Εκπαιδευτικοί – Χρειάζονται αγώνες με σχέδιο δράσης, συντονισμό και κλιμάκωση

 

Χριστίνα Κυπρίδου
Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός 
Μέλος Συντονιστικού Ωρομισθίων-Αναπληρωτών

Τη Δευτέρα 30/01/12, το πρωί, πραγματοποιήθηκε δυναμική διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών στο Υπουργείο  Παιδείας με τη συμμετοχή των Συλλόγων Αποφοίτων Θεατρολόγων και Εικαστικών, του Συντονιστικού Ωρομισθίων -Αναπληρωτών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και ΕΛΜΕ.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες εποχής ΔΝΤ και του αδυσώπητου χιονιά η προσέλευση και συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Η επίθεση που δέχονται όλοι οι εργασιακοί κλάδοι την τελευταία περίοδο είναι μετωπική και φυσικά αφορά και τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Το «νέο σχολείο» της κας Διαμαντοπούλου…

Στο «νέο σχολείο» που φιλοτέχνησε με επιμέλεια η κα. Διαμαντοπούλου, το σχολείο της ασιτίας παιδιών, της ελαστικής εργασίας, των μισθολογικών περικοπών και της έλλειψης κάλυψης των βασικών σχολικών αναγκών –βιβλίων, θέρμανσης κτλ– η διάλυση είναι εμφανής και βέβαιη.

Πιο συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα έχει ανακοινωθεί επίσημα από το Υπουργείο ότι οι διορισμοί εκπαιδευτικών παγώνουν, ύστερα από τους ελάχιστους που έγιναν φέτος σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι δεν πρόκειται στα επόμενα χρόνια να έχουν μια μόνιμη θέση στο σχολείο, άρα η προϋπηρεσία τους αυτόματα χάνει την εργασιακή της αξία.

Παράλληλα ανακοινώνεται εμμέσως πλην σαφώς μέσω νέων προγραμμάτων σπουδών η έξωση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (θεάτρου-εικαστικών-μουσικής) από την εκπαίδευση δηλαδή ελαστικά, κατά κύριο λόγο, εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Άλλωστε η επικείμενη απόλυση 150.00 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τις νέες εντολές της Τρόικα συμπεριλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς, με απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων!

Χειρότεροι κι από ιδιώτες

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το Υπουργείο Παιδείας –και όχι μόνο– θα μπορούσε να διαγωνιστεί για τον τίτλο του χειρότερου εργοδότη – χειρότερου ακόμα κι απ’ τον ιδιωτικό τομέα! Πώς αποδεικνύεται; Όλοι οι αναπληρωτές που εργάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ΕΣΠΑ –δηλαδή ευρωπαϊκού πακέτου χρημάτων– υπέγραψαν συμβάσεις με ποσά που ποτέ δεν πήραν, με μισθούς που κόπηκαν αναδρομικά από το Νοέμβρη –παράνομα– λόγω ενιαίου μισθολογίου, ενώ νέες συμβάσεις ετοιμάζονταν με μειωμένα μισθολογικά ποσά που τελικά δεν τόλμησαν μετά από την αντίδραση του κλάδου να λανσάρουν. Η μείωση μισθών, βέβαια, δεν αφορά μόνο αυτή την κατηγορία αλλά σύσσωμο τον εκπαιδευτικό κλάδο. Ο εμπαιγμός είναι συνεχής αφού κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση για το ποιο είναι τελικά το ύψος του μισθού του!

Τέλος ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έχει γίνει πλέον μια φήμη που ποτέ δεν επιβεβαιώνεται τόσο για τον κλάδο της ειδικής αγωγής –που αναβλήθηκε πέρσι– όσο και για τη συμμετοχή των υπολοίπων κλάδων. Άλλωστε φαντάζει πραγματικά άχρηστος, όταν οι διοριστέοι εκπαιδευτικοί ΑΣΕΠ του 2008 περιμένουν ακόμα να… διοριστούν!

Η απάντηση του Υπουργείου σε όλα αυτά τα ζητήματα ήταν μια καθησυχαστική… ασάφεια σε βαθμό που η φράση «δεν γνωρίζουμε» να γίνει τσιτάτο της συνάντησης της επιτροπής των εκπαιδευτικών φορέων και του ειδικού γραμματέα του Υπουργείου, κ. Κοντογιάννη, κατά την διαμαρτυρία της 30/01/12.

Αγώνας με σχέδιο δράσης

Οι συνελεύσεις του Συντονιστικού Ωρομισθίων-Αναπληρωτών και της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών βγάζουν αποφάσεις συνέχισης του αγώνα , όσο σκληρός κι αν είναι!

Ένας αγώνας, όμως που πρέπει να οπλιστεί με σχέδιο δράσης, κινητοποιήσεων και συμπόρευσης με όλους τους εργασιακούς κλάδους που πλήττονται, με προοπτική νίκης, μακριά από την αρτηριοσκλήρωση και τον εμπαιγμό των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία είναι όλοι οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί που πλήττονται, νέοι και παλιοί, και όλοι μαζί μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας. Η συσπείρωση και η οργάνωσή μας είναι πλέον η μόνη επιλογή και η μόνη απάντηση!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα