενους και νεολαίους έχουμε διαφορετική εθνική καταγωγή αλλά κοινή ταξική θέση στην κοινωνία.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής