Εκδήλωση του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στην Κέρκυρα

Του Άλεξ Σάφνερ

Την Τετάρτη 12/2 έλαβε χώρα στο Εργατικό Κέντρο της Κέρκυρας μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου. Το θέμα της ήταν ο απολογισμός των μέχρι τώρα δράσεων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των περιοχών και υποδομών της Κέρκυρας που υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και η μελλοντική οργάνωση του αγώνα [1].

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το λόγο πήραν εκπρόσωποι από μεγάλο αριθμό οργανώσεων και φορέων, πράγμα που οδήγησε σε μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Πρωτοβουλία Αγώνα isSOS, την ΕΛΜΕ Κέρκυρας, τη Λαϊκή Συνέλευση Αργυράδων, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, το Συντονιστικό για τη Σωτηρία του Ερημίτη, την Περιβαλλοντική Παρέμβαση «Αντινιώτη», τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας και φυσικά το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι.

Επίσης, προσκεκλημένος ήταν και ο Λάζαρος Τόσκας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία χρυσού των Σκουριών της Χαλκιδικής, που με μία εξαιρετική παρέμβαση ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις εξελίξεις στο σημαντικό αυτό μέτωπο για το περιβάλλον. Ολόκληρη η εκδήλωση έλαβε έναν ιδιαίτερα αγωνιστικό τόνο, και σε αυτό συνέδραμε και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που ξεπέρασε τα 200 άτομα.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην μεγάλη ανάγκη συντονισμού του κινήματος για το περιβάλλον τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα και η ανάγκη σύνδεσης των οικολογικών αιτημάτων με τους αγώνες των εργαζομένων σε ένα γενικότερο πλαίσιο διεξόδου της χώρας από τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής κρίσης.

Παράλληλα, αντικείμενο συζήτησης υπήρξε και η μεγάλη ανάγκη εφαρμογής δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας των κινημάτων μακριά από λογικές «καπελώματος». Τις ομιλίες ακολούθησαν ερωτήσεις και στη συνέχεια στήθηκε λαϊκό γλέντι από την ομάδα παραδοσιακής μουσικής του εργαστηρίου. Η εκδήλωση αυτή ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα συντονισμού του περιβαλλοντικού κινήματος και αποτελεί απόδειξη πως μια όλο και μεγαλύτερη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας συνδέει άμεσα την προστασία της φύσης με τον αγώνα για απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο και την εκκίνηση μιας ουσιαστικής, βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

__________

[1] Οι περιοχές που έχουν βγει στο σφυρί μέχρι στιγμής είναι η περιοχή Natura γύρω από τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων, η προστατευόμενη περιοχή «Ερημίτης» στη βόρεια Κέρκυρα, το ιστορικό κτίριο «Καστέλλο», οι Αλυκές Λευκίμμης (επίσης περιοχή Natura) καθώς και το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα