Εκλογές στο ΤΕΕ – δυνατότητες για την Αριστερά

Της Ελένης Γεραλή,
Αρχιτέκτονα Μηχανικόυ,
υποψήφιας στο ΤΕΕ Μαγνησίας με την «Συμπαράταξη Ανατροπής»

Στις εκλογές στο ΤΕΕ, που διεξάγονται στις 24 Νοεμβρίου, βρίσκουν τους μηχανικούς, όπως και το σύνολο του ελληνικού λαού, να δέχονται μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση από την κυβέρνηση και την τρόικα.

Στις κάλπες θα προσέλθουν οι μισθωτοί μηχανικοί του Ιδιωτικού Τομέα που είναι αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, οι μηχανικοί του Δημόσιου Τομέα που ζουν στην ανασφάλεια της «κινητικότητας», της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί που μπορεί να υποαπασχολούνται αλλά χαρατσώνονται κάθε χρόνο ανεξάρτητα από τα εισοδήματά τους και την ίδια ώρα συσσωρεύουν ανεξόφλητες και τοκογλυφικά προσαυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και τέλος οι νέοι μηχανικοί, οι οποίοι αποτελούν το πιο ευάλωτο στρώμα των μηχανικών γιατί χωρίς εμπειρία και χωρίς επαφές στο χώρο εργασίας, όχι µόνο παραμένουν άνεργοι, αλλά και η προοπτική να ενταχθούν στην παραγωγή γίνεται όλο και πιο δύσκολή.

Ένα σημαντικό βήμα στις φετινές εκλογές είναι η συνεργασία μεγάλου μέρους της αριστεράς. Σε 10 από τα 17 περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ, καθώς και στις 7 από τις 9 Επιστημονικές Επιτροπές, ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς συνεργάζονται σε κοινά ψηφοδέλτια.

Αυτές είναι η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών (με δυνάμεις από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του σχεδίου Β και ανένταχτοι) η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών (κυρίως δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτοι) και η Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία – Εργαζόμενοι Μηχανικοί (κυρίως δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτοι). Σε αρκετά περιφερειακά τμήματα οι παρατάξεις αυτές συνεργάζονται και με άλλες τοπικές αριστερές παρατάξεις. Δυστυχώς το ΚΚΕ και η παράταξη του η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών, για ακόμη μία φορά, δεν συμμετέχει στην ενωτική αυτή προσπάθεια.

Ωστόσο οι συνεργασίες αυτές δεν αντανακλώνται σε κεντρικό/ πανελλαδικό επίπεδο, μιας και οι παρατάξεις που προαναφέρθηκαν κατεβαίνουν με διαφορετικά ψηφοδέλτια. Αυτή η διάσπαση μειώνει τις πιθανότητες να καταφέρει η αριστερά να πάρει στα χέρια της το ΤΕΕ.

Το Ξεκίνημα συμμετέχει και στηρίζει μια σειρά από ενωτικά ψηφοδέλτια σε περιφερειακά τμήματα και σε κεντρικό επίπεδο το ψηφοδέλτιο της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών, ως την πιο ενωτική και μαχητική παράταξη του ΤΕΕ.

Στη Μαγνησία το «Ξ» συμμετέχει στη «Συμπαράταξη Ανατροπής» επιδιώκοντας η προεκλογική εκστρατεία να πάρει κινηματικά χαρακτηριστικά. Στα πλαίσια αυτά γίνονται παρεμβάσεις σε δημόσιες – τεχνικές υπηρεσίες, πανεπιστημιακές σχολές και άλλους χώρους δουλειάς με δυο προκηρύξεις, μια με τις θέσεις γενικές θέσεις της παράταξης (anatropis.blogspot.gr/p/blog-page.html) και μια προσανατολισμένη στους νέους μηχανικούς (anatropis.blogspot.gr/p/blog-page_120.html) ενώ την Τετάρτη 20/11 πραγματοποιείται ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τα προβλήματα των μηχανικών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα