Εκλογές 2007: Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά

Του Κυριάκου Χάλαρη

Για άλλη μια φορά η παρουσία της εξ.α. στις εκλογές ήταν απογοητευτική. Το ΚΚΕ (μ-λ) πήρε 17,5 χλ ψήφους, το Μ-Λ ΚΚΕ λίγο πάνω από 8 χλ, το ΜΕΡΑ (1) 11,850 και το ΕΝΑΝΤΙΑ (2) γύρω στις 10,5 χιλιάδες ψήφους.

Αυτά τα νούμερα καταγράφουν για άλλη μια φορά την εξ.α. στο περιθώριο και απέχουν πολύ από τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν σε πολλές οργανώσεις της εξ.α. μετά το φοιτητικό κίνημα.

Η άνοδος του ΜΕΡΑ κατά μερικές εκατοντάδες ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές αφήνει την αίσθηση ότι και αυτές οι εκλογές ήταν «μια από τα ίδια» για το πιο σοβαρό και παλιό εγχείρημα της εξ.α. Από την άλλη, το «μεγαλεπίβολο» σχήμα της ΕΝΑΝΤΙΑ, αποδείχθηκε χωρίς υπόβαθρο, ενώ οι κραυγές «να γίνουμε το 5ο κόμμα στη Βουλή» που φώναζαν πολλά από τα στελέχη του (ιδιαίτερα του ΣΕΚ) το προηγούμενο διάστημα αποδείχτηκαν φούσκα.

Έτσι, σε μια περίοδο που τα μαζικά κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΝ) πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματά τους στις εκλογές (και καλά κάνουν), η εξωκοινοβουλευτική αριστερά εμφανίζεται απογοητευμένη και αποδιοργανωμένη. Και αυτό παρόλο που η αντικειμενική κατάσταση την ευνοούσε.

Έστω και τώρα όμως πρέπει οι οργανώσεις της εξ α να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα.

Οι οργανώσεις της εξ.α. πρέπει να μάθουν πρώτα να ακούνε τους εργαζόμενους και μετά να προσπαθήσουν να μιλήσουν στη γλώσσα τους. Η γλώσσα του ΝΑΡ, τα περί «ολοκληρωτικού καπιταλισμού» και τα παρόμοια, πχ, είναι εντελώς ακατανόητα για τους εργαζόμενους. Πρέπει να είναι εκεί που είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι απομονωμένοι σε συγκεντρώσεις-πορείες των «επαναστατών». Να βάζει στόχους που να είναι σοβαροί για να μην χάνει τη σοβαρότητά της η ίδια η εξ.α. (– όπως επιμένει να κάνει το ΣΕΚ). Να αναζητήσει τα μαχητικά και αγωνιστικά κομμάτια των εργαζομένων και της νεολαίας όχι στα Εξάρχεια αλλά στους χώρους δουλειάς. Και φυσικά να μην αγνοεί αυτό που έδειξαν οι εκλογές: ότι ακόμα τα πιο αγωνιστικά κομμάτια των εργαζομένων και της νεολαίας είτε βρίσκονται μέσα είτε προσανατολίζονται στα μαζικά κόμματα της αριστεράς και χρειάζεται μια ενωτική προσέγγιση προς αυτά.

__________

1. ΝΑΡ, ΕΚΚΕ, ΕΕΚ, με την υποστήριξη της ΟΚΔΕ (Εργατική Πάλη)
2. ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΟΚΔΕ – Σπάρτακος.
7,080ΥποστηρικτέςΚάντε Like
579ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,103ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
384ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής