Εκλογές σωματείου εργαζομένων Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης: Μεγάλη νίκη για την Αριστερά!

Στις 24 Νοέμβρη έγιναν οι εκλογές για το σωματείο των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) της Κρήτης. Τα αποτελέσματα ήταν ένας κόλαφος για τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και ταυτόχρονα έδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Αριστερά για ανατροπές των δεδομένων στα σωματεία και την κοινωνία, ιδιαίτερα όταν αποφασίσει να συνεργαστεί.

Το νοσοκομείο του Ηρακλείου ήταν, όπως άλλωστε και η Κρήτη γενικά, για χρόνια «κάστρο» της ΠΑΣΚΕ η οποία στο προηγούμενο ΔΣ είχε 6 έδρες (στις 11) και απόλυτη πλειοψηφία.

Μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο δεν υπήρχε άλλη παράταξη της Αριστεράς εκτός του ΠΑΜΕ (Αγωνιστική Συσπείρωση) το οποίο είχε και 2 έδρες στο ΔΣ. Τις υπόλοιπες 3 έδρες είχε η ΔΑΚΕ.

Η μεγάλη αλλαγή του σκηνικού έγινε από την παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Παρέμβαση που συγκροτήθηκε από εργαζόμενους που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και ανέντακτους αγωνιστές. 

Η νέα αυτή αριστερή παράταξη κατάφερε να πετύχει την ανατροπή των συσχετισμών στο σωματείο κερδίζοντας 5 έδρες με 360 ψήφους (42,6%). Ταυτόχρονα το ΠΑΜΕ διατήρησε τις 2 έδρες του με αποτέλεσμα η Αριστερά να έχει την πλειοψηφία στο νέο ΔΣ των εργαζομένων.

Αντίθετα η ΠΑΣΚΕ καταβαραθρώθηκε αφού πήρε μόνο 137 ψήφους και 2 έδρες, ενώ και η ΔΑΚΕ έχασε 1 έδρα και έμεινε στις 2.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι έχουν βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό ακόμα και στους χώρους που άλλοτε ήταν κάστρα του.

Από την άλλη είναι επίσης σαφές ότι όπου η Αριστερά τολμά να συνεργαστεί κάτω από ένα μαχητικό και αγωνιστικό πρόγραμμα μπορεί να πετύχει σημαντικές επιτυχίες.

Με βάση αυτές τις επιτυχίες μπορούν να οργανωθούν πιο αποτελεσματικά οι αγώνες των εργαζομένων την υγεία και γενικότερα απέναντι στη βάρβαρη επίθεση κυβέρνηση και τρόικας γιατί οι αλλαγές στα ΔΣ από μόνες τους δεν είναι ικανές να ανατρέψουν την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι όπως πολύ σωστά άλλωστε περιγράφεται και στην ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Παρέμβασης για τις εκλογές:

«Αυταπάτες δεν έχουμε, δεν αρκεί μόνο η εκλογική καταδίκη των δυνάμεων του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού. Πρωτίστως χρειάζεται η μεγάλη ενεργητική, αγωνιστική συμμετοχή όλων των εργαζομένων.


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 

Οι σκληρές μάχες είναι μπροστά μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Σωματείο μας έστειλε ένα μήνυμα ανατροπής και αισιοδοξίας σε όλη την κοινωνία για συνολική ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ και κάθε κυβέρνησης που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές.» 

______
Πηγές:
Σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: http://somateiopagni.gr/
Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών:  http://www.efsyn.gr/?p=154145
Ανακοίνωση Ενωτικής Αγωνιστικής Παρέμβασης: http://sismanoglio.blogspot.gr/2013/11/blog-post_6112.html

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα