Εξαιρετικά μαζικά συλλαλητήρια στη ΔΕΘ

Του Νίκου Αναστασιάδη

Μαζικότατα ήταν τα συλλαλητήρια «υποδοχής» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο 6/9.

Παρά το φαινόμενο των ξεχωριστών συγκεντρώσεων, που διασπούν το κίνημα, συνολικά οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τις 20.000, αριθμό ρεκόρ για πορεία στην ΔΕΘ, πολλαπλάσια προηγούμενων χρόνων.

Η συγκέντρωση των συνδικάτων και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν με διαφορά η πιο μαζική, με μεγάλη απόσταση, σε όγκο και παλμό από αυτή του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ. (Το ΜΕΡΑ/ΝΑΡ και οι αντιεξουσιαστές, κι αυτοί με δικές τους συγκεντρώσεις, είχαν μερικές εκατοντάδες). Η μαζική παρουσία του κόσμου έδωσε μια πρώτη εικόνα των αγωνιστικών διαθέσεων του κόσμου, εν όψει των εξελίξεων του φθινοπώρου.

Ο Καραμανλής τα παίζει «όλα για όλα»

Η νέα φοροεπιδρομή, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα των στελεχών της ΝΔ, η επίθεση στα βαρέα και ανθυγιεινά, ήταν οι βασικοί παράγοντες μαζικοποίησης των συγκεντρώσεων. Η κυβέρνηση τους Καραμανλή τα παίζει «όλα για όλα». Ενώ έχει πάρει την κάτω βόλτα στις δημοσκοπήσεις μόλις ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ενώ έχει μια ισχνή πλειοψηφία στη βουλή, δεν δείχνει να πτοείται. Στην πραγματικότητα είναι πολύ ανήσυχη παρότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση. Όμως φοβούνται πως η οργή του κόσμου μπορεί να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ που να μην μπορούν να περάσουν την πολιτική τους.

Πρωτοφανής μαζικότητα ΣΥΡΙΖΑ

Έτσι, η μπάλα είναι στην πλευρά της αριστεράς. Κυρίως στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, μια και το ΚΚΕ εξακολουθεί να βαδίζει στο δρόμο του απομονωτισμού. Το πρωτοφανές σε μαζικότητα μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ φέτος πιστοποίησε ότι η δυναμική άνοδος των δημοσκοπήσεων έχει μια πραγματική βάση. Και ότι ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς που κοιτάνε αυτό το εγχείρημα με ελπίδα είναι διατεθειμένοι να κινητοποιηθούν.

Όλη αυτή η κινητοποίηση βέβαια δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά ήρθε και ως επιστέγασμα μιας οργανωτικής κινητικότητας που δεν υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όλα αυτά μας προϊδεάζουν για τις διαθέσεις των εργαζομένων, και πρέπει να οδηγήσουν στην πολιτική και οργανωτική προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για τα κινήματα της επόμενης περιόδου.

Το Ξεκίνημα στη ΔΕΘ

Πολύ μαζικό ήταν για άλλη μια φορά και το μπλοκ του Ξεκινήματος στη διαδήλωση της ΔΕΘ. Σταθερά 200 – 250 άτομα φώναξαν συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, την ακρίβεια, τις μίζες, ενάντια στον καπιταλισμό και για μια νέα αριστερά. Από τα συνθήματα δεν έλειψαν οι αναφορές στη μονή Βατοπεδίου, στα παιδιά του Βουλγαράκη, και σε άλλα επίκαιρα θέματα. Συνολικά σε όσους συμμετείχαν άφησε μια πολύ καλή αίσθηση. Μετά την πορεία το «Ξ» οργάνωσε γλέντι στα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη που παρά την κούραση από τη μέρα κράτησε μέχρι τις 4.00 το πρωί.

Υ.Γ: Σπρωξίδια και ιστορίες για αγρίους

Μια μικρή αναφορά πρέπει να γίνει στο σπρώξιμο που έγινε λίγο πριν την έναρξη της πορείας μεταξύ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΕΝΑΝΤΙΑ.

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η εικόνα διαδηλωτών που μαλώνουν, σπρώχνονται ή ενίοτε τραυματίζονται κιόλας είναι φοβερά άσχημη, προβληματική για την αριστερά και απογοητευτική για τον κόσμο. Όταν άνθρωποι με τις ίδιες αρχές (υποτίθεται) δεν μπορούν να συνεννοηθούν για το ποιος θα μπει πρώτος και ποιος τελευταίος σε μια πορεία τότε τα λόγια είναι περιττά.

Έχοντας πει αυτά, δεν μπορούμε να μη στιγματίσουμε για μια ακόμη φορά την τακτική του ΣΕΚ (μια από τις οργανώσεις του ΕΝΑΝΤΙΑ) να προσπαθεί συνειδητά, συνεχώς και με τον χειρότερο τρόπο να καπελώσει κάθε κινητοποίηση που συμμετέχει. Φέτος, στην προσπάθεια να καπελωθεί η πορεία είχαν πολύ ενεργή εμπλοκή τα μέλη της ΑΡΑΣ (μια άλλη από τις οργανώσεις του ΕΝΑΝΤΙΑ) οδηγώντας όμως σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις και τραυματισμούς μελών άλλων οργανώσεων (δύο άτομα από το Ξεκίνημα κτυπήθηκαν, ενώ στέλεχος της ΔΕΑ κατέληξε στο νοσοκομείο με το πόδι του σε νάρθηκα). Δεν κατάφεραν βέβαια το σκοπό τους, καθώς τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισαν την θρασύτατη προσπάθεια τους να θέσουν τους εαυτούς τους επικεφαλής της μεγάλης πορείας των συνδικάτων και της αριστεράς.

Η στάση του ΣΕΚ και άλλων οργανώσεων με παρόμοια νοοτροπία αποτελεί συνέχεια των χειρότερων, σταλινικών παραδόσεων της αριστεράς, αγγίζει τα όρια της παρακμής. Καμιά πολιτική ανοχή δεν πρέπει να επιδεικνύεται απέναντί τους, αντίθετα πρέπει να καταγγέλλεται η στάση τους από όλες τις δυνάμεις της υπόλοιπης αριστεράς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα