Εκλογές στην Αυστρία: Πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού, επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς

 

Της Κατερίνας Κλείτσα

Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση της Αυστρίας διαλύθηκε λόγω της αδυναμίας των δύο κομμάτων που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό -το χριστιανοδημοκρατικό «Λαϊκό Κόμμα», (OVP), και το σοσιαλδημοκρατικό (SPO)- να καταλήξουν σε κοινή πρόταση για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προγραμμάτιζαν.

Μεγάλος νικητής των πρόωρων εκλογών αναδείχτηκε η ακροδεξιά, αφού τα δύο ακροδεξιά κόμματα που συμμετείχαν, το «Κόμμα της Ελευθερίας», (FPO) και το κόμμα «Συμμαχία για το μέλλον της Αυστρίας» (ΒΖΟ) συγκέντρωσαν μαζί περίπου το 29%. Την ίδια στιγμή το SPO έπεσε από το 35% στο 30% και το OVP κατρακύλησε από το 34% στο 26%. Για έναν ολόκληρο μήνα κράτησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τους χριστιανοδημοκράτες, μέχρι να προχωρήσουν τελικά σε κυβέρνηση συνασπισμού. Παρόλα αυτά, λόγω της αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης από τη μία και των χαμηλών ποσοστών σε αυτές τις εκλογές από την άλλη, στη συνείδηση του αυστριακού λαού, αυτή η κυβέρνηση θεωρείται ήδη “κυβέρνηση των ηττημένων”.

Την ίδια ώρα που ένα κομμάτι των αυστριακών ψήφισε τα δύο ακροδεξιά κόμματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τα δύο μεγάλα κόμματα και τον τρόπο διακυβέρνησής τους, το «Αριστερό Κόμμα» η εκλογική συνεργασία / συμμαχία στην οποία συμμετέχει το SLP (τμήμα της CWI στην Αυστρία), πήρε γύρω στις 2.000 ψήφους, ενώ πτώση σε σχέση με το 2006 είχε και το Κομμουνιστικό Κόμμα, αφού ο φόβος για την άνοδο της ακροδεξιάς, οδήγησε πολλούς να ψηφίσουν τελικά τους σοσιαλδημοκράτες που κατά την προεκλογική εκστρατεία ο ηγέτης τους Werner Faymann υιοθέτησε μία πιο αριστερή ρητορεία.

Σε περιόδους που οι εργαζόμενοι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει και επικρατεί ανασφάλεια για το μέλλον, ο λαϊκισμός της ακροδεξιάς κερδίζει έδαφος. Και κυρίως σε τέτοιες περιόδους είναι καθήκον της αριστεράς να δίνει μαχητικές απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των εργαζόμενων, να αναδεικνύει τις ιδέες της σαν εναλλακτική αντιπρόταση απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, και στον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Σε αυτά τα πλαίσια το «Αριστερό Κόμμα» έχει βάλει σαν επόμενο στόχο την εκστρατεία για το χτίσιμο ενός μαζικού κόμματος των εργαζομένων και της νεολαίας, που θα παλεύει για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην Αυστρία, καθώς και ενάντια στον ρατσισμό και την ακροδεξιά.

___________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα