Εκλογές 2012: Πόσο «αντιμνημονιακό» είναι το κόμμα Καμμένου;

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Ο Πάνος Καμμένος και το νέο κόμμα του, «Ανεξάρτητοι Έλληνες», παρουσιάζονται ως μια αντι-μνημονιακή δύναμη. Αυτό τους το προφίλ έχει βοηθήσει στο να λαμβάνουν υψηλά ποσοστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αφού ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος θέλει να δοκιμάσει κάτι «νέο» και «ριζοσπαστικό».

Πόσο όμως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το προφίλ;

Μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου

«Στόχος του Οικονομικού μας Προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας»

δηλώνουν από την εισαγωγή του προγράμματος τους οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Τι εννοούν με αυτό; Διαβάζοντας κανείς το πρόγραμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» θα βρει μια σειρά από θέσεις-προτάσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου όπως:

– Μείωση κατά 10% των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλιση των εργαζομένων

– Δημιουργία ζώνης φορολογικού παραδείσου στο Ανατολικό Αιγαίο (φορολόγηση 10% επί των κερδών και 8% για τις τράπεζες)

– «Αφορολόγητο μεγάλων επενδύσεων»

– «Πλήρης φορολογική αμνηστία και ασυλία όλων των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό»

– Παροχή οικονομικών και φορολογικών κινήτρων στους εφοπλιστές

Με δυο λόγια όλο το πρόγραμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους και υπέρ της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Μνημόνιο και χρέος

Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» την ίδια ώρα που ζητούν την κατάργηση του μνημονίου, δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν το «επαχθές» μέρος του χρέους. Πράγμα όμως που σημαίνει πως αναγνωρίζουν το υπόλοιπο, «μη επαχθές» (πόσο άραγε;)…

Καθόλου τυχαία, αναγνωρίζοντας και οι ίδιοι πως η πρόταση τους δεν μπορεί να μας βγάλει από τον φαύλο κύκλο του χρέους προτείνουν εναλλακτικές πηγές δανειοδότησης (Κίνα, Ρωσία). Όμως το θέμα δεν είναι από ποιον δανειζόμαστε, αλλά τι μπορεί να γίνει για να απαλλαγούμε από τη μέγγενη του χρέους. Η εντύπωση πως η Κίνα και η Ρωσία θα δανείζανε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δεν θα μπορούσε να τους ξοφλήσει τα δάνεια «για την ψυχή της μάνας τους» μπορεί να πείθει αφελείς, αλλά σίγουρα όχι αυτούς που έχουν κεφάλαια και ψάχνουν τις καλύτερες γι’ αυτούς επενδύσεις.

Η μόνη λύση που υπάρχει είναι η άρνηση πληρωμής του χρέους σε συνδυασμό με την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτή η λύση όμως σημαίνει σύγκρουση με το ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο, σύγκρουση με τις αγορές. Θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας μια τέτοια σύγκρουση οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες»;

Κόμμα του συστήματος

Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» πιστεύουν σύμφωνα με την ιδρυτική τους διακήρυξη

«σε μια ορθολογική ανάπτυξη με κυρίαρχο μοχλό την ελεύθερη αγορά».

Την ίδια δηλαδή «ελεύθερη αγορά» που μας έφτασε μέχρι εδώ… Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο η κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας οφείλεται σε κάποιου είδους συνομωσία της «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Όμως η κρίση χρέους (στην Ελλάδα και διεθνώς) δεν είναι αποτέλεσμα συνομωσίας, αλλά γέννημα-θρέμμα της «ελεύθερης αγοράς», δηλαδή του καπιταλιστικού συστήματος. Καμία σύγκρουση με τα παράσιτα των τραπεζών δεν νοείται χωρίς καθολική ρήξη με το σύστημα της αγοράς. Όλα τα άλλα είναι απλώς δημαγωγίες.

Στην πραγματικότητα λοιπόν το κόμμα του κ. Καμμένου δεν έχει τίποτα το «νέο» να προσφέρει στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Αντίθετα, έρχεται να αποτελέσει ένα ακόμη χαρτί στην τράπουλα του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο βλέπει τα παραδοσιακά του κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να καταρρέουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα