Εκδήλωση R-project – Εκλογές και ριζοσπαστική Αριστερά. Μια σημαντική συζήτηση

Την Πέμπτη 4/5 το σχήμα R-project διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: 

«Η Ριζοσπαστική Αριστερά μπροστά στις εκλογικές μάχες. Ψηφίζουμε Αντιπολίτευση – Ψηφίζουμε Αριστερά». 

Εκ μέρους των διοργανωτών, την εκδήλωση άνοιξαν ο Γιώργος Σαπουνάς και η Μαρία Μπόλαρη, ενώ καλεσμένοι/ες εκ μέρους μιας σειράς οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ήταν ο Νίκος Γιαννόπουλος (Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα) η Δήμητρα Ρομποτή (Αναμέτρηση) ο Πάνος Καλαβάνος (Πρωτοβουλία για μια νέα Κομμουνιστική Οργάνωση) και ο Ανδρέας Παγιάτσος εκ μέρους του «Ξ». 

Ήταν μια σημαντική συζήτηση που ανέδειξε πολλά σημεία συμφωνίας ανάμεσα στις οργανώσεις που συμμετείχαν καθώς και τις δυνατότητες για περισσότερες κοινές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Αν και δεν είναι δυνατό σε ένα σύντομο ρεπορτάζ να παρουσιαστεί το σύνολο των τοποθετήσεων των διάφορων οργανώσεων, παραθέτουμε παρακάτω τα κεντρικά τους σημεία. Η τοποθέτηση του σ. Α. Παγιάτσου δημοσιεύεται σε ξεχωριστή ανάρτηση (εδώ). 

Οι εισηγήσεις των διοργανωτών

Κεντρικό σημείο της εισήγησης του Γ. Σαπουνά από  την Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα (ΑΠΟ) ήταν ότι σήμερα, σε συνθήκες που οι εδώ και πενήντα χρόνια νεοφιλελεύθερες επιθέσεις έχουν ενισχυθεί και βαθύνει από την πανδημία και τον πόλεμο, η έλλειψη μιας ισχυρής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που να μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρίες για τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι το βασικό πρόβλημα της εποχής. Ενώ όλες και όλοι συμφωνούμε πως επιδιώκουμε αυτή η κυβέρνηση να πέσει «από τα κάτω και από τα αριστερά», δεν υπάρχει σε αυτές τις εκλογές το ψηφοδέλτιο που να μπορεί να υλοποιήσει αυτό το σύνθημα. Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε τα αντιπολιτευόμενα αριστερά κόμματα. 

Έχει σημασία αυτή η συζήτηση να επεκταθεί στο ζήτημα του μεταβατικού σχεδίου προς τον σοσιαλισμό που χρειάζεται να έχουμε, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που χρειάζεται η Αριστερά για να είναι πειστική. 

Εκ μέρους της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς (ΔΕΑ), η Μ. Μπόλαρη στάθηκε στο σημείο ότι παρά το γεγονός ότι οι οργανώσεις που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση δεν κατεβαίνουν στις εκλογές, είναι σημαντικό να συμμετέχουν ενεργά με τις θέσεις τους στην προεκλογική εκστρατεία και παράλληλα να ανοίξουν τη συζήτηση για την επόμενη μέρα. Σημείωσε, ότι το τελευταίο διάστημα ο λαϊκός παράγοντας έχει ξαναμπεί δυναμικά στο προσκήνιο (ιδιαίτερα μετά τα Τέμπη) και ότι έχουν ξαναμπεί στην ατζέντα κοινωνικά ζητήματα όπως οι μισθοί, η ακρίβεια, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η υγεία, κλπ. Για να συνεχίσει το κίνημα να βρίσκεται στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα, χρειαζόμαστε μια αδύναμη κυβέρνηση και μια ισχυρή αντιπολίτευση από τα αριστερά. 

Το γεγονός ότι δεν μπορούμε παρά να κάνουμε κριτική στους σχηματισμούς που προτείνουμε να ψηφιστούν παρουσιάζει δυσκολίες. Ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με κανέναν από αυτούς. 

Παρεμβάσεις

Ο Ν. Γιαννόπουλος, εκ μέρους του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα μίλησε για τη ζωτική ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ και ότι σε περίπτωση επανεκλογής της θα ολοκληρώσει την κοινωνική καταστροφή που ξεκίνησε. Η ουσιαστική διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι σήμερα το πιο επιθετικό κομμάτι του ελληνικού κεφαλαίου βρίσκεται αδιαμεσολάβητα στην εξουσία. Η πιθανότητα ωστόσο να φύγει πράγματι αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ μικρή και ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η ανύπαρκτη αντιπολίτευση. 

Σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προτιμότερος αντίπαλος από τη ΝΔ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να προτείνουμε ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις οργανώσεις της Αριστεράς και κυρίως, κατά τη γνώμη του, στο ΜΕΡΑ25. Μετά τις εκλογές πρέπει να οργανώσουμε κοινές, ενιαιομετωπικές δράσεις, πάνω σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. 

Ο Π. Καλαβάνος, από την Πρωτοβουλία για μια νέα Κομμουνιστική Οργάνωση, στάθηκε επίσης στην ανάγκη για μια μαχητική αριστερή αντιπολίτευση, προκειμένου να υπάρξουν το επόμενο διάστημα αγώνες που θα καταφέρουν να έχουν νίκες. Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι πλήρης, επομένως, η πολιτική του οδηγεί στο να πληρώσουν τις κρίσεις του συστήματος οι εργαζόμενοι και η νεολαία – όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μάη θα εφαρμόσει αντιλαϊκές πολιτικές. 

Σημείωσε επίσης ότι έχει σημασία να θυμόμαστε πως πέρα από τις εθνικές εκλογές, φέτος βρισκόμαστε επίσης μπροστά σε αυτοδιοικητικές εκλογές, που πρέπει επίσης να τους δοθεί η απαιτούμενη σημασία από την πλευρά των οργανώσεων της Αριστεράς. 

Η Δήμητρα Ρομποτή εκ μέρους της οργάνωσης Αναμέτρηση αναφέρθηκε στις ξεκάθαρα πλέον νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, στο ξεκάθαρο δέσιμό του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Σημείωσε όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές την ανάγκη να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση από τα αριστερά μετά τις εκλογές, προκειμένου να καταφέρουμε να δώσουμε τις μάχες που έρχονται από την καλύτερη δυνατή θέση. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός σχεδίου κοινών δράσεων μετά τις εκλογές, πάνω στα αιτήματα που η κοινωνία αντιλαμβάνεται ως δικά της, γιατί θα της επιτρέψουν να ζήσει καλύτερα. Έκανε την εκτίμηση ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει, καθώς οι οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έχουν ήδη βρεθεί μαζί στον δρόμο, αφού τις απασχολούν τα ίδια ζητήματα.  

Ο Ανδρέας Παγιάτσος, εκ μέρους του «Ξ», εστίασε στον ρόλο που καλείται να παίξει η Αντικαπιταλιστική Αριστερά και στα καθήκοντα που προκύπτουν για τις οργανώσεις που έχουν κοινή προσέγγιση. Στο εισαγωγικό σημείωμα πιο πάνω, παρατίθεται το λινκ στην τοποθέτησή του.

Μια σημαντική εκδήλωση

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από ανένταχτους/ες καθώς και από εκπρόσωπο της ΛΑΕ που συνεργάζεται με το ΜΕΡΑ25. Το βασικό κοινό σημείο που εντόπισαν όσοι και όσες τοποθετήθηκαν ήταν το σοβαρό κενό από τα αριστερά και η ανάγκη να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις το επόμενο διάστημα. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα