Εκλογές στη Γερμανία

Του Νίκου Ρεμούνδου

Μέχρι πριν δυό μήνες ακόμα, η μεγάλη απογοήτευση των Γερμανών από την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική – Ατζέντα 2010- του Γκέρχαρντ Σρέντερ και της κυβέρνησης του έριχνε δραματικά την δημοτικότητα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (ΣΔΚ) στο 25% και ανέβαζε τους Χριστιανοδημοκράτες (ΧΔ) της Αγκέλα Μέρκελ στο 45%. Σήμερα, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει αρκετά, μέχρι το σημείο να μην είναι πια σίγουρο ότι οι ΧΔ και οι σύμμαχοι τους, οι δεξιοί Ελεύθεροι Δημοκράτες (ΕΔ) θα μπορέσουν πράγματι να συγκεντρώσουν πάνω από το 50% για να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αυτή η μερική μεταστροφή των ψηφοφόρων οφείλεται βασικά στο καίριο σφάλμα των ΧΔ που θεώρησαν ότι η απομάκρυνση των ψηφοφόρων από το ΣΔΚ σήμαινε και αποδοχή της δικιάς, τους ακόμα χειρότερης για τους εργαζόμενους, νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Έτσι, εξήγγειλαν ένα πολύ δεξιό προεκλογικό πρόγραμμα απειλώντας τους εργαζόμενους με ακόμα χειρότερα μέτρα.

Στην περίπτωση που οι ΧΔ και οι ΕΔ δεν κερδίσουν τελικά την πλειοψηφία, οι μεγαλοβιομήχανοι και οι τραπεζίτες πιέζουν ήδη για τον «μεγάλο συνασπισμό», δηλαδή μια κυβέρνηση συνεργασίας ΧΔ και ΣΔ. Μάλιστα, την επιλογή αυτή υποστηρίζουν ήδη θερμά και δημόσια και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Σρέντερ.

Το νέο Αριστερό Κόμμα

Ο σχηματισμός πριν δυό μόλις μήνες του Αριστερού Κόμματος, σαν μιά εκλογική συνεργασία του Κόμματος για Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη (WASG), με επικεφαλής τον Όσκαρ Λαφοντέν και του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS-πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας), με αρχηγό τον Γκίζι, ετάραξε σοβαρά και την πολιτική σκηνή και τις εκλογικές εξελίξεις.

Ήδη, οι σφυγμομετρήσεις, που του δίνουν 8-12%, το αναδεικνύουν σε τρίτο κόμμα σ’ αυτές τις εκλογές, μπροστά από τους Πράσινους και τους ΕΔ. Το WASG φαίνεται πως συγκεντρώνει κύρια την υποστήριξη απογοητευμένων ψηφοφόρων, οπαδών και μελών ακόμα του ΣΔΚ, ενώ το PDS ελκύει πρωταρχικά την ψήφο των αγανακτισμένων από την κυβέρνηση Σρέντερ Ανατολικογερμανών.

Η κάθοδος του Αριστερού Κόμματος στην προεκλογική εκστρατεία με ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα, που απαιτεί αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων και βελτίωση των κοινωνικών παροχών, ανάγκασε ήδη τον Σρέντερ, αλλά ακόμα και την Μέρκελ να κάνουν, στα λόγια βεβαίως, στροφή και να αρχίσουν να υπόσχονται νέες παροχές και να υποβαθμίζουν τις περικοπές και την λιτότητα, που θα εφαρμόσουν όταν εκλεγούν.

Πως προχωράει η συνεργασία WASG και PDS

Τους τελευταίους τρείς μήνες το WASG έχει διπλασιάσει τα μέλη του σε 10.000. Σε σύγκριση με τα εκλογικά ποσοστά που του δίνουν οι σφυγμομετρήσεις, ο αριθμός αυτός είναι ακόμα πολύ μικρός για την Γερμανία.

Αυτό αντανακλά από την μια το γεγονός ότι η ηγεσία του, πρώην ηγετικοί συνδικαλιστές και στελέχη του ΣΔΚ, παρά το γεγονός ότι στην αρχή ήταν ενάντια στην βιαστική συνεργασία με το PDS, που επέβαλε ο Λαφοντέν, τελικά προσαρμόστηκε και έχει τώρα ρίξει το βάρος της στην εκλογή βουλευτών του WASG. Ενώ WASG είχε δεσμευτεί στην τελευταία του Συνδιάσκεψη ότι δεν θα χαθεί μέσα στην συμμαχία με το PDS, αλλά θα κάνει ανεξάρτητη προεκλογική εκστρατεία με δικό του προεκλογικό υλικό, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Μ’ αποτέλεσμα, τα μέλη του να μην ξέρουν τι να κάνουν και να μην μπορούν να πλησιάσουν και να κερδίσουν στις γραμμές του τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία της εργατικής τάξης και της νεολαίας, που πρωτοστάτησαν στους μέχρι τώρα αγώνες.

Την ίδια ώρα, το PDS, στην πρώην Ανατολική Γερμανία και όπου αλλού συμμετείχε και συνεργαζόταν μέχρι τώρα με το ΣΔΚ, σε 2 τοπικές κυβερνήσεις κρατιδίων, όπως στο Βερολίνο, και εφάρμοζε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Σρέντερ, είναι σοβαρά εκτεθειμένο στους αριστερούς αγωνιστές που ήδη ήρθανε ανοιχτά σε σύγκρουση μαζί του.

Έτσι, οι προκλογικές συγκεντρώσεις του Αριστερού Κόμματος είναι μέχρι τώρα άμαζες και τα συνθήματα του γενικά και απολίτικα. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις που δέχεται από τα κόμματα του κατεστημένου και του αστικού τύπου, φαίνεται πως έχει αρχίσει να επηρεάζει και τα ποσοστά του στις σφυγμομετρήσεις.

Προοπτικές

Είτε σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση οι ΧΔ, είτε τελικά επιβληθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας ΧΔ και ΣΔ τα μαντάτα θα είναι άσχημα για τους εργαζόμενους και την νεολαία, για τους άνεργους, τους φτωχούς και τους μετανάστες. Θα χρειαστούν μεγάλοι και σκληροί αγώνες.

Το WASG και το PDS θα δοκιμαστούν ξανά μέσα στις νέες συνθήκες. Οι ηγεσίες τους δεν πιστεύουνε στο σοσιαλισμό και θέλουνε απλά να μεταρρυθμίσουν και να διαχειριστούν τον καπιταλισμό. Όμως, η εργατική τάξη και η νεολαία θα κατανοούν μέσα από τους αγώνες τους πως μόνο μια ριζική κοινωνική αλλαγή μπορεί να τους λύσει τα καυτά τους προβλήματα. Θα κατανοούν μέσα από τις εμπειρίες τους πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χτιστεί ένα μαζικό αριστερό και πραγματικά σοσιαλιστικό κόμμα, που να ανοίξει το δρόμο για μια δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία.

__________

Η οργάνωση Σοσιαλιστική Εναλλακτική (SAV), τμήμα της CWI, συμμετέχει στο WASG από την δημιουργία του και αγωνίζεται για την ενίσχυση της επιρροής του και τον σοσιαλιστικό του προσανατολισμό. Παλεύει επίσης για την επιτυχία του Αριστερού Κόμματος στις εκλογές.

Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική ήτανε αντίθετη στην βιαστική και από τα πάνω εκλογική συνεργασία με το PDS κύρια λόγω της συνεργασίας του με το ΣΔΚ σε επίπεδο τοπικών κυβερνήσεων.

Όταν η συνεργασία αυτή τελικά επιβλήθηκε, τότε ζήτησε να δεσμευτεί η ηγεσία του WASG, ότι θα κάνει ανεξάρτητη εκλογική εκστρατεία και θα αγωνιστεί για να κερδίσει όλους τους εργάτες και νεολαίους, που πάλεψαν ενάντια στην Ατζέντα 2010 και να χτίσει ένα νέο, μαζικό, μαχητικό εργατικό κόμμα.

Η SAV είναι η μόνη οργάνωση στο εσωτερικό του WASG που υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός σοσιαλιστικού προγράμματος από το νέο κόμμα. (ενδεικτικά η αδελφή οργάνωση του SWP/ΣΕΚ στη Γερμανία παίρνει δημόσια θέση ενάντια στην υιοθέτηση ενός σοσιαλιστικού προγράμματος από το WASG.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα