Array

«Έξυπνες σίτες», «έξυπνα λάστιχα» και εργαζόμενοι λάστιχο – στη γαλέρα Diamant


Το «Ξεκίνημα» Θεσ/νίκης ξεκινά εκστρατεία για το θέμα των απολύσεων στην εταιρεία τηλεοπτικών διαφημίσεων Diamant και για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν εκεί. Για το σκοπό αυτό διακινεί από σήμερα την προκήρυξη που ακολουθεί.
 

Το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στο τηλεφωνικό κέντρο της Diamant (που κάνει τις διαφημίσεις για το Pretty Bra, το έξυπνο λάστιχο, μπαστούνι, σίτα, καλσόν, κτλ) μπορεί να περιγραφεί με μία μόνο λέξη: ΓΑΛΕΡΑ!

Οι εργαζόμενοι/ες, ενώ έχουν υπογράψει συμβάσεις για 8ώρο, αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες τη μέρα – και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση! Τελειώνει η βάρδια και τους λένε «πρέπει να καθίσεις άλλες 4 ώρες γιατί έχει δουλειά». Αυτές οι υπερωρίες υποτίθεται ότι «ανταλλάσσονται» με ρεπό – όμως κι αυτό γίνεται όταν θέλει η εταιρία, χωρίς συνεννόηση με τους εργαζόμενους/ες, κάτι που νομικά δεν προβλέπεται.

Όλα τα πιο πάνω είναι παράνομα. Η υποχρεωτική υπερεργασία είναι 1 ώρα τη μέρα και όχι παραπάνω, γιατί και οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι, έχουν ζωή και σπίτια και οικογένειες. Στη γαλέρα Diamant αυτά ισχύουν όχι μόνο για τις καθημερινές, αλλά και για Κυριακές και αργίες.

«Παραγωγικότητα»…

Ταυτόχρονα υπάρχει αφόρητη πίεση για «παραγωγικότητα», να παίρνονται οι παραγγελίες γρήγορα για να βγάζει υπερκέρδη η εταιρία… Ανάλογα με το πότε βγαίνει η τάδε ή η δείνα διαφήμιση στα κανάλια πρέπει να υπάρχει «τρέξιμο» για να πιαστούν οι «στόχοι» παραγγελιών.

Ποιος μπορεί να δουλεύει κάτω από τέτοιο καθεστώς; Να μην μπορείς να κάνεις οποιοδήποτε προγραμματισμό της ζωής σου, να μην υπάρχει καθόλου προσωπικός χρόνος, και με τον ελάχιστο μισθό που προβλέπει η σύμβαση;

Όταν μιλήσεις, απολύεσαι!

Όπως είναι φυσικό οι εργαζόμενοι έχουν φρίξει με αυτή την κατάσταση. Όταν όμως 3 εργαζόμενες μίλησαν με την προϊστάμενη ζητώντας τα αυτονόητα, τους έδωσαν τα ρεπό τους και μετά τις απέλυσαν! Να σε απολύουν γιατί απλά ζήτησες να ενημερωθείς για το πρόγραμμα της εργασίας σου, γιατί ζήτησες να μην εξοντώνεσαι στη δουλειά!

Οι απολύσεις αυτές έγιναν προφανώς για συνδικαλιστικούς λόγους, κάτι το οποίο (επίσης) είναι παράνομο.

Ακόμα και στην εποχή των μνημονίων, δεν μπορεί ο εργοδότης να απολύει τον εργαζόμενο απλά και μόνο γιατί διεκδικεί να εφαρμοστούν οι νόμιμες εργασιακές συνθήκες!

Η Diamant είπε στις εργαζόμενες ότι η απόλυση έγινε επειδή «δεν έχει πολύ δουλειά». Ψέμα! Αμέσως μετά τις απολύσεις οι απολυμένες αντικαταστάθηκαν με καινούριο προσωπικό!

Όπως και να έχει ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό και να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας δεν μπορεί να σταθεί την στιγμή που δίνονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την εταιρία για να αγοραστεί τηλεοπτικός χρόνος στα μεγάλα κανάλια τις ώρες αιχμής.

Αν η εταιρία ήθελε να εξοικονομήσει λεφτά ας έκανε καλύτερη επιλογή των προϊόντων που διακινεί για να μην τρώει απανωτά πρόστιμα για τα προϊόντα της (όπως έγινε με το απωθητικό εντόμων και τρωκτικών και την μπάλα πλυσίματος ρούχων).

Μας αφορά όλους!

Αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους, γιατί αν περάσει σε ένα χώρο σήμερα, θα περάσει αύριο στον διπλανό, θα επηρεάζει εμάς τους ίδιους ή, για τους μεγαλύτερους, τα παιδιά τους. Μπορούμε όλοι να αντιδράσουμε, γιατί πέρα από εργαζόμενοι είμαστε και καταναλωτές. Μπορούμε, σαν τέτοιοι, να «τιμωρούμε» επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν «αναλώσιμους». Μπορούμε να κάνουμε την εταιρεία να νοιώσει ότι έχει να χάσει – κι έχει να χάσει το μόνο πράγμα που την ενδιαφέρει, δηλαδή τα κέρδη της.

Στην Diamant πρέπει να πάει ένα μήνυμα καθαρό και δυνατό: ο μεσαίωνας που θέλει να επιβάλει δεν θα περάσει. Ότι μαζί με τους/τις εργαζόμενους/ες που απολύονται ή υποφέρουν στα χέρια των αδίστακτων εργοδοτών θα έχουν να αντιμετωπίσουν και όλους εμάς που τους συμπαραστεκόμαστε!

Όλοι μαζί παλεύουμε:

  • Ενάντια στις απολύσεις στη Diamant!
  • Να σταματήσει το καθεστώς γαλέρας και να δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι με βάση τις υπάρχουσες συμβάσεις
  • Να πληρώνονται όλες οι νόμιμες ώρες υπερεργασίας, υπερωρίας, Κυριακής και αργιών

Τι μπορείς να κάνεις:

  • Ενημέρωσε τους γνωστούς σου για την υπόθεση (βγάλε φωτοτυπίες και μοίρασε τις, στείλε mail, κοινοποίησε σε facebook- twitter, κτλ) και βομβάρδισε την εταιρία με μηνύματα στο [email protected]   (κοινοποίηση στο [email protected] )
  • Πάρε ψήφισμα συμπαράστασης από το χώρο σου (σχολεία, σχολές, εργασιακούς χώρους ή συλλόγους γειτονιάς)
  • Έλα σε επαφή μαζί μας για να συμμετέχεις στις διαμαρτυρίες έξω από το κατάστημα της Diamant ([email protected]  και 2310-540432) 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα