Εκδήλωση στο τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής ΑΠΘ

Στις 21 Μαρτίου ως Ματσέτα στο ΦΠ διοργανώσαμε μια εκδήλωση με θέμα «Η κατασκευή της εθνικής ταυτότητας στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας και ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου». Ομιλητές ήταν ο Δ. Μαυροσκούφης, καθηγητής του ΦΠ, και ο Δ. Χατζηκώστας, μέλος της YRE.

Το θέμα επιλέχθηκε γιατί ως μελλοντικοί εκπαιδευτικοί ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για το περιεχόμενο και την ποιότητα της γνώσης που προσφέρει το σχολείο στους μαθητές. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν αναλυτικά όλοι οι ’’εθνικοί μύθοι’’ που παρουσιάζονται σαν ιστορικά γεγονότα, όπως το κρυφό σχολειό και η ’για Λαύρα, και επεξηγήθηκε ο τρόπος με τον οποίο τα χρησιμοποιεί το κράτος για να δημιουργήσει στους μαθητές εθνική συνείδηση. Επίσης αναλύθηκε ο ρόλος των σχολικών εορτών και των παρελάσεων, οι οποίες διαχωρίζουν τα παιδιά σε αγόρια- κορίτσια, Έλληνες- ξένους, καλούς- κακούς μαθητές κτλ.

Η εκδήλωση αυτή ήταν η δεύτερη που έχουμε πραγματοποιήσει και την παρακολούθησαν περίπου 50 άτομα από διάφορες σχολές της Φιλοσοφικής. Γενικά ήταν μια πολύ καλή εκδήλωση, η οποία έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, αλλά έδωσε και αφορμή για επιπλέον προβληματισμό σχετικά με το ρόλο του εκπαιδευτικού σήμερα.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής