Array

Να ανακληθούν οι 3 παράνομες απολύσεις της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο!

Την Παρασκευή 12/2/2010 η εργοδοσία της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο απέλυσε 3 εργάτες (τους Κ. Βογιατζή, Β. Καλατζή, Α. Παυλίδη) με τη δικαιολογία της «αλλαγής σχεδιασμού στην παραγωγή» και της «μειωμένης απόδοσης των εργαζομένων».

Από το ίδιο βράδυ και μέχρι σήμερα έχουν γίνει μια σειρά κινητοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα (στάσεις εργασίας, εργοστασιακή απεργία, πανβολιώτικη απεργία, διαδηλώσεις αλλά και παρεμβάσεις τοπικών αρχών, βουλευτών της αριστεράς κλπ) οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα παράλληλα με το δικαστικό αγώνα που ήδη έχει ξεκινήσει για να ανακληθούν οι 3 άδικες, παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις.

Το «Ξ» βρέθηκε από την πρώτη στιγμή του αγώνα στην πρώτη γραμμή μαζί με σχεδόν όλες τις οργανώσεις και τα κόμματα της αριστεράς που υπάρχουν στο Βόλο, προσπαθώντας να βοηθήσουμε να αντισταθούν οι εργαζόμενοι στις απολύσεις, αλλά και να είναι τελικά ο αγώνας τους νικηφόρος! Παρακάτω ακολουθούν αποσπάσματα από την προκήρυξη που βγάλαμε για το θέμα (ολόκληρη την προκήρυξη καθώς και συνέντευξη με τους απολυμένους εργάτες μπορείτε να διαβάσετε στο: www.xekinima.org)

Η ΜΕΤΚΑ που ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, έχει παραγγελίες δισεκατομμυρίων ευρώ και έχει πρόσφατα ανακοινώσει την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας στην Τουρκία. Παρόλα αυτά επιδιώκει να εφαρμόσει την επόμενη περίοδο μια σειρά αντεργατικά μέτρα (πάγωμα μισθών κλπ), για να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο οι ιδιοκτήτες της. Ξέρουν όμως ότι εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα φέρει αντιδράσεις μέσα στους εργαζόμενους και γι? αυτό προχώρησαν σε απολύσεις τριών αγωνιστών εργαζομένων, που δεν θα υπέκυπταν στις πιέσεις τους και που θα προχωρούσαν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στον Μυτιληναίο.

Οι απολύσεις είναι καταχρηστικές, άδικες και προκλητικές ? είναι στην ουσία παράνομες καθώς αποτελούν συνδικαλιστικές διώξεις. Είναι μια ωμή επίθεση στο αυτονόητο δικαίωμα μας να συνδικαλιζόμαστε και να διεκδικούμε. Είναι μια προσπάθεια να μας τρομοκρατήσουν. Να δεχόμαστε υπάκουα όλα τα χτυπήματα κι αντί να αντιστεκόμαστε να τους εκλιπαρούμε για λίγη ελεημοσύνη! Αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε ποτέ!

Οι τρεις απολυμένοι συνάδελφοί μας έχουν κατασκηνώσει έξω από την ΜΕΤΚΑ και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους. Χρειάζονται την υποστήριξή μας. Αυτό σημαίνει να ξεκινήσει εκστρατεία σε όλη την πόλη για να στηρίξουμε ηθικά, συνδικαλιστικά αλλά και οικονομικά τους συναδέλφους μας για να αντέξουν! Το να υποχρεωθεί η εταιρεία να τους επαναπροσλάβει μας αφορά όλους, γιατί αυτό αφορά το δικαίωμά μας να συνδικαλιστούμε, να αγωνιστούμε, να παλέψουμε ενάντια στα σχέδια των εργοδοτών.

Το προεδρείο του Σωματείου των εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ, δυστυχώς κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους απολυμένους συναδέλφους τους και την εταιρεία! Πρέπει να του ασκηθεί κοινωνική και συνδικαλιστική πίεση να αλλάξει την απαράδεκτη αυτή πρακτική του! Το προεδρείο με αυτή του την στάση, στρώνει το έδαφος στην εταιρεία για να συνεχίσει την επίθεση της. Γι? αυτό θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες το ΕΚΒ και τα άλλα εργατικά σωματεία της περιοχής.

Πρωτοβουλίες για το συντονισμό του αγώνα των εργατικών σωματείων ενάντια στη μείωση μισθών, στα κλεισίματα και τις απολύσεις, βάζοντας το αίτημα του διαχειριστικού ελέγχου με τη συμμετοχή των εργαζομένων («να ανοίξουν τα βιβλία» για να δούμε «που πήγαν» τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων) και παλεύοντας για να περάσουν οι βιομηχανίες στα χέρια των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα