Εκλογές στο συνδικάτο εργαζομένων στην ΕΘΕΛ: συνέντευξη με τον Απ. Κασιμέρη

Στις 18 και 19 Μαρτίου πραγματοποιούνται εκλογές στο «Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ», το σωματείο των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας. Το «Ξ» στηρίζει την παράταξη «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» όπου συμμετέχουν και τα μέλη μας. Ακολουθεί συνέντευξη με τον σύντροφο Αποστόλη Κασιμέρη, εκλεγμένο με την «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» στο απερχόμενο ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

  • Ερ. Αποστόλη σε λίγες μέρες θα διεξαχθούν εκλογές στο σωματείο σου. Στο πολιτικό επίπεδο υπήρξε μεγάλη ανατροπή, με την εκλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα αντανακλαστεί και στο συνδικαλιστικό επίπεδο;

Σ’ ένα βαθμό… Η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση», πιστεύω, θα έχει άνοδο των δυνάμεων της. Ήμασταν μπροστά σε όλους τους αγώνες που έδωσε ο κλάδος τις δυο προηγούμενες 3τίες. Σε κάποιους από αυτούς τους αγώνες ο ρόλος μας ήταν καταλυτικός. Για παράδειγμα, η 5ήμερη απεργία με παράλληλη κατάληψη των αμαξοστασίων το Γενάρη του 2013 ενάντια στο ενιαίο μισθολόγιο και ενάντια στην επιστράτευση των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ ξεκίνησε μετά από δική μας πρόταση και μάχη απέναντι στην ΠΑΣΚΕ, στη ΔΑΚΕ και τις παραφυάδες τους που προσπαθούσαν να αποφύγουν (για μια ακόμα φορά) το ξεδίπλωμα σοβαρού αγώνα. 

Επίσης σταματήσαμε την ιδιωτικοποίηση των διώροφων λεωφορείων της Ο.ΣΥ. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρίας Γ. Οικονόμου, στέλεχος της ΝΔ, προσπαθούσε να τα νοικιάσει έναντι εξευτελιστικού τιμήματος (100€ τη μέρα) σε ιδιωτική εταιρία. Εμείς σταματήσαμε το «διαγωνισμό» για την ενοικίαση των λεωφορείων 2 φορές…

Καταγγείλαμε την ιδιωτικοποίηση στα ΜΜΕ και ζητήσαμε τα λεωφορεία αυτά που είναι ακινητοποιημένα εδώ και χρόνια στα αμαξοστάσια να μπουν σε λειτουργία και να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που είχαν αγοραστεί. Να κάνουν τη γραμμή των τουριστικών αξιοθέατων της Αθήνας – γραμμή την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ παραχώρησε…. σε ιδιώτες. Γι’ αυτό έκλεισε τα δικά μας διώροφα στα γκαράζ, για να μην έχουν ανταγωνισμό…

Ακόμα, αποκαλύψαμε την προσπάθεια της Διοίκησης Οικονόμου να χρηματίσει συνδικαλιστές. Καταγγείλαμε δημόσια και ανοιχτά στον κλάδο, με ανακοίνωση, ότι η διοίκηση πήγε να δώσει μηνιαία «αύξηση» ύψους (μερικών εκατοντάδων ευρώ) «κάτω από το τραπέζι», σε όλους τους συνδικαλιστές της Ο.ΣΥ. με τη μορφή «νυχτερινών ωρών» – έτσι φαινόταν στα εκκαθαριστικά. Μετά την καταγγελία μας η διοίκηση προσπάθησε να τα μπαλώσει μιλώντας για τεχνικό «λάθος».

Επιπλέον δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την ισότιμη μεταχείριση των οδηγών από τα γραφεία κίνησης, για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες και ο εκφοβισμός των οδηγών από τους διευθυντές των αμαξοστασίων και για να βελτιωθούν οι συνθήκες στη δουλειά μας.

Ωστόσο, πάρα πολλοί συνάδελφοι παρότι στις βουλευτικές εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και έχουν «σπάσει» από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, στις συνδικαλιστικές εκλογές θα ψηφίσουν ΠΑΣΚΕ ή ΔΑΚΕ – όπως έκαναν και παλιότερα. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ελέγχουν τα «γραφεία κίνησης» στα αμαξοστάσια. Τις «υπηρεσίες» δηλαδή που μοιράζουν τις βάρδιες, τα δρομολόγια, τις άδειες κ.α. και με βάση αυτά υπόσχονται ευνοϊκή μεταχείριση ή εκβιάζουν κόσμο. Γενικά πολύς κόσμος φοβάται πως αν δεν κατέβει και δεν στηρίξει ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ θα παίρνει δύσκολες βάρδιες (π.χ. τις ώρες που έχει πολύ κίνηση) σε δύσκολες γραμμές (με στενούς δρόμους, διπλοπαρκαρισμένα κ.α.) δεν θα παίρνει την κανονική άδεια τις ημερομηνίες που τη ζητάει κοκ. 

  • Ερ. Οπότε οι φόβοι των εργαζομένων απέναντι στο γραφείο κίνησης είναι βάσιμοι;

Και πάλι η απάντηση μου είναι: σ΄ έναν βαθμό. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ θα έχουν εκατοντάδες υποψήφιους και ψηφοφόρους. Δεν μπορούν να τους βολέψουν όλους σε ευνοϊκές βάρδιες. Θα βολέψουν καμιά 20αριά σε κάθε αμαξοστάσιο. Οι υπόλοιποι θα τύχουν λίγο πολύ της ίδιας μεταχείρισης. Ωστόσο θα έχουν την εντύπωση ότι εξυπηρετούνται και ότι δεν είναι στο «στόχαστρο». Ένα μεγάλο κομμάτι της «τέχνης» της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ είναι να κάνουν τον εργαζόμενο να πιστεύει ότι εξυπηρετείται, όταν στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα ιδιαίτερο γι’ αυτόν. 

Να φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την περίοδο που δηλωνόταν από τους εργαζόμενους  και εγκρινόταν από το γραφείο κίνησης οι κανονικές άδειες για το 2015, παρότι δεν υπήρχε «συνωστισμός» σε καμία περίοδο (περίοδο δηλαδή που να θέλουν περισσότεροι άδεια από τον αριθμό των αδειών που μπορεί να χορηγήσει η εταιρία) ο υποδιευθυντής κίνησης του αμαξοστασίου του Ελληνικού κάλεσε τους μισούς σχεδόν οδηγούς στο γραφείο του για να «διαπραγματευτεί» την άδειά τους. Έκανε πως υπάρχει πρόβλημα και τους πουλούσε το δικαίωμα τους σαν «εξυπηρέτηση». Αν οι εργαζόμενοι το «ψάχνανε» λίγο, θα βλέπανε πως ο υποδιευθυντής ήταν υποχρεωμένος να τους χορηγήσει την άδεια τις ημέρες που θέλανε. Κι’ αν πατάγανε λίγο πόδι, αν πιέζανε, και πολύ περισσότερο αν απειλούσαν με αναφορά ή/και με προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, θα βλέπανε ότι το γραφείο κίνησης υποχωρεί.  Δυστυχώς όμως πολλοί πέφτουν θύματα του φόβου και των μηχανισμών που ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έχουν δημιουργήσει και αναπτύξει εδώ και δεκαετίες.  

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση προσπαθεί να δώσει τη μάχη για να σπάσει το φόβο και αυτούς τους μηχανισμούς. Να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση και όσον αφορά τις βάρδιες, και τις γραμμές και τις άδειες. Και να έχουν «ειδική μεταχείριση» π.χ. μειωμένο ωράριο ή σταθερή 5ήμερη εργασία κ.α. όσοι πραγματικά έχουν κάποια ανάγκη (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι που φροντίζουν ΑμΕΑ ή κατάκοιτο γονέα κ.α.).

Καταφέραμε να αναρτούνται δημόσια οι βάρδιες του μήνα έτσι ώστε να μπορούν όλοι να βλέπουν πώς μοιράζονται (δεν αναρτούνταν για να μπορούν τα γραφεία κίνησης να αυθαιρετούν).

Βοηθήσαμε συναδέλφους να καταγγείλουν αυθαιρεσίες του γραφείου κίνησης (π.χ. στέρηση μειωμένου ωραρίου λόγω φροντίδας τέκνου, στέρηση εκλογικής άδειας, κ.α.) στην επιθεώρηση εργασίας. 

Οι συνάδελφοι αυτοί, έχουν, οι περισσότεροι, δικαιωθεί. Αν οι συνάδελφοι ξεφοβηθούν και διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται, η αλαζονεία των γραφείων κίνησης και οι μηχανισμοί της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ θα καταρρεύσουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. 

  • Ερ. Τέτοια θέματα πρέπει να τεθούν και στη νέα κυβέρνηση. Έτσι δεν είναι; Να παρέμβει με τρόπο που να αποκατασταθεί η ισοτιμία και  η αξιοκρατία στην ΟΣΥ όπως και συνολικά στο δημόσιο…  

Ως Ανεξάρτητη Παρέμβαση στείλαμε μια ανοιχτή επιστολή στη νέα κυβέρνηση που θέτουμε και τέτοια ζητήματα, ωστόσο επικεντρώσαμε περισσότερο στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να σωθεί η Ο.ΣΥ. 

Η συγκοινωνία καταρρέει. Χρειάζονται επειγόντως ανταλλακτικά αξίας 3εκ. ευρώ. Χρειάζεται αύξηση της επιδότησης κατά 30,5 εκ. ευρώ τουλάχιστον γιατί τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για το 2015 (με βάση τον προϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης) δεν φτάνουν ούτε για να πληρωθούν οι μισθοί μας μέχρι το τέλος του χρόνου. Χρειάζεται επειγόντως να αγοραστούν νέα λεωφορεία. Το 2009 είχαμε 1900 ενεργά λεωφορεία. Τώρα έχουμε μείνει με 1200. Μέσα σ’ αυτό και στον επόμενο χρόνο κάποια ακόμα θα χαλάσουν σε σημείο που δεν θα μπορούν να επισκευαστούν. Συγκοινωνία χωρίς λεωφορεία δεν γίνεται. Και η συγκοινωνία σε μια πόλη σαν την Αθήνα με έκταση 3000χλμ2 είναι αναγκαιότητα και κοινωφέλεια. Δεν γίνεται να μην υπάρχει αστική συγκοινωνία. 

Αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν πρώτα και κύρια. Το επόμενο διάστημα όμως  θα συντάξουμε μια επιστολή που να επικεντρώνει και να προτείνει λύσεις και σε θέματα δημοκρατίας, ισοτιμίας και αξιοκρατίας στο χώρο εργασίας μας. 

  • Ερ. Πιστεύεις ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τα πράγματα όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες;

Πιστεύω ότι στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άνθρωποι με καλή πρόθεση, αλλά υπάρχουν και καιροσκόποι. Για παράδειγμα έχουμε τώρα μια νέα συνδικαλιστική παράταξη στο χώρο μας που μιλά στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργήθηκε από στελέχη «δεύτερης γραμμής» της ΠΑΣΚΕ που μεταπήδησαν στο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε στο 27%. Ήταν κομμάτι του μηχανισμού της ΠΑΣΚΕ, μπροστάρηδες σε τραμπουκισμούς και απεργοσπασίες.  Αυτοί μιλάνε σήμερα στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνδικαλίζονται σαν ΠΑΣΚΕ. Δεν συμμετείχαν σε κανένα αγώνα, δεν έχουν κάνει τίποτα πραγματικά υπέρ των εργαζομένων. Δυόμιση χρόνια τώρα έχουν βγάλει μόνο 1 ανακοίνωση – αυτή που ανακοινώνει την ίδρυση της παράταξης. Αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να φτιάξουν δικό τους μηχανισμό, να τάζουν ρουσφέτια κ.α. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας εργαζόμενος που ήταν οργανωμένος στο ΣΥΡΙΖΑ από παλιά δεν συμμετέχει σε αυτή την παράταξη. 

Το θέμα λοιπόν, είναι τελικά για ποιο ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε. Τον ΣΥΡΙΖΑ των αγώνων και των κινημάτων; Από αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να περιμένουμε θετικά πράγματα – αν και εκεί χρειάζεται πολλές φορές «σπρώξιμο».  Αν όμως στην εσωκομματική διαπάλη «νικήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ των καιροσκόπων, των πασόκων και των μηχανισμών, δεν θα δούμε εύκολα «άσπρη μέρα», θα χρειαστούν ξανά σκληροί  αγώνες.

__________________________
Σημείωση:
Για να δείτε τις ανακοινώσεις της Ανεξάρτητης Παρέμβασης επισκεφτείτε την κατηγορία συγκοινωνίες

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα