Εκλογές στο Υπουργείο Παιδείας εν έτει 2020: από το ένα φιάσκο στο άλλο!

Εύα Δημοκωστούλα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στην Π.Ε. Β’ Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 7 Νοέμβρη διεξήχθησαν οι ηλεκτρονικές «εκλογές» για την ανάδειξη αιρετών στα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας, με το ποσοστό αποχής να ξεπερνάει πανελλαδικά το 93% και σε πολλές περιοχές να φτάνει μέχρι και 97% και 98%!

Έχοντας όλη την εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι, με την συντριπτική πλειοψηφία των συνδυασμών να αποσύρουν τα ψηφοδέλτια τους, με τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών να προχωρούν σε παραιτήσεις, με τα συνδικαλιστικά όργανα να καλούν σε αποχή, το Υπουργείο κωφεύοντας για άλλη μια φορά, με τρόπο αλαζονικό και αυταρχικό επέβαλε την εκλογική διαδικασία.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία απέχει μίλια από τις συλλογικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη δημοκρατική λειτουργία των σωματείων και του συνδικαλισμού των εργαζομένων γι’ αυτό ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πρότειναν την παράταση της θητείας των νυν αιρετών και την δια ζώσης διενέργεια των εκλογών όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Η απάντηση της Κεραμέως σε όλα αυτά ήταν πως την παίρνουν τηλέφωνο εκπαιδευτικοί και της λένε πως επιτέλους θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, πως οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες είναι τεχνοφοβικές και αναχρονιστικές και δεν θέλουν να χάσουν την αργία των εκλογών (γιατί κανονικά διενεργούνται καθημερινή) και εξέδωσε εγκύκλιο που εμφάνιζε ως υπηρεσιακή υποχρέωση τη συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές και μάλιστα σε ημέρα μη εργάσιμη.

Η εκπαιδευτική κοινότητα με τα τεράστια ποσοστά αποχής έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα πως δεν θα περάσει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία του Υπουργείου.

Μετά τον καταποντισμό το Υπουργείο αντί να βγει και να παραδεχθεί την ήττα του ή έστω να σιωπήσει, την παρουσίασε ως νίκη! Η ανακοίνωση μιλά για μια επιτυχημένη διαδικασία ιστορικής σημασίας με συμμετοχή 13.168 εκπαιδευτικών.

Ναι, είναι επιτυχία το να ψηφίζουν 13.168 από τους 170.000 εκπαιδευτικούς (μόλις το 7%) σε έναν κλάδο που έχει ποσοστά συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες του της τάξης του 80% και 85%…

Το κλείσιμο δε της ανακοίνωσης προσφέρει στιγμές γαργαριστού γέλιου:

«Με σύμμαχο την τεχνολογία, οι εκπαιδευτικές και υπηρεσιακές διαδικασίες μπορούν να συνεχίζονται, παρά την πανδημία…Το πρώτο βήμα έγινε. Έχουμε ακόμη πολλά μπροστά μας, που θα πετύχουμε όλοι μαζί!»

Ειδικά εάν αναλογιστούμε πως 2 μέρες αργότερα, την πρώτη μέρα τηλεκπαίδευσης για γυμνάσια και λύκεια το σύστημα κατέρρευσε από τη 2η κιόλας διδακτική ώρα και μέχρι σήμερα συνεχίζει να έχει προβλήματα.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα μαζί με τους γονείς είναι οι μόνοι που, δείχνοντας την ίδια ανυπακοή με την πρόσφατη εκλογική διαδικασία, μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να προφυλάξουν, την υγεία αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία, απαιτώντας και διεκδικώντας τα προφανή:

  • Τεστ σε όλη τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα
  • Μαζικές και Μόνιμες Προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας και ειδικού προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, σχολίατροι κ.α.)
  • Να ανοίξουν τα σχολεία με διασφάλιση των παραπάνω και με 15 μαθητές το πολύ ανά τάξη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα