Έκδοση Ασάνζ από Μ.Βρετανία: Μια πρόκληση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας

Η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας αποφάσισε να εκδώσει τον Αυστραλό δημοσιογράφο, ακτιβιστή και ιδρυτή τoυ δημοσιογραφικού ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Ο Ασάνζ θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατασκοπεία και συνολική ποινή κάθειρξης 175 ετών εφόσον κριθεί ένοχος.

Την εντολή έκδοσης υπέγραψε η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ την Παρασκευή 17 Ιουνίου, δύο μήνες μετά τη σχετική έγκριση για έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ από το Ειρηνοδικείο του Γουεστμίνστερ τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός 14 ημερών προσβάλλοντας την απόφαση των βρετανικών δικαστηρίων και της κυβέρνησης της χώρας. Οι δικηγόροι του μαζί με τη σύντροφό του, έχουν ήδη δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία.

Γιατί κατηγορείται ο Τζ. Ασάνζ;

Ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ γιατί, ανάμεσα σε άλλα, το 2010 έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω του Wikileaks, μια σειρά από εμπιστευτικά διπλωματικά έγγραφα τα οποία αφορούσαν:

  • τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα
  • τους πραγματικούς λόγους της εισβολής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ
  • τις δολοφονίες αμάχων κατά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
  • αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τις διπλωματικές σχέσεις και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από αξιωματούχους των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).

Το 2016 αποκάλυψε ότι η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, ήταν στημένη ώστε να χάσει τη μάχη ο Μπέρνι Σάντερς και να εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον. 

Ακόμη, ανάμεσα στις αποκαλύψεις του Ασάνζ βρίσκονται τα προσχέδια των εμπορικών συμφωνιών TTP, TTIP, CETA, NAFTA οι οποίες είχαν σκοπό να εξαλείψουν όσους ρυθμιστικούς φραγμούς υπήρχαν στις νομοθεσίες των κρατών. Ανάμεσά τους η προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, η απαγόρευση χρήσης τοξικών χημικών ουσιών, η προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών κ.α. Για τον λόγο αυτό οι διαπραγματεύσεις για τις συγκεκριμένες συμφωνίες διεξάγονταν πίσω από κλειστές πόρτες προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις του κόσμου.

«Ελευθερία του Τύπου»… μόνο όσο δεν αποκαλύπτονται τα σκάνδαλα των ισχυρών

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει την επίθεση του αμερικανικού και διεθνούς κατεστημένου ακριβώς γιατί αποκάλυψε στον κόσμο τα κρυφά σχέδια και τη δράση των ισχυρών του πλανήτη.

Τεράστια υποκρισία από την μεριά των κυβερνήσεων και των επιτελείων της άρχουσας τάξης αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι να θιχτούν τα συμφέροντά τους ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε κερδίσει πολλά δημοσιογραφικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, και αποτελούσε πρότυπο ακεραιότητας και ηθικής. 

Το 2008 βραβεύτηκε από το Βρετανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Economist με το βραβείο «Index on Censorship» (Δείκτης Λογοκρισίας). Το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείου Τύπου από τη Διεθνή Αμνηστία. Το 2010 κέρδισε το βραβείο «Σαμ Άνταμς» από την ομάδα απόστρατων αξιωματικών της CIA με τίτλο «Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence» (για την ακεραιότητα και την ηθική του στην παροχή πληροφοριών και την ενημέρωση των πολιτών). Την ίδια χρονιά η Γαλλική εφημερίδα Le Monde τον ανακήρυξε άνδρα της χρονιάς ενώ ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για το πρόσωπο της χρονιάς από το Αμερικανικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Time.

Οι βραβεύσεις και η διεθνής προβολή σταμάτησαν μετά τις αποκαλύψεις των βρόμικων παιχνιδιών και των σκανδάλων που παίζονταν στο παρασκήνιο και πίσω από τις πλάτες των λαών του πλανήτη. 

Σα να μην έφτανε αυτό ακολούθησαν σκευωρίες εναντίον του με ψευδείς κατηγορίες αλλά και σχέδια απαγωγής και δολοφονίας από την CIA κατά την διάρκεια του 7χρονου αποκλεισμού του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ανάγκη στήριξης από τον κόσμο

Η ανάγκη στήριξης από την κοινωνία των δημοσιογράφων που ενημερώνουν για όσα διαδραματίζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των κέντρων εξουσίας γίνεται όλο και πιο μεγάλη, όσο εντείνονται οι διώξεις. Η στήριξη είναι απαραίτητη ώστε να καταφέρουν να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, οι λίγοι εναπομείναντες πραγματικοί δημοσιογράφοι που ενδιαφέρονται για την αλήθεια κι όχι για το πώς να υπηρετήσουν δουλικά τα αφεντικά τους. 

Πέρα από το κίνημα στήριξης του Ασάνζ που είναι ενεργό σε αρκετές χώρες, πολλά δημόσια πρόσωπα και πολιτικοί του χώρου της Αριστεράς έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στον Τζούλιαν Ασάνζ, τονίζοντας την ανάγκη μαζικότερων διαδηλώσεων και δράσεων στήριξης προς τον Αυστραλό δημοσιογράφο.

Στην Ελλάδα, ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας στον Δυτικό κόσμο και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αυτό είναι το μήνυμα: Σκότωσε όποιον θέλεις, ρίξε όσες βόμβες θέλεις, το βασικό είναι μην σε πιάσουνε και να μην αφήσεις κάποιον να βγάλει στη φόρα αυτά που κάνεις κι αν τολμήσει κάποιος να το κάνει καταδίκασε τον 175 χρόνια σε ένα μαύρο κουτί».

Ο επικεφαλής του κινήματος της Ανυπόταχτης Γαλλίας (LFI) Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας θα δώσει την Γαλλική υπηκοότητα στον Ασάνζ έτσι ώστε να μεταφερθεί στη Γαλλία και να αποφύγει την έκδοσή στις ΗΠΑ.

Ο ιστότοπος Wikileaks ανακοίνωσε ότι η 17η Ιουνίου αποτελεί «μια μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου» αποτυπώνοντας την αγανάκτηση όσων αντιστέκονται στη διαστρέβλωση και την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. 

Στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα ισχύουν μόνο όσο δεν αμφισβητούνται τα θεμέλια και δεν αποκαλύπτεται η σήψη του συστήματος. Εκείνου του συστήματος που υπηρετεί όσους έχουν χρήμα και εξουσία και τους επιτρέπει να παραβιάζουν τους νόμους και κάθε ηθική, να διώκουν και να φυλακίζουν όσους αποκαλύπτουν τις βρωμιές τους. 

Ο Ασάνζ είναι σήμερα το μεγαλύτερο σύμβολο αντίστασης σ’ αυτή τη σήψη του συστήματος. Η ζωή του απειλείται γιατί αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου και την υποκρισία αυτών που σήμερα παριστάνουν τα περιστέρια της ειρήνης, τους υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Έχουμε χρέος να τον στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα