Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό έχει ξεκινήσει εκστρατεία μαζέματος υπογραφών ενάντια την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Το «Ξ» συμμετέχει στην εκστρατεία και καλεί τους φίλους του να υπογράψουν, να διαδώσουν και να στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν την εκστρατεία. Ακολουθεί το κείμενο μαζέματος υπογραφών
Απαιτούμε την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας Σαρωνικού!
Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό!
Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό!
Στις 27 Φεβρουαρίου 2014 ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης στο «Ταμείο αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) τεχνικών φακέλων και οικονομικών προσφορών για το διεθνή διαγωνισμό «αξιοποίησης» του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και του παραλιακού χώρου του Αγίου Κοσμά.
Όπως είναι γνωστό, μια δημόσια έκταση 6.204 στρεμμάτων, η οποία αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο – αδόμητο χώρο στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, προγραμματίζεται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες τα επόμενα 99 χρόνια για εκμετάλλευση.
Από την επίσημη ανακοίνωση προκύπτει ότι, μετά την αποχώρηση όλων των κοινοπραξιών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μοναδικός «διαγωνιζόμενος» είναι πλέον ο «Lamda Development», συμφερόντων του ομίλου Λάτση.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4062/2012, δίνεται η δυνατότητα στον λεγόμενο «επενδυτή» να κατασκευάσει πολυώροφες κτιριακές εγκαταστάσεις 1,7 εκατ. τ.μ. ακόμη και επί της παραλίας και του αιγιαλού, ακόμη και μέσα στη θάλασσα, ακόμη και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Κοσμά, ένα μέρος του οποίου βρίσκεται υπό την επιφάνεια της θάλασσας.
Σύμφωνα με «διαρρέουσες» στα Μ.Μ.Ε πληροφορίες, οι προθέσεις της «Lamda Development» είναι να κατασκευάσει στους προαναφερόμενους χώρους εμπορικά κέντρα, καζίνο, ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς κατοικίες, καθώς και ένα μικτών και πολλαπλών χρήσεων «πάρκο», το οποίο δεν θα είναι δημόσιο και θα αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης», όπως αναφέρεται.
Προκειμένου να επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση στο μοντέλο «ανάπτυξης» που προωθείται, το οποίο αδιαφορεί για την καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η Lamda Development αναφέρει ως «συνέπεια» της επένδυσης την «δημιουργία δεκάδων χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας», προσπαθώντας να εξαπατήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους στη χώρα μας, κυρίως νέους, τροφοδοτώντας τους με ψεύτικες ελπίδες. Γιατί, το ζήτημα δεν είναι η εξασφάλιση κάποιων προσωρινών ή μονιμότερων θέσεων εργασίας, αλλά θέσεις εργασίας, που να σέβονται τους εργαζόμενους και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα.
Ακόμη, σύμφωνα με «διαρρέουσες» πληροφορίες, το αντίτιμο από την παραχώρηση αυτής της δημόσιας γης, δεν θα ξεπεράσει το 0,5 δις. ευρώ και θα καταβληθεί σε πολλές ετήσιες δόσεις, σε βάθος 15ετίας. Πρόκειται δηλαδή για πραγματικό ξεπούλημα. Επί της ουσίας πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση, εφ’ όσον το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να καλύψει το κόστος κατασκευής μιας σειράς αναγκαίων έργων υποδομών και μετεγκατάστασης δημόσιων κτιρίων και εγκαταστάσεων, το οποίο κόστος είναι πολλαπλάσιο του προσφερόμενου τιμήματος.
Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δηλώνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με τα σχέδια εκποίησης και περαιτέρω δόμησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Σαρωνικού. Πολύ περισσότερο, όταν το όποιο οικονομικό όφελος από αυτή την ιδιωτικοποίηση θα είναι εντελώς ασήμαντο και πρόκειται να καταλήξει στην μαύρη τρύπα του «χρέους» της χώρας.
Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με ιδιώτες για κανένα οικονομικό αντίτιμο, δεν δεχόμαστε να παραχωρήσουμε σε οποιονδήποτε το δικαίωμά μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του Σαρωνικού, δεν αποδεχόμαστε την εξαφάνιση του τελευταίου αδόμητου χώρου στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας.
Το Ελληνικό να παραμείνει ελεύθερος-δημόσιος- κοινόχρηστος χώρος και να «αξιοποιηθεί» για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, για την κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. Ήδη, τον περασμένο Ιανουάριο, έγινε στην Γενεύη μια πρώτη έκκληση για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την διάσωση του Ελληνικού, της παραλίας του Σαρωνικού, του Υμηττού και την μετατροπή τους σε έναν ευρωπαϊκό «πόλο πολιτισμού».
Οι παραλίες, οι ακτές, οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν δημόσια αγαθά. Το Ελληνικό αποτελεί δημόσιο αγαθό. Το Ελληνικό δεν παζαρεύεται, δεν παραχωρείται, δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται.