Εκλογές 2004: Ποιό είναι το ΠΑΣΟΚ – πέρα από το πρόσωπο… όλα παλιά και ξεφτισμένα

Ο Γ. Παπανδρέου είναι ευγενικός, μετριοπαθής, αθλητικός και φαινομενικά ένας σύγχρονος πολιτικός με δημοκρατικές αντιλήψεις.

Οι ιδεολογικοπολιτικές του αντιλήψεις και θέσεις είναι παλιές, φθαρμένες και το ίδιο αντιλαϊκές και αντιδραστικές με αυτές των προκατόχων του.

"Στην κλίμακα Αριστερά-Δεξιά που θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας;" τον ρώτησε ο Σ. Φυντανίδης της Ελευθεροτυπίας στην τηλεοπτική συνέντευξη στην ΝΕΤ. "Δεν θα έβαζα ετικέτες… αλλά θα μπορούσα εύκολα να πω στην κεντροαριστερά. Ομως δεν θέλω να αποκλείσω ανήσυχα φιλελεύθερα πνεύματα από την κεντροδεξιά…" ήταν η απάντηση.

Ποιο είναι το νέο σε αυτή την τοποθέτηση; Η συντριπτική πλειοψηφία των σοσιαλδημοκρατών ηγετών αλλά και αρκετών συντηρητικών διεθνώς κάνει την ίδια τοποθέτηση. Ο Κ.Σημίτης το 1996 είχε πάει στο συνέδριο του ΣΥΝ με τις ιδέες περί κεντροαριστεράς ανά χείρας.

Ποιες ήταν οι πολιτικές συνέπειες της εφαρμογής των ιδεών της κεντροαριστεράς σε Γαλλία, Ιταλία αλλά και από τον Σημίτη στην Ελλάδα την περίοδο 1996-2004;

Μεγαλύτερη λιτότητα, αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και αντίστοιχα προκλητική αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, πλήρης αποδοχή και συμμετοχή σε όλα τα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Και ποια είναι τα "ανήσυχα φιλελεύθερα πνεύματα της κεντροδεξιάς"; Ο βιομήχανος Στ. Μάνος και ο Α. Ανδριανόπουλος, οι πιο πιστοί μαθητές της Θάτσερ, του Ρήγκαν και του Μητσοτάκη, που την περίοδο 90-93 ήθελαν να παραδώσουν αμέσως ότι υπάρχει και δεν υπάρχει στους ιδιώτες.

Αλλωστε και οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, παρόλο το προεκλογικό ρετουσάρισμα, ελάχιστες αμφιβολίες αφήνουν για την ιδεολογική τους ετικέτα:

Ανασφάλιστη 4ετής εργασία για τους αποφοίτους μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης ως 29 ετών.

Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ΤΕΙ και φοιτητικών εστιών. Φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.

Αποκρατικοποιήσεις και στρατηγικές συμμαχίες πολυεθνικών με ΔΕΚΟ.

Ξεπούλημα 10-15 τουριστικών δημοσίων κτημάτων των ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) και δυνατότητα ανέγερσης τουριστικών κατοικιών προς πώληση σε ξενοδόχους με μονάδες 4 και 5 αστέρων, σε οικόπεδα εκτός σχεδίου.

Καμία δέσμευση για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα που ψήφισε η ΝΔ το 1992.

Καθόλου νέα όλα αυτά, κ. Παπανδρέου. Οπως επίσης και η ιδεολογική τους βάση. Μαρξιστές αλλά και αστοί οικονομολόγοι την αποκαλούν "νεοφιλελευθερισμό" και "καπιταλισμό".

Δεν ξεχνώ τι σημαίνει το ΠΑΣΟΚ

8 χρόνια διακυβέρνησης Σημίτη σήμαιναν:

Άγρια καταστολή σε βάρος αγροτών, ναυτεργατών, εκπαιδευτικών, συνταξιούχων και μαθητών στη διάρκεια κινητοποιήσεών τους. Εκατοντάδες αγροτοδικεία και μαθητοδικεία.

Χτύπημα της δημόσιας Παιδείας. Ψήφιση των αντιεκπαιδευτικών νόμων Αρσένη – Ευθυμίου και μείωση των δαπανών για την παιδεία.

Χτύπημα τη δημόσιας Υγείας. Η μεταρρύθμιση Παπαδόπουλου στέλνει τη δημόσια Υγεία στα νύχια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ο Παπαδόπουλος έφυγε κακείν κακώς, η "μεταρρύθμισή" του όμως παραμένει άθικτη.

Διατήρηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και πέρασμα νέων αντιασφαλιστικών μέτρων με τους νόμους Παπαιωάννου – Ρέππα.

Αύξηση της συμμετοχής ιδιωτών στις ΔΕΚΟ και κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στη σταθερή τηλεφωνία και την ενέργεια.

Ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, της Εθνικής, της Γενικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Ολυμπιακής, των Ναυπηγείων,των Ελληνικών Πετρελαίων, της περιουσίας του ΕΟΤ.

Ξεπούλημα χιλιάδων στρεμμάτων δάσους και δημόσιας γης με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του συντάγματος και την ψήφιση του νόμου για τα δάση.

Χιλιάδες απελάσεις πολιτικών και οικονομικών προσφύγων, άρνηση παροχής πολιτικού ασύλου (τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ) και υπογραφή της συμφωνίας Παπανδρέου-Τζεμ για επαναπροώθηση προσφύγων (ανάμεσα τους και Τούρκοι ή Κούρδοι αγωνιστές).

Συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Σερβία, Αφγανιστάν, Ιράκ.Ταύτιση με τις επιλογές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα