Εξελίξεις για τους θεατρολόγους στον τομέα της παιδείας

Της Χριστίνας Κυπρίδου, μέλους του Πανελληνίου Συλλόγου Θεατρολόγων

Στις 12 Μαϊου 2008 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ) έξω από το Υπουργείο Παιδείας με κύρια αιτήματα την αναβάθμιση του μαθήματος του θεάτρου και της θεατρικής αγωγής όπως και μαζικούς διορισμούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τουλάχιστον έναν θεατρολόγο ανά σχολική μονάδα. Την κινητοποίηση στήριξαν ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας και ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας.

Παράλληλα, στα πλαίσια της ίδιας κινητοποίησης, συνδιοργανώθηκε την ίδια ημέρα αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους Συλλόγους Αποφοίτων και Φοιτητών του Τμήματος Θεάτρου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Την προσπάθεια αυτή στήριξαν ακόμα η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, καθώς και τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας και ύστερα από πιέσεις των παρευρισκομένων διαδηλωτών, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠ.Ε.Π.Θ., κ. Γούση, στον οποίο έγιναν γνωστά τα αιτήματα των θεατρολόγων και ζητήθηκε η άμεση εξέτασή τους. Η ανταπόκριση του κ.Γούση ήταν η αναμενόμενη.. αερολογική και αρνητική για οποιαδήποτε δέσμευση ικανοποίησης των αιτημάτων μας, εκτός από τη διαβεβαίωση ότι ο κλάδος θα ενταχθεί στον επόμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Όντως ο κλάδος εντάσσεται στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μόνο που καλείται να καλύψει τον υπέρογκο αριθμό των… 20 οργανικών θέσεων – κοινώς, παιδιά σφαχτείτε!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά κι ενώ στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία η θέση του θεατρολόγου και του μαθήματος του θεάτρου είναι στον αέρα. Χωρίς συγκεκριμένο εκπαιδευτικό στόχο και δέσμευση οργανικής ένταξης στο βασικό κορμό μαθημάτων, το Υπουργείο Παιδείας μαγειρεύει μια νέα συνταγή: η πλήρωση των θέσεων για το μάθημα της θεατρικής αγωγής στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία κατά το έτος 2008-09 θα γίνει 70% από τον κλάδο των θεατρολόγων και 30% από τον κλάδο Δραματικής Τέχνης. Ο τελευταίος κλάδος, όμως, ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού – καθώς οι απόφοιτοί του είναι απόφοιτοι δραματικών σχολών – και δεν έχει κατοχυρωμένο το δικαίωμα διδασκαλίας του μαθήματος Θεατρικής Αγωγής καθώς, ως κλάδος, δεν εντάσσεται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την απουσία μιας σοβαρής εκπαιδευτικής πρότασης και πολιτικής, παίζοντας με την επιθυμία και την ανάγκη εκατοντάδων νέων να εργαστούν πάνω σε αυτό που σπούδασαν και πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης και της μοιρασιάς στους ίδιους. Η τακτική της διάσπασης και της ανταγωνιστικότητας άλλωστε είναι γνωστό ‘’όπλο’’ των εκάστοτε κυβερνήσεων για να σαμποτάρουν τις συλλογικές εργατικές διεκδικήσεις.

Εμείς απέναντι σε όλες αυτές τις τακτικές και τις πολιτικές ραδιουργίες αντιτάσσουμε έναν σύσσωμο και συλλογικό αγώνα για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή και δίκαιη εργασία υπογραμμίζοντας όλες τις διεκδικήσεις που μας ενώνουν κι όχι εκείνες που τίθενται σε ατομικό επίπεδο και μας διασπούν.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων θα συνεχίσει τις ενέργειες διαμαρτυρίας του και στην επόμενη Γενική Συνέλευση θα συζητήσει και θα αποφασίσει την περαιτέρω δράση του.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα