Εκστρατεία συμπαράστασης της CWI σε απεργούς στο Καζακστάν

Οι εργάτες στο εργοστάσιο επισκευής τροχοφόρων Y’ysty στην πόλη Άλμα – Άτα του Καζακστάν έχουν κηρύξει προειδοποιητική απεργία για μια εβδομάδα και προετοιμάζουν μαζική εργατική διαδήλωση για τις 11 του Ιούλη. Αίτημα τους η επανεθνικοποίηση του εργοστασίου που ήταν παλιότερα κρατικό και έχει περάσει σε ιδιώτες. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών τους τελευταίους μήνες.

«Θέλουμε απλά καλές συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς μισθούς και σταθερότητα. Αλλά όταν το εργοστάσιο βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών που προσπαθούν να βουτήξουν και το τελευταίο τέντζ (το εθνικό νόμισμα του Καζακστάν), ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας είναι η απεργία. Η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε το εργοστάσιο. Ας το εθνικοποιήσει ξανά. Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος!» λέει ο Νικολάι, εργάτης στο Y’ysty.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της απεργιακής επιτροπής Yesen Ukteshbaev (Γιεσέν Ουκτεσμπάεφ): «Το βασικό μας αίτημα είναι η εθνικοποίηση. Είχαμε τον χρόνο να συγκρίνουμε την κατάσταση στο εργοστάσιο όταν ήταν κρατικό με την κατάσταση που επικρατεί από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε. Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι η εθνικοποίηση είναι ο μόνος δρόμος.»

Κυβέρνηση και εργοδοσία προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργάτες. Ήδη γίνεται αστυνομική έρευνα εναντίον του Ουκτεσμπάεφ. Η Sotsialisticheskoe soprotivleniye (τμήμα της CWI στο Καζακστάν) πήρε την πρωτοβουλία για την δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης και για την οργάνωση διεθνούς εκστρατείας υπέρ των απεργών.

Στείλτε μηνύματα αλληλεγγύης:

[email protected]

[email protected]

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής