Εκδήλωση στο Ψυχολογικό Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη 26/11 η Ματσέτα στο Ψυχολογικό διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στα ψυχιατρεία και τις δομές ψυχικής υγείας, τα δικαιώματα των χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και για τα εναλλακτικά παραδείγματα θεραπειών και δομών κυρίως στο εξωτερικό. Συνολικά την κουβέντα παρακολούθησαν 65-70 άτομα. H κουβέντα που ακολούθησε μετά το άνοιγμα ήταν αρκετά ενθουσιώδης και ουσιαστική, αφού μπήκαν πολλά ζητήματα και προβληματισμοί.

Στην συζήτηση τέθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι κοινωνικές αιτίες που βρίσκονται πίσω από τα ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, ο ρατσισμός, ο σεξισμός κ.α. Σε πολλές περιπτώσεις άτομα κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων εμφανίζουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, εξαιτίας των ψυχοπιεστικών συνθηκών που υπόκεινται στην καθημερινή τους ζωή.

Ακόμα έγινε μια ευρεία κριτική του μοντέλου θεραπείας που εφαρμόζεται στις περισσότερες φορές και η κατάσταση που επικρατεί μέσα στις δομές ψυχικής υγείας. Το συγκεκριμένο μοντέλο προτείνει να παίρνουμε σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα τον άτομο που χρειάζεται βοήθεια και να το «αποστειρώνουμε» από το κοινωνικό του περιβάλλον γιατί σύμφωνα με αυτό τα ψυχικά προβλήματα προκαλούνται από κάποια «κακά» γονίδια. Για αυτό και τις περισσότερες φορές η θεραπεία περιλαμβάνει ψυχοφάρμακα, καθήλωση και εγκλεισμό. Σε μεγάλο βαθμό επισημάνθηκαν οι ιστορικές συνθήκες που εμφανίστηκαν τα ψυχιατρεία και η ψυχιατρική σαν επιστήμη και το γεγονός της υπερβολικής χρήσης «ψυχοφαρμάκων» στη θεραπεία σε συνάρτηση με τη δύναμη που κατέχουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στο χώρο της υγείας και του ελέγχου που ασκούν στην θεραπεία.

Επίσης τέθηκε το ζήτημα ότι, αν και τα δικαιώματα των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας έχουν θεσμοθετηθεί σε νομικό επίπεδο, σε πολλές περιπτώσεις αυτά δεν εφαρμόζονται, είτε από άγνοια των ίδιων, είτε γιατί σε πολλές περιπτώσεις το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένο και ενημερωμένο για τα εναλλακτικά παραδείγματα θεραπείας.

Τέλος σημειώθηκαν παραδείγματα από το εξωτερικό τα οποία προωθούν το σεβασμό και την κατανόηση για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα ενώ δεν υπόκεινται σε κανενός είδους καταναγκασμό και δίνουν την συγκατάθεση τους για την θεραπεία από κοινού με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

ΜΑΤΣΕΤΑ στο Ψυχολογικό Θεσσαλονίκης, συμμετέχουμε στην ΑΡ.ΕΝ

___________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα