Θανάσης Μαρίνης,
Εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα
Blog:http://marinisthanasis.wordpress.com/
|
|
|
|
Γύρω στα μέσα Δεκέμβρη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στον Σύλλογο Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ΣΥΕΤΕ, το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο στην Ελλάδα (7800 εγγεγραμμένα μέλη μετά την τελευταία «εθελούσια έξοδο»).
Στις εκλογές αυτές είχαμε μια σημαντική πτώση της βασικής δύναμης που ελέγχει το Σύλλογο (ΔΗΣΥΕ-ΠΑΣΟΚ) και μικρή άνοδο των δυνάμεων της Αριστεράς αλλά και της ΔΑΚΕ (ΝΔ). Παρά τις ανακατατάξεις, το μνημονιακό μπλοκ κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΗΣΥΕ 41,10% και ΔΑΚΕ 25,44%).
Σημαντική πτώση της ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ)
Τα σκάνδαλα με τις προσλήψεις τέκνων συνδικαλιστών, οι συνεχείς υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των Τραπεζιτών και της Τρόικα και η γενικότερη γραφειοκρατική λειτουργία του Συλλόγου οδήγησαν σε ένα δυνατό χαστούκι στην «ηγετική» παράταξη του ΣΥΕΤΕ, που παρά την «επανένωση» (ΔΗΣΥΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ) έχασε 1000 ψήφους και 2 έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Άνοδος της ΔΑΚΕ – ανακατανομή συσχετισμών στο «μνημονιακό μπλοκ»
Η ΔΑΚΕ βέβαια, παρόλο που στήριξε όλες τις επιλογές της διοίκησης του Συλλόγου παρουσίασε άνοδο της τάξης του 10,56%, ενισχυμένη από τη συμμετοχή της παράταξης «Nέα Εποχή», που σε αυτές τις εκλογές συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της, ενώ στις προηγούμενες είχε πάρει 4,52%
Ο βασικός λόγος για αυτή την άνοδο είναι ο φόβος που καλλιεργείται στους εργαζόμενους-ες για την «επόμενη μέρα» στην Τράπεζα, η φιλική προς την παράταξη της ΔΑΚΕ Διοίκηση της Τράπεζας (έχει διοριστεί από τη ΝΔ) και ως εκ τούτου η προσπάθεια κάποιων να καλλιεργήσουν το κλίμα ότι «όποιος είναι με την εξουσία θα ανταμειφτεί».
Επίσης, η σαπίλα της γραφειοκρατίας απομακρύνει κόσμο από το Σύλλογο με συνέπεια να έχουμε πτώση της συμμετοχής, κάτι που ευνοεί τις παρατάξεις του κατεστημένου.
Τέλος, πρέπει να προσθέσουμε και έναν αντικειμενικό παράγοντα. Το γεγονός ότι ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων έχει δεχτεί μικρότερη επίθεση σε σχέση με τον υπόλοιπο ιδιωτικό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα δημιουργεί ως ένα βαθμό αυταπάτες του τύπου: «Εμείς τη γλιτώσαμε» ή «Πάλι καλά είμαστε σε σχέση με τη σφαγή που γίνεται στους υπόλοιπους εργατικούς χώρους».
Μικρή άνοδος των δυνάμεων της Αριστεράς – Ανάγκη για κοινή δράση και κινηματικές πρωτοβουλίες
Μερίδιο ευθύνης, βέβαια, είχαν και οι δυνάμεις της Αριστεράς. Από τη μία, δεν έδωσαν από κοινού την εκλογική μάχη, γεγονός το οποίο αντικειμενικά στερεί δυναμική από την προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών. Από την άλλη ενώ έγιναν κάποια βήματα, δεν προχώρησαν με έναν συγκροτημένο τρόπο στη λήψη κινηματικών πρωτοβουλιών (συνελεύσεις σε καταστήματα και περιοχές, εκστρατείες, ανοικτές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, κ.α.) ενώ ταυτόχρονα δεν παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη πρόταση για ριζικά διαφορετική λειτουργία του Συλλόγου και του Τραπεζικού Συστήματος, υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Σαν συνέπεια η ΔΑΣ (η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία συμμετέχει και το "Ξ") είχε άνοδο 4,88%(από 14,38% στο 19,26%), η Πρόταση Προοπτικής (στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) οριακή άνοδο (από 5,30% στο 5,79%), ενώ σημαντική μείωση στα ποσοστά της είχε η Ενιαία (ΠΑΜΕ-ΚΚΕ) (από 10,59% στο 6,49%). Στην μεγάλη πτώση της τελευταίας έπαιξαν ρόλο δύο παράγοντες. Αφενός το γεγονός ότι έχασε σημαντικό κομμάτι των ενεργών στελεχών της λόγω της περσινής «εθελουσίας εξόδου». Αφετέρου «πλήρωσε» την σεχταριστική της στάση απέναντι στην υπόλοιπη Αριστερά αλλά και την αδυναμία της να προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο για την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Την επόμενη περίοδο οι τραπεζοϋπάλληλοι όπως και όλοι οι εργαζόμενοι/ες θα βρεθούμε μπροστά σε κρίσιμα ζητήματα και αγώνες. Σε αυτούς τους αγώνες όλες οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις θα κριθούν. Χρέος των αριστερών παρατάξεων είναι να προετοιμαστούν και να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους/ες για τις μάχες που έρχονται.
__________________________________
*Η καταμέτρηση της σταυροδοσίας των υποψηφίων συνεχίζεται όποτε και θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση.