Η αθωωτική απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου για την καπετάνισσα του Sea Watch 3 Carola Rackete γέμισε χαρά, ανακούφιση και ένα ξεκάθαρο αίσθημα νίκης το ιταλικό, αλλά και το παγκόσμιο αντιρατσιστικό κίνημα που στάθηκε αλληλέγγυο στην ίδια, τα μέλη του πληρώματός της και τους μετανάστες που μετέφερε το πλοίο.
Η Carola είχε συλληφθεί από τις ιταλικές αρχές το βράδυ της 28ης Ιούλη επειδή πήγε κόντρα στη λογική των κλειστών λιμανιών για τους μετανάστες που επέβαλε ο Σαλβίνι. Αψηφώντας την απαγόρευση και τις συνέπειες που μπορεί να αντιμετώπιζε η ίδια, αποφάσισε να δέσει το διασωστικό Sea Watch 3 στο οποίο επέβαιναν 42 μετανάστες που είχαν διασωθεί στα διεθνή ύδατα, στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.
Οι κατηγορίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη ήταν η αντίσταση στις κρατικές αρχές, η αντίσταση ή βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο, καθώς και η συμμετοχή σε υποκίνηση παράνομης μετανάστευσης. Ωστόσο, η δικαστική απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Η αποφασιστική ενέργεια της Carola δεν απείλησε την ασφάλεια της χώρας, αντιθέτως μάλιστα αναγνωρίστηκε ότι ήταν υποχρεωμένη να διασώσει τους μετανάστες και να τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. Στην απολογία της η Carola δήλωσε πως δεν είχε σκοπό να συγκρουστεί με το λιμενικό σκάφος, αλλά βρισκόταν στην προσπάθεια να βγάλει στη στεριά ταλαιπωρημένους ανθρώπους.
Ο Σαλβίνι θέλει, αλλά το κίνημα μπορεί!
Ο ακροδεξιός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Carola Rackete, δήλωσε πως ήλπιζε σε μια πιο σκληρή δικαστική απόφαση, ενώ υποσχέθηκε ότι θα απελάσει άμεσα την καπετάνισσα επειδή αποτελεί «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».
Η ασφυκτική πίεση που άσκησε το κίνημα αλληλεγγύης, οι διεθνείς διαστάσεις που πήρε το περιστατικό, ανάγκασαν το δικαστήριο να απελευθερώσει την Carola Rackete. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μέρες μετά από κάλεσμα δυο τηλεοπτικών αστέρων της Γερμανίας για την αποπληρωμή των προστίμων συγκεντρώθηκαν 917.195 ευρώ από 33.000 δωρητές, ενώ μια ιταλική αντιφασιστική ομάδα στο facebook έκανε αντίστοιχη εκστρατεία συγκεντρώνοντας 443.993 ευρώ. Παράλληλα, το σωματείο Λιμενεργατών της Γένοβα είχε ανακοινώσει όσο το πλοίο βρισκόταν ακόμη στη θάλασσα ότι θα το καλοδεχόταν αν κατάφερνε να φτάσει μέχρι εκεί!
Αναμφίβολα, η δράση του κινήματος αλληλεγγύης σε συνδυασμό με την αθωωτική απόφαση, ήταν ένα δυνατό χαστούκι στην αντιμεταναστευτική ατζέντα του Σαλβίνι που θέλει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να ταλαιπωρούνται ή και να πνίγονται στη Μεσόγειο. Και πάνω σε αυτό το κίνημα πρέπει να επενδύσουμε.