Ελεύθερες παραλίες και στη Θάσο! – Συνέντευξη με την Ε. Ρογδάκη

Διαβάστε παρακάτω συνέντευξη της Ειρήνης Ρογδάκη από το «Κίνημα Ελεύθερης Παραλίας Θάσου» για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νησί.

  • Ειρήνη, πότε και πως ξεκίνησαν οι δράσεις για ελεύθερες παραλίες στη Θάσο;

Η πρώτη συνέλευση έγινε την Δευτέρα 7/8 και η πρώτη δράση στην παραλία της Σκάλας Μαριών την Τετάρτη 9/8. Όπως αποφάσισε η συνέλευση, έγινε μια μικρή πορεία στο χωριό που κατευθύνθηκε προς την παραλία που έιναι λίγο έξω από αυτό. Στη συγκεκριμένη παραλία φέτος, λειτουργεί ένα beach bar, το οποίο την έχει καταλάβει ολόκληρη με ξαπλώστρες και ξύλινες κατασκευές. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ήταν παρούσα στο σημείο η αστυνομία, όπως και δικηγόρος της κίνησης μας.

Ο επιχειρηματίας μάζεψε αρχικά πολλές από τις ξαπλώστρες και απελευθέρωσε την πάνω μεριά της παραλίας, αλλά και πάλι οι ξαπλώστρες ήταν πάνω στο κύμα (δεν τηρούνταν δηλαδή τα πέντε μέτρα μπροστά στο κύμα, ούτε και τα δύο μέτρα στις άκρες της παραλίας). Τελικά το μαγαζί διέκοψη τη λειτουργία του για τέσσερις μέρες. 

  • Πως συνεχίστηκαν οι κινητοπιοήσεις και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου;

Η δεύτερη κινητοποίηση έγινε την Παρασκευή 11/8 στην παραλία Αλυκές, που βρίσκεται επίσης σε αρχαιολογικό χώρο. Για άλλη μια φορά παρούσα στην κινητοποίηση ήταν η αστυνομία, αλλά και εκπρόσωπος της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η συγκεκριμένη παραλία είναι πολύ στενή και δεν υπάρχει τρόπος να τηρηθούν οι αποστάσεις των πέντε μέτρων από το σημείο που σκάει το κύμα και των δύο μέτρων στα πλάγια. Όλη η παραλία ήταν και πάλι κατειλημμένη από ξαπλώστρες, παρά το γεγονός ότι κάποια από τα μαγαζιά που λειτουργούν εκεί, είχαν ήδη κλείσει λόγω άλλων παρατυπιών. 

Πάντως, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών τραβούσαν βίντεο του κόσμου που συμμετείχε στην κινητοποίηση, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα «προειδοποιήσεις». Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σε αυτή την περίπτωση είχαμε μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, αλλά και συμμετοχή από παραθεριστές που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι συμβαίνει. Σταδιακά, αρχίζει να ανοίγει η κουβέντα για το πως διαχειριζόμαστε και σε ποιον ανήκουν οι ελεύθεροι χώροι.

  • Πως οργανώθηκε το κίνημα και ποιες είναι οι επόμενες δράσεις του;

Το κίνημα ελεύθερες παραλίες οργανώθηκε αρχικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κόσμο που μένει, ή κάνει συστηματικά τις διακοπές του στο νησί. Τα βασικά καλέσματα δημοσιοποιούνται εκεί. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξαναγίνει συνέλευση για να αποφασίσει τις λεπτομέρειες των επόμενων κινητοποιήσεων. Βασικός πρώτος στόχος όμως, είναι να οργανωθεί κινητοποίηση (μετά το δεκαπενταύγουστο) σε μια μεγάλη παραλία που έχει αποκλειστεί πλήρως (δεν υπάρχει κανενός είδους πρόσβαση για τον κόσμο) από το ξενοδοχείο ενός επιχειρηματία ξένων συμφερόντων, που μάλλον την θεωρεί ιδιοκτησία του, παρά το γεγονός ότι κι εκεί υπάρχουν αρχαία. Γενικά, θεωρούμε σημαντικό το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες να επεκταθεί και να συντονιστεί. Το βασικό σύνθημα των ημερών, εκφράζει ακριβώς αυτή την ανάγκη.


σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα