Το δικό τους δυναμικό και ηχηρό “όχι” στις αλλαγές που έχει επιφέρει ήδη ή προετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση είπαν τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές σε δύο εκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα, στις 23/3 και 31/3, δίνοντας δυναμική συνέχεια στις ευρύτερες κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 23/3 ήταν ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό έχοντας 2000 άτομα περίπου. Ανάμεσα τους φοιτητές, κυρίως από το Πολυτεχνείο και την Γεωπονική, το συντονιστικό των ΑΕΙ (βλ. ΚΝΕ), η ΠΟΣΔΕΠ, ενώ συμβολική συμμετοχή είχε και η ΟΛΜΕ.
Τα ΜΜΕ από την άλλη έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στην μαζικοποίηση της πορείας αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα (για άλλους λόγους βέβαια) συνδέοντας τις εγχώριες κινητοποιήσεις και εξελίξεις στην εκπαίδευση με τις κινητοποιήσεις των Γάλλων φοιτητών και εργαζόμενων. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίστηκε στην δεύτερη πορεία στις 31/3, η οποία ήταν εξίσου μαχητική με την πρώτη, έχοντας όμως τον διπλάσιο σχεδόν κόσμο.
Η υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και η αντίθεση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είχαν κυρίαρχο ρόλο στα αιτήματα- συνθήματα και των δύο πορειών, για την αλλαγή του νόμου -πλαισίου και του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορά τη διευκόλυνση της “ισοτίμησης” των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, με τα αντίστοιχα πτυχία των ΑΕΙ.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πάρει πίσω κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος και να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε εταιρίες που θα παρέχουν υπηρεσίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς, συντονισμένους και πάνω από όλα κλιμακούμενους αγώνες φοιτητών και καθηγητών ώστε να δοθεί ένα τέλος στις κυβερνητικές επιθέσεις.
Αποστολία Πάτρα
φιλοσοφική Αθήνας