Έκθεση ΔΝΤ: το βαρέλι της κοινωνικής ισοπέδωσης δεν έχει πάτο!

Σχόλιο από το «Ξ»

Την Παρασκευή 18 Γενάρη το ΔΝΤ εξέδωσε την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές επιδιώξεις της Τρόικας. Τα ψέματα του Σαμαρά ότι δήθεν τα πρόσφατα μέτρα θα είναι τα τελευταία αποκαλύπτονται με τον πιο εμφατικό τρόπο, μέσα από τις προβλέψεις και τις «συστάσεις» του ΔΝΤ για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τον Αύγουστο πρέπει να εξειδικευτούν τα νέα μέτρα ύψους 4,6 δισ. € για τη διετία 2015-2016 (που παρέμεναν «απροσδιόριστα» κατά τη ψήφιση του τελευταίου Μεσοπρόθεσμου). Τέτοια, είναι η επέκταση της εισφοράς «αλληλεγγύης» μέχρι το 2016 και οι περεταίρω περικοπές στην κοινωνική πρόνοια.

Το ΔΝΤ ζητάει επίσης 25.000 απολύσεις από το δημόσιο εντός του 2013 και συγχαίρει την κυβέρνηση για τη μείωση των μισθών κατά 20% μέχρι στιγμής, ενώ ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «ο κύριος στόχος που έχει τεθεί από την τρόικα είναι η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την τριετία 2012-2014».

Αυτά, την ίδια στιγμή που οι επιστημονικοί ερευνητές της ΓΣΕΕ αναφέρουν πως η μείωση του βιοτικού επιπέδου στη διάρκεια των ημερών της Τρόικα έχει φτάσει κατά μέσο όρο το 40%!

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το χρηματοδοτικό κενό για την περίοδο 2015-2016 υπολογίζεται στα 5,5 με 9,5 δισ. € (!!). Αυτό σημαίνει ότι, παρά την απόφαση των Ευρωπαίων να παράσχουν επιπλέον 26 δισ. € αυτή την περίοδο, πάλι δεν μπορούν να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι (όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά) ο τρόπος κάλυψής του θα έρθει μέσα από νέα μέτρα και νέα λιτότητα!

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση για φέτος 4,2%, οριακή ανάκαμψη 0,1% το 2014 (εδώ γελάμε) και σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας σε επίπεδα κάτω από το… 20% το… 2017! Την ίδια στιγμή που προκρίνει τη λύση ξένων επιτρόπων ως μέλη του ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, σε περίπτωση που η παρούσα διοίκηση δεν πιάσει τους απαραίτητους στόχους.

Η έκθεση του ΔΝΤ σκιαγραφεί το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Ξεκαθαρίζει το τοπίο για όσους εξακολουθούν να έχουν αυταπάτες ότι ίσως ο Σαμαράς λέει αλήθεια, ότι ίσως το τελευταίο μνημόνιο ήταν και το τελευταίο, ότι ίσως θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη στη διάρκεια του επόμενου χρόνου όπως «υπόσχονται» αυτοί που κυβερνούν.

Στη βάση της «οικονομίας της αγοράς» και της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου δεν υπάρχει καμία οικονομική πολιτική που να δώσει διέξοδο από την κρίση. Το καπιταλιστικό σύστημα αποτελεί μια καταστροφική δύναμη μαζικών διαστάσεων, που στην εποχή της σήψης του δεν αφήνει τίποτα όρθιο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς.

Καθήκον της Αριστεράς, όλης της Αριστεράς, είναι να κάνει αυτή τη θέση σημαία της, να τη συνδέσει με τους άμεσους στόχους πάλης του κινήματος, να δρομολογήσει και να οργανώσει αγώνες που να έχουν σαν καθαρό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και την εκδίωξη της Τρόικας. Να παλέψει ενωτικά για αυτούς τους στόχους και να συνδέσει την πάλη του σήμερα με τον στόχο ενός εναλλακτικού, σοσιαλιστικού οικονομικού μοντέλου, μιας εναλλακτικής, σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα