Εκλογές στο Σισμανόγλειο: 41% και πρώτη δύναμη στους εργαζόμενους η Νέα Πορεία!


 

 

Στις εκλογές που έγιναν στο Σωματείο των εργαζομένων για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο, η Νέα Πορεία σημείωσε μεγάλη νίκη, ερχόμενη πρώτη με ποσοστό 41%. Η Νέα Πορεία είναι ανεξάρτητη συνδικαλιστική κίνηση στο χώρο της Αριστεράς που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και «Ξεκίνημα και στην οποία συμμετέχουν και πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές.

Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνονται τα αποτελέσματα όλων των παρατάξεων.

Το «Ξ» μίλησε με τον σύντροφο Νίκο Μαλίνογλου, ένα από τα βασικά στελέχη  της Νέας Πορείας και του πήρε τη συνέντευξη που ακολουθεί.

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΕΓΓ/ΝΟΙ

1100

1400

ΨΗΦΙΣΑΝ

785 (Αποχή 29%)

 

1010 (Αποχή 28%)

ΛΕΥΚ– ΑΚ

48 (6%)

36 (3,5%)

 

ΨΗΦΟΙ

%

ΕΔΡΕΣ

ΨΗΦΟΙ

%

ΕΔΡΕΣ

Ν. ΠΟΡΕΙΑ

126

16%

2

412

41%

4

ΠΑΣΚΕ

388

49%

5

247

24%

2

ΔΑΚΕ

117

15%

1

214

21%

2

ΑΝΑΓΚΙ (ΚΚΕ)

106

13%

1

101

10%

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Σύντροφε Νίκο, ποια είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το εκλογικό αποτέλεσμα;

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση… Καταρχάς οι εργαζόμενοι έδωσαν μια σημαντική νίκη στην παράταξη μας, τη Νέα Πορεία, ως μια συνδικαλιστική δύναμη η οποία όλη τη προηγούμενη περίοδο στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό των εργαζομένων δίνοντας μάχες με ανιδιοτέλεια ενάντια στις μνημονιακές δυνάμεις για τη προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. 

 

Η Νέα Πορεία είχε άνοδο 286 ψήφων και 25 ποσοστιαίων μονάδων, φτάνοντας σε ένα ποσοστό 41%, ενώ κέρδισε 2 έδρες επιπλέον φτάνοντας τις 4 έδρες (από δύο που είχε στο προηγούμενο ΔΣ).

 

Πέρα από τα δικά μας σημαντικά αποτελέσματα, οι εργαζόμενοι έδωσαν μια μεγάλη νίκη στις αριστερές παρατάξεις συνολικά: η Νέα Πορεία και η ΑΝΑΓΚΙ (παράταξη του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ) συγκέντρωσαν συνολικά 513 ψήφους και το 51% των ψήφων των εργαζομένων, γεγονός που αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, αλλά γεννά και το καθήκον της ενότητας και τη συνεργασίας των δυνάμεων που μάχονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων.   

 

 

        Οι παρατάξεις του δικομματισμού τι αποτελέσματα είχανε;

 

Οι εργαζόμενοι τιμώρησαν τη παράταξη της ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ) η οποία είχε μεγάλη μείωση (141 ψήφων και 25 ποσοστιαίων μονάδων) παρότι προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, παρουσιαζόμενη ως μια «νέα» και «ανεξάρτητη» κίνηση. Έτσι εισέπραξε τη δυσφορία των εργαζομένων, οι οποίοι τους γύρισαν τη πλάτη αφού οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές και η συγκεκριμένη παράταξη εδώ και χρόνια είναι ταυτισμένοι με τη δοσοληψία, τη συνδιοίκηση και τον εκβιασμό.  

 

Η άνοδος της ΔΑΚΕ, κατά 97 ψήφους και 6 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει την κίνηση των εργαζόμενων προς μια παράταξη που συνδιοικεί και μπορεί να εξαγοράζει τις ελπίδες και ανάγκες των εργαζόμενων. Αυτών των εργαζόμενων που θεωρούν ότι μπορούν να πετύχουν τις όποιες ατομικές ή κλαδικές κατακτήσεις όχι με το συλλογικό αγώνα, αλλά διατηρώντας καλές σχέσεις με τις υπάρχουσες εξουσίες…

 

Είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε αυτούς τους εργαζόμενους ότι θα απογοητευτούν, κι ότι οι όποιες υποσχέσεις τους έχουν δώσει είναι ψεύτικες.

 

 

        Τι γίνεται από δω και στο εξής, και πως θα αξιοποιήσει η Νέα Πορεία το εκλογικό αποτέλεσμα;

 

Καταρχήν, νιώθουμε πως μ’ αυτό το αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι επιβραβεύουν τις προσπάθειες μας όλη την προηγούμενη περίοδο.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους που μας έδωσαν αυτή τη σημαντική νίκη, αλλά και να τους διαβεβαιώσουμε πως θα συνεχίσουμε, το ίδιο ασυμβίβαστα, υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και ενάντια στις πολιτικές των κυβερνώντων και του κεφαλαίου που θέλουν να καταστρέψουν τη δημόσια υγεία για να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα.

 

Θα συνεχίσουμε ταυτόχρονα την πάλη μας ενάντια στον κυβερνητικό και κομματικό  γραφειοκρατικό συνδικαλισμό που έχει φέρει το συνδικαλιστικό μας κίνημα στη σημερινή κατάσταση.

 

Θα χρησιμοποιήσουμε το σημαντικό ποσοστό του 41% και τις 4 έδρες που μας δώσανε οι εργαζόμενοι προκειμένου να δώσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας με τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις.

 

 

        Τι πρόταση θα κάνει η Νέα Πορεία σχετικά με το προεδρείο του ΔΣ;

 

Σ’ ότι αφορά στην επερχόμενη συγκρότηση του προεδρείου του ΔΣ του Σωματείου, στόχος και πρόταση μας είναι να συνεργαστούν οι δυνάμεις που έχουν σταθεί με συνέπεια ενάντια στα Μνημόνια, οι παρατάξεις δηλαδή που τοποθετούνται στο χώρο της Αριστεράς (Νέα Πορεία και ΑΝΑΓΚΙ).

 

Αυτό είναι κάτι που θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα προκειμένου να αντιπαλέψουμε  τις επιθέσεις που δεχόμαστε από τις δυνάμεις του μνημονιακού μπλοκ και των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων, επιθέσεις οι οποίες θα ενταθούν την επόμενη περίοδο με τις συγχωνεύσεις, απολύσεις κλπ.

 

 

        Η στάση του ΚΚΕ ΠΑΜΕ όμως είναι σταθερά ενάντια στη συνεργασία της Αριστεράς…

 

Αυτό είναι γεγονός – η ΑΝΑΓΚΙ δεν έχει δείξει ποτέ κάποια πρόθεση συνεργασίας μαζί μας. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε στην ΑΝΑΓΚΙ συνεργασία για να υπάρξει ένα αριστερό προεδρείο και να δώσουμε από κοινού τη μάχη ενάντια στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, του δικομματισμού και της τροϊκανής συγκυβέρνησης. Αν η ΑΝΑΓΚΙ αρνηθεί τότε πιθανά να καταλήξουμε σε αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα αποτελεί δική μας επιλογή αλλά λύση ανάγκης για να μπορεί να υπάρξει προεδρείο.

 

Το βασικό ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει η ΑΝΑΓΚΙ/ΠΑΜΕ μπροστά στη σύγκρουση ανάμεσα σε εμάς και τις παρατάξεις της Τρόικας – και στο θέμα του προεδρείου και στα μετέπειτα ζητήματα. Δεν θέλουμε να προδικάσουμε τίποτα. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε και να δούμε.

 

        Σύντροφε Νίκο, σ’ ευχαριστούμε και καλή επιτυχία στους αγώνες σας

 

Εγώ ευχαριστώ. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα