Εκλογικές επιτυχίες της CWI σε Γερμανία και Σρι Λάνκα

Γερμανία: Εκλογική νίκη για τη SAV στο Κάσσελ

Στις 26 Μαρτίου έγιναν εκλογές για τα τοπικά συμβούλια στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανία. Στην πόλη Κάσσελ στην Έσση το SAV κατέβηκε σε κοινή λίστα με το WASG, το PDS και με οργανώσεις μεταναστών και ανένταχτους αριστερούς με το όνομα: «Αριστερά στο Κάσσελ για την εργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Τα κύρια σημεία του προγράμματος ήταν:

–  Όχι στις περικοπές, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις

– Όχι στις θέσεις εργασίας με μισθό 1 ευρώ την ώρα

– Ενάντια στο νόμο Hartz (αντεργατικοί νόμοι στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας) 

– Περισσότερες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα με την μείωση του χρόνου εργασίας, με προγράμματα δημόσιων επενδύσεων για τη νεολαία, το περιβάλλον, την στέγαση, τη δημόσια συγκοινωνία και τον πολιτισμό

– Παραγραφή χρεών και επανεθνικοποίηση των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα ήταν επίσης ενάντια στο σχηματισμό κυβέρνησης της κεντροαριστεράς, δηλαδή συνεργασίας με το SPD.

Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Η «Αριστερά στο Κάσσελ» πήρε 6,8%. Αυτό το ποσοστό ήταν ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην Έσση. Πέντε δημοτικοί σύμβουλοι εκλέχθηκαν, ένας από τους οποίους είναι ο Νίκο Βάινμαν, μέλος της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής (SAV, το γερμανικό τμήμα της CWI).

Ένα σημαντικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι ότι σε τρεις περιοχές όπου μέλη της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία, η συνεργασία «Αριστερά του Κάσσελ» πήρε τα υψηλότερα ποσοστά. Στη βόρεια περιφέρεια η συνεργασία πήρε περίπου το 14% των ψήφων. Σε άλλες περιοχές τα ποσοστά ήταν ανάμεσα στο 9 και το 12%.

Η εκλογική εκστρατεία έβαλε καλές βάσεις για το χτίσιμο της «Αριστεράς στο Κάσσελ» τα επόμενα χρόνια, αλλά και για την ενδυνάμωση των γραμμών της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής.

______________

Σρι Λάνκα: Σημαντική επιτυχία του USP

Στις 30/3 έγιναν οι τοπικές εκλογές στη Σρι Λάνκα, σε μια χώρα που χτυπήθηκε από το τσουνάμι και στην οποία υπάρχει για χρόνια εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Σινχάλα (πλειοψηφία) και την μειονότητα των Ταμίλ. Νικητής των εκλογών βγήκε το UPFA ( Ενωτική Λαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία), το οποίο βρίσκεται και στην κυβέρνηση ενώ το επίσης κυβερνητικό JVP (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο- αριστερό στα λόγια, εθνικιστικό στην πράξη) έμεινε στάσιμο ελέγχοντας μόλις ένα δήμο έχοντας ως στόχο τους 50.

Τον πρώτο του δημοτικό σύμβουλο όμως εξέλεξε το USP (Ενωτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα- τμήμα της CWI), στην περιοχή Eheliyagoda. Πήρε 710 ψήφους (2,37%) κι έτσι εξέλεξε έναν από τους 16 δημοτικούς συμβούλους της πόλης.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία που έρχεται σαν αποτέλεσμα της ξεκάθαρης ταξικής θέσης του κόμματος στο εθνικό ζήτημα, του μαχητικού σοσιαλιστικού προγράμματος αλλά και της αξιόλογης δράσης του μετά το τσουνάμι. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα- μετά την τρίτη θέση στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές- στην κατεύθυνση χτισίματος ενός μαζικού κόμματος που θα αποτελεί τη φωνή των εργαζομένων και των φτωχών.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής