Γιάννος Νικολάου, Βόλος
Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας με τίτλο «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Αντίσταση», το Σάββατο 8 Νοέμβρη στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Μέρας Δράσης.
120-130 άτομα σχεδόν γέμισαν το αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχοντας σε μια πολύ ζωντανή και πολύωρη συζήτηση.
Η Χαρί Λέκκα, δημοσιογράφος από την ανυπότακτη ΕΡΑ Βόλου και συντονίστρια της εκδήλωσης, έδωσε αρχικά το λόγο στην ιστορικό Βασιλική Λάζου η οποία έκανε εκτεταμένη αναφορά στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και τη δράση τους την περίοδο εκείνη σε Βόλο, Πήλιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Λόγω της έρευνάς της πάνω σε πηγές αλλά και μέσω των επαφών της με ανθρώπους που έζησαν εκείνη την εποχή, ήταν σε θέση να μας μεταφέρει πολύ ενδιαφέροντα και ζωντανά παραδείγματα από γεγονότα, όπως κινητοποιήσεις, την αλληλεγγύη κλπ.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο σ. Παναγιώτης Βογιατζής, τακτικός συνεργάτης της «Μαρξιστικής Σκέψης» και μέλος του «Ξ», του οποίου η εισηγητική τοποθέτηση είχε να κάνει κατά κύριο λόγο με το αντίπαλο στρατόπεδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με συγκεκριμένα στοιχεία αναφέρθηκε στο πως αντιμετώπισε η άρχουσα τάξη τα κατοχικά στρατεύματα, την ανεκτική της στάση και ότι τελικά στη δεκαετία του ’40 στην Ελλάδα υπήρχαν δύο κόσμοι, η τότε αστική τάξη που δεν περνούσε και τόσο άσχημα και ο υπόλοιπος λαός ο οποίος υπέφερε και αγωνίζονταν για την απελευθέρωσή του.
Τελευταίος μίλησε ο Σπύρος Μαρκέτος κάνοντας τη σύνδεση του τότε με το σήμερα, αναφέρθηκε στην έλλειψη δημοκρατίας που όσο περνάει ο καιρός γίνεται και εντονότερη, στη σύγχρονη καταπίεση του ελληνικού λαού και στην ανάγκη που υπάρχει σήμερα για μια νέα αντίσταση και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Στη συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων ο ρόλος της ηγεσίας του ΕΑΜ και του ΚΚΕ όπου εκείνη την περίοδο θα μπορούσε να έχει πάει τα πράγματα πολλά βήματα πιο μπροστά, παρ’ όλα αυτά επέλεξε τη συνθηκολόγηση, ενώ ήταν πολύ συγκινητική η σύντομη παρέμβαση μιας ΕΠΟΝίτισσας που συμμετείχε στην εκδήλωση.
Τέλος, πρέπει να πούμε ότι αρχικά είχαμε κάποιες ανησυχίες σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης, κατά πόσο δηλαδή θα ήταν ελκυστικό και θα υπήρχε ικανοποιητική συμμετοχή. Η συμμετοχή όμως του κόσμου έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικά τμήματα της κοινωνίας που ψάχνουν τους τρόπους της αντίστασης και αναζητούν απαντήσεις στην ιστορία και τις ηρωικές στιγμές του εργατικού κινήματος και του λαού μας. Να τονίσουμε, ότι από τη μεριά των μαζικών κομμάτων της Αριστεράς για μια ακόμη φορά δεν υπήρξε καμία ουσιαστική κινητοποίηση. Αυτό κάνει την παρουσία 120-130 ατόμων ακόμα πιο σημαντική. Και ενισχύει την ευθύνη μας να αναζητήσουμε, να μελετήσουμε και να συζητήσουμε τα συμπεράσματα από τους αγώνες και τις επαναστάσεις των προηγούμενων εποχών έτσι ώστε να προετοιμάσουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις μάχες που έρχονται για να είναι νικηφόρες.