Ελεύθερος ο σύντροφος Paul Murphy

Tου Γιάννη Πιστιόλη

“Ο τρόπος με τον οποίο μας φέρθηκε το Ισραήλ δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που υποφέρουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι”. Αυτή ήταν μια από τις πρώτες δηλώσεις του συντρόφου ευρωβουλευτή Paul Murphy μετά την αποφυλάκιση του από τον ισραηλινό στρατό στις 11 Νοέμβρη.

Προκλητική επέμβαση και μεταχείριση

Ο σύντροφος μαζί με άλλους ακτιβιστές της διεθνούς αποστολής “Κύματα Ελευθερίας” επιχείρησαν να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το κράτος του Ισραήλ στο λιμάνι της Γάζας για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

Ενώ ο στολίσκος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, ισραηλινοί κομάντο κατέλαβαν τα πλοία και με την απειλή όπλων συνέλαβαν τα μέλη της αποστολής, εντελώς παράνομα, και τους μετέφεραν στις ισραηλινές φυλακές.

Στη φυλακή που μεταφέρθηκαν συνεχίστηκε η βάναυση μεταχείριση τους, αφού ήταν δεμένοι με χειροπέδες, υπήρχε συνεχώς η άρνηση του δικαιώματος να μιλούν τηλεφωνικά με τους συγγενείς και συντρόφους τους, υπέστησαν ατιμωτικές πράξεις όπως να τους γυμνώνουν για να τους κάνουν σωματικό έλεγχο, όντας μέσα στη φυλακή. Σε όλες αυτές τις μέρες που έμειναν κρατούμενοι τους επιτράπηκε μόνο ένα τρίλεπτο τηλεφώνημα, το οποίο παρακολουθούνταν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. Μάλιστα όπως δήλωσε ο ίδιος ο Paul Murphy οι τρεις τελευταίες μέρες ήταν ένα κολαστήριο μιας και υπήρχε έντονος ψυχολογικός πόλεμος για να τους σπάσουν το ηθικό.

Μάλιστα τους ζητήθηκε να υπογράψουν ένα κείμενο που έλεγε πως συνελήφθησαν σε χωρικά ύδατα του Ισραήλ και άρα πως η σύλληψή τους ήταν νόμιμη. Κάποια από τα μέλη της αποστολής μαζί με τον Paul Murphy αρνήθηκαν να το υπογράψουν και έτσι παρατάθηκε η κράτηση τους.

Διεθνής εκστρατεία

Από την πρώτη στιγμή η CWI (η διεθνής που συμμετέχει το Ξεκίνημα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας μέλος του οποίου είναι ο Πωλ Μέρφυ) ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για να σταματήσει αυτή η βάναυση συμπεριφορά στους 21 κρατουμένους και για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας ήταν τα χιλιάδες email διαμαρτυρίας από αγωνιστές από όλο τον κόσμο, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ιρλανδία και άλλες χώρες καθώς και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωομάδας της Αριστεράς καθώς και βουλευτών της Ενωμένης Αριστερής Συμμαχίας στην Ιρλανδία που απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων. Τελικά ύστερα από 8 μέρες κράτησης ο σύντροφος και οι υπόλοιποι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο αγώνας για την Παλαιστίνη συνεχίζεται!

Ξεκάθαρος στόχος του κράτους του Ισραήλ από αυτές τις ενέργειες ήταν η αποθάρρυνση του κινήματος για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Έγινε φανερό πως το Ισραήλ δεν θα διστάσει να κάνει οτιδήποτε για να μην αμφισβητηθεί η κυριαρχία του στην περιοχή, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει βασανισμός, φυλάκιση ή και δολοφονίες αγωνιστών.

Αυτό το συμβάν καθώς και ο αγώνας των Παλαιστινίων καταδεικνύει με τον πιο άμεσο τρόπο την υποκρισία των ιμπεριαλιστών που  κάνουν τα στραβά μάτια στην κατοχή και την καταπίεση των Παλαιστινίων από το “φίλο” και σύμμαχο Ισραήλ.

Επίσης αξίζει να επισημάνουμε  πως το παράδειγμα του Πολ δείχνει πως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της εργατικής τάξης πρέπει και μπορούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, γιατί γι’ αυτό το λόγο τους εξέλεξαν οι εργαζόμενοι. Με ένα τέτοιο διαφορετικό παράδειγμα πολιτικής πρακτικής και ήθους μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κινήματος που μετά από τόσες προδοσίες και απογοητεύσεις από τις ηγεσίες της αριστεράς έχει διαρραγεί. Μια τέτοια αριστερά χρειαζόμαστε διεθνώς να μπει μπροστά στις μάχες που έρχονται.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής