Σήμερα, 28/5: Εκδήλωση του “Ξ” Θεσ/νίκης για το Μάη του ’36

Μέρα μαγιού μου μίσεψες…

 

Ιστορική εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τα γεγονότα του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη

Πρόσκληση από το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης

Πότε: Σάββατο 28 Μάη

Ώρα: 19:00

Πού: χώρος ΤΑΚΙΜ, Κατούνη 25 (Λαδάδικα), 4ος όροφος

Είσοδος ελεύθερη

Δείτε την εκδήλωση στο facebook:

https://www.facebook.com/events/1598853917093609

εκδήλωση

Το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης τιμάει την ηρωική εξέγερση των εργατών της Θεσσαλονίκης πριν από 80 χρόνια με μια πολύπλευρη εκδήλωση, η οποία θα γίνει στο νέο χώρο ΤΑΚΙΜ, που έχει ανοίξει και φιλοδοξεί να δώσει χώρο στις επαναστατικές ιδέες και τα κινήματα της πόλης, ώστε να συναντηθούν, να συζητήσουν, να οργανώσουν τις δράσεις τους και να συντονιστούν.

Συμμετέχοντας κι εμείς στην προσπάθεια να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη της πόλης και των εργαζομένων της, συζητάμε για τα γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν μια κλαδική απεργία των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης σε γενικό ξεσηκωμό σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Συζητάμε για τη σημασία της άρνησης των απλών φαντάρων να πυροβολήσουν τους απεργούς εργάτες, τον ρόλο της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, που στην κορύφωση των γεγονότων είχε την πραγματική εξουσία στα χέρια της και για πολλά ακόμα.

Τη συζήτηση θα ανοίξουν ο συγγραφέας Γιάννης Γκλαρνέτατζης κι, εκ μέρους του Ξεκινήματος, ο Φοίβος Μακρίδης. Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση, ενώ θα υπάρξουν και δύο ξεχωριστές τοποθετήσεις. Η Χριστίνα Σακαλή (η οποία θα συντονίζει και τη συζήτηση) θα παρέμβει για το ρόλο των γυναικών στην εξέγερση του Μάη ’36, ενώ ο Παναγιώτης Βογιατζήςθα μιλήσει για τις διεθνείς εξελίξεις στο μεσοπόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα υπάρξουν προβολές αποσπασμάτων από βίντεο και ντοκιμαντέρ, ενώ στον ίδιο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από την εξέγερση του Μάη ’36.

Αμέσως μετά τη συζήτηση, ο χώρος ΤΑΚΙΜ θα παραμείνει ανοικτός. Θα υπάρχει λειτουργία μπαρ – κουζίνας κι η μουσική, επιλεγμένη από τον Γιάννο Νικολάου, θα έχει αναφορές σε εργατικά και λαϊκά τραγούδια της περιόδου.

Σας περιμένουμε!

Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης, xekinima.thes@gmail.com, 2310 540 432. www.xekinima.org
Χώρος ΤΑΚΙΜ, info@takim.gr, Κατούνη 25 (Λαδάδικα), 4ος όροφος  www.takim.gr

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα