Ελεύθερες και χωρίς αστυνομοκρατία εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Δημοσιεύουμε κοινό Δελτίο Τύπου συλλογικοτήτων

Πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 11/11/2021 το απόγευμα, η παράσταση διαμαρτυρίας και απαίτησης για ελεύθερες και χωρίς αστυνομοκρατία εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στο Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» με αντιπροσωπεία από τις 9 από τις συλλογικότητες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Παραδόθηκε στον Υφυπουργό Ελ. Οικονόμου το συν/νο υπόμνημα  στο οποίο καταγγέλλονται  ο κυβερνητικός αυταρχισμός, η αστυνομική βία και η ασυλία που έχουν οι επιθέσεις των νεοναζιστικών συμμοριών. 

Από πλευράς μας αναφερθήκαμε στα συγκεκριμένα περιστατικά που περιγράφονται στο υπόμνημα και καταγγείλαμε την αστυνομική βία που προκάλεσε ακόμα και τραυματισμούς, την ενθάρρυνση αυτής της βίας από την πολιτική ηγεσία και τις δηλώσεις του Υπουργού, Θεοδωρικάκου. Αναφερθήκαμε στην ατιμωρισία των νεοναζιστικών συμμοριών. Ζητήσαμε την  απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και χαρακτηρίσαμε τις δηλώσεις του υπουργού για έμφαση στους αστυνομικούς ελέγχους κατά την προσέλευση του κόσμου στο Πολυτεχνείο ως τρομοκρατικές που αποβλέπουν στην αποτροπή συμμετοχής του κόσμου. 

Από την πλευρά του Υπουργείου ο υφυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης και της στάση της αστυνομίας που είπε ότι κινείται στα πλαίσια του νόμου και για όποια περιστατικά κρίνουν ότι υπάρχει υπέρβαση από τους αστυνομικούς, διεξάγουν διοικητικό και ποινικό έλεγχο, φέρνοντας ως παράδειγμα την έρευνα για τον αστυνομικό που έσπασε τζαμαρία και τραυματίστηκε κοπέλα κατά την πορεία ενάντια στη λήψη DNA στις 26/10. Για την απαγόρευση, περιορισμό και κτύπημα των διαδηλώσεων είπε ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος για τις διαδηλώσεις, και δεν τηρούν μόνο το θέμα της υποχρεωτικής αναφοράς του υπεύθυνου αν και κάποιοι (?) ενημερώνουν για το ότι πρόκειται να κάνουν διαδηλώσεις, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το κτύπημα για να περιοριστεί σε μια λωρίδα επί της Αμαλίας η διαδήλωση των χιλιάδων εκπαιδευτικών στις 1/10/2021,  παρά μόνο με το ότι πρέπει να περνούν τα λεωφορεία.   Ενώ για το κτύπημα της πορείας των πυροσβεστών είπε ότι ήταν αναγκαία για να ανοίξει η κυκλοφορία στην Κηφισίας και ότι ερευνούν για το κτύπημα με νερό από αύρα του δημοσιογράφου, αλλά για τον τραυματισμό του πυροσβέστη έριξε την ευθύνη στον ίδιο, γιατί ακούμπησε αυτό που έριξε η αστυνομία (!). Κράτησε σημειώσεις για την προκλητική στάση και τις απειλές των αστυνομικών με πολιτικά στις 1/11/2021 κατά τη δίκη των συλληφθέντων στα Σεπόλια. 

Για τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο ανέφερε ότι  οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των ιδρυμάτων και η αστυνομία δεν θα παίξει το ρόλο του θυρωρού, αλλά τα ΑΕΙ θα μείνουν κλειστά και μόνο στο κτίριο του ΕΜΠ θα γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις. Δεν θα επιτρέψουν να γίνει καμιά κατάληψη του χώρου και θα πάρουν μέτρα ελέγχου για την ασφαλή προσέλευση του κόσμου και διεξαγωγή των εκδηλώσεων. 

Από πλευράς μας καταγγείλαμε ότι όποτε η αστυνομία εμφανίζεται στις διαδηλώσεις χρησιμοποιεί βία, δημιουργεί επεισόδια και καταστέλλει. Δηλώσαμε ότι την ευθύνη για τις εκδηλώσεις και τις πορείες την έχουν οι φορείς του κινήματος και δεν έχει καμιά δουλειά η αστυνομία να εμφανίζεται, να προκαλεί και πόσο μάλλον να απαγορεύει και να καταστέλλει όπως έγινε πέρισυ με πρόσχημα την πανδημία, παρά το ότι τηρούνταν όλες οι υγειονομικές προφυλάξεις.

Η παράσταση έληξε με την κατάθεση του  υπομνήματος. 

Καλούμε για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και τις πορείες για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Η τρομοκρατία της κυβέρνησης, η αστυνομική βία και η κρατική καταστολή δεν μας φοβίζουν.  Έξω η αστυνομία από τις διαδηλώσεις. Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων. 

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στη διαδήλωση, την κινητοποίηση, την πολιτική και κινηματική δράση. 

Δυναμώνουμε και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. 

 • Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά 
 • ΔYΔΕ Δίκτυο  Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών 
 • Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενες-ους για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις 
 • Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων
 • ΚΑΡ Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό
 • ΚΕΔΔΑ Κίνηση για τις Ελευθερίες τα δημοκρατικά δικαιώματα την αλληλεγγύη
 • ΚΕΕΡΦΑ Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική  Απειλή
 • Πρωτοβουλία Δικηγόρων & Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα 
 • ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. Συντονισμός για Προσφυγικό-ΜεταναστευτικόΚοινή καταγγελία γεγονότων κρατικής καταστολής και φασιστικών επιθέσεων- Απαίτηση για ελεύθερες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα γεγονότα που μαρτυρούν ότι είμαστε μπροστά σε μια νέα κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού, της αστυνομικής βίας και της κρατικής καταστολής ενάντια σε όσους κινητοποιούνται, αλλά και σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, παράλληλα με την ένταση των επιθέσεων από φασιστικές ομάδες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε :

22/10/2021 Εκτέλεση του Νίκου Σαμπάνη και τραυματισμός του άλλου νεαρού συνεπιβάτη από αστυνομικούς που έριξαν στους 3 άοπλους Ρομά 36 σφαίρες στο Πέραμα, μετά από δολοφονική καταδίωξη.

Κτύπημα διαδηλώσεων από τη αστυνομία :

3/9/2021 επίθεση το πρωί στη συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων με χημικά και ξύλο

3/9/2021 επίθεση το απόγευμα στην πορεία εκπαιδευτικών και φοιτητικών συλλόγων με χημικά

3/9/021 επίθεση το απόγευμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση για την κούκλα Αμάλ με χημικά και ξύλο

1/10/2021 επίθεση στη συγκέντρωση ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ στο Σύνταγμα με αύρες και χημικά ενάντια σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς

6/10/2021 επίθεση σε συγκέντρωση ΟΛΜΕ, ΔΟΕ,  με ξύλο και γκλομπ στη Σταδίου στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος με τραυματισμό συνδικαλιστών.

9/10/2021 επίθεση σε αντιφασιστική αντιρατσιστική συγκέντρωση με χημικά

25/10/2021 επίθεση στην πορεία διαμαρτυρίας για την εκτέλεση του Νίκου Σαμπάνη με χημικά, κρότου λάμψης και ξύλο. Τραυματίες μια εκπαιδευτικός ΕΜΠ,  φοιτητές και άλλοι

26/10/2021 κτύπημα στη Σόλωνος της πορείας ενάντια στη λήψη DNA από φοιτητές σπάσιμο τζαμαρίας από αστυνομικό και τραυματισμός κοπέλας

5/11/2021 επίθεση στη συγκέντρωση των εποχικών πυροσβεστών με χημικά, αύρες, κρότου λάμψης. Τραυματίες  ένας πυροσβέστης και ένας δημοσιογράφος

Προκλήσεις αστυνομικών 

1/11/2021 Εκτός υπηρεσίας αστυνομικοί με πολιτικά μέσα, έξω από το κτίριο, μέσα και στην είσοδο της αίθουσας  των δικαστηρίων της Ευελπίδων παρενοχλούν μάρτυρες και ακροατήριο στη δίκη των συλληφθέντων διαδηλωτών στα Σεπόλια. Προβαίνουν απροκάλυπτα ή καλυμμένα σε σεξιστικά σχόλια και απειλές σε βάρος κυρίως νέων γυναικών, ενώ περικυκλώνουν 2 νέους φοιτητές κατά την έξοδό τους από τα δικαστήρια απαιτώντας να παραδώσουν το κινητό τους τηλέφωνο.

Επιθέσεις από ναζιστικές συμμορίες

Στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης επίθεση σε φοιτητές-τριες που μοίραζαν ανακοινώσεις  

Στην Ηλιούπολη επίθεση σε μαθητές

Στο Ν. Ηράκλειο Αττικής σε αντιρατσιστική εκδήλωση

Στη Νίκαια σε πακιστανούς εργάτες

Στο Γυμνάσιο Ιστιαίας ενάντια σε ελληνοκουβανό μαθητή

Στο 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας ενάντια σε αλλοδαπό μαθητή

Στου Ψυρρή επίθεση φασιστοειδών σε νέο που αναγνώρισαν ότι ανήκει σε αριστερή οργάνωση 

Ενώ, είναι σε εξέλιξη σειρά από δίκες για κινηματική και πολιτική δράση, για συμμετοχή ή απόπειρα συμμετοχής σε κινητοποιήσεις, για δράσεις ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος από  εγκατάσταση ανεμογεννητριών και για αποτροπή πλειστηριασμών κατοικίας λαϊκών νοικοκυριών.

Οι απαγορεύσεις κινητοποιήσεων, συναθροίσεων, συνδικαλιστικών διαδικασιών, διαδηλώσεων με πρόσχημα ότι αποτελούν μέτρα προστασίας από την πανδημία, αποτέλεσαν μια ακόμα μέθοδο περιορισμού των ελευθεριών και υποκρισία αφού τηρούνταν όλες οι υγειονομικές προφυλάξεις. 

Οι δηλώσεις του  Τάκη Θεοδωρικάκου, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για την ένταση της αστυνομοκρατίας, την εκτίμησή του στο έργο των αστυνομικών, την συμπαράστασή του στους αστυνομικούς του Περάματος, αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και τον τρόπο δράσης της αστυνομίας χωρίς διακοπές καταδιώξεων, για τις προμήθειες και τον εξοπλισμό της αστυνομίας κάνουν φανερό ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης η περαιτέρω συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών και του δικαιώματος στη διαδήλωση για την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων που αναμένουν να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία, συνταξιούχοι από την εφαρμοζόμενη πολιτική. 

Αυτή η κυβερνητική πολιτική στρώνει το έδαφος για τη δυναμική επανεμφάνιση των φασιστικών ταγμάτων εφόδου και διαπιστώνουμε με τραγικό τρόπο την αποθράσυνση των νεοναζιστικών συμμοριών με νέες επιθέσεις και σειρά περιστατικών που μαρτυρούν, επίσης, ότι  υπάρχει διαπλοκή κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών.

Μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Δηλώνουμε ότι θέλουμε ελεύθερες, ανοικτές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις για να τιμηθεί η επέτειος της εξέγερσης με τους σύγχρονους αγώνες για το «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» της εποχής μας.

Δεν αποδεχόμαστε την επιχείρηση της κυβέρνησης να επιβάλλει απαγορεύσεις εκδηλώσεων και διαδηλώσεων με πρόσχημα την πανδημία αφού τηρούνται όλες οι προφυλάξεις.

Δεν αποδεχόμαστε το κλίμα φόβο που θέλει να επιβάλει με  τις  δηλώσεις του στις 8/11 ο αρμόδιος υπουργός για κλείσιμο όλων των ΑΕΙ, προληπτικούς ελέγχους σε όσους προσέρχονται και ρόλο της αστυνομίας στον εορτασμό του Πολυτεχνείου με την επιβολή τάξης και ασφάλειας. Με την περσινή εμπειρία, που η κυβέρνηση επέβαλλε με πρόσχημα την πανδημία απαγόρευση διαδηλώσεων και προχώρησε σε εκτεταμένες βίαιες επιχειρήσεις καταστολής, προσαγωγές, συλλήψεις, πρόστιμα και διώξεις απαιτούμε να μην έχουμε επανάληψη των γεγονότων.

Να πραγματοποιηθεί η διεξαγωγή των εκδηλώσεων και διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο με ανοικτά τα ΑΕΙ, χωρίς απαγορεύσεις και περιορισμούς και χωρίς την παρουσία της αστυνομίας στις διαδηλώσεις.

Γενικότερα :

 • Να σταματήσει η ασυλία των νεοναζιστικών συμμοριών.
 • Όχι στις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, κινητοποιήσεων. Έξω η αστυνομία από τις πορείες.
 • Όχι στην κρατική καταστολή, την αστυνομία βία και αυθαιρεσία.
 • Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής, κινηματικής δράσης και τις διώξεις. Να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.
 • Παλεύουμε για  τις λαϊκές ελευθερίες. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στη διαδήλωση, την απεργία, την πολιτική και κινηματική δράση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα