Του Κυριάκου Χάλαρη
Έγινε με επιτυχία η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 1000 την Παρασκευή που πέρασε (21/3) στη Φιλαδέλφεια. Ήταν η πρώτη εκδήλωση της Π-1000 στην περιοχή και είχε σημαντική επιτυχία καθώς συμμετείχε σ’ αυτή ένας αριθμός 55 με 60 σύντροφων/σσων. Πέρα απ’ αυτό, στα πολύ σημαντικά της εκδήλωσης συγκαταλέγονται η μεγάλη συμφωνία στην ανάλυση από τους διαφορετικούς ομιλητές και το πολύ συντροφικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση καθώς και στο μεγάλο αριθμό ομιλητών, που μίλησαν με πολύ ζωντανό και μαχητικό τρόπο για τη μάχη των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
Ομιλητές ήταν οι σύντροφοι Πάνος Κοσμάς, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος της οργάνωσης Κόκκινο, ο Ανδρέας Παγιάτσος εκ μέρους του Ξεκινήματος και ο Βασίλης Θεοφανόπουλος εκ μέρους της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη. Συντονιστής εκ μέρους της Πρωτοβουλίας των 1000 ήταν ο σύντροφος Χρήστος Σερετίδης. Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε, μετά τους τρεις ομιλητές, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Φιλαδέλφεια, Άρης Βασιλόπουλος.
Η επιλογή του Άρη Βασιλόπουλου για επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Φιλαδέλφειας. Πρόκειται για μια καθαρά αριστερή επιλογή (ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα και το Κόκκινο) η οποία έχει προκύψει μέσα από τα κινήματα της περιοχής. Η περίπτωση του Άρη Βασιλόπουλου θα πρέπει να στηριχτεί από το σύνολο της Αριστεράς – κάτι βέβαια το οποίο σκοντάφτει στο σεκταρισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ.
Οι τοποθετήσεις των τριών ομιλητών έδειξαν ότι υπήρχε ένας εξαιρετικά ψηλός βαθμός συμφωνίας στην προσέγγιση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με τις εκλογές.
Κατ’ αρχήν στο θέμα των βασικών χαρακτηριστικών της κρίσης την οποία ζούμε: ότι δηλαδή είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος από την οποία δεν υπάρχει τρόπος «διεξόδου», στην ιστορική περίοδο την οποία διανύουμε, παρά μόνο μέσα από τη συντριβή του εργατικού κινήματος και μια τεράστια κοινωνική καταστροφή σε διεθνές επίπεδο, για να μπορέσει να ξαναμπεί το σύστημα σε φάση ανάκαμψης.
Κατά δεύτερο στο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που απαιτεί την άρνηση αποπληρωμής του χρέους, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των άλλων στρατηγικών τομέων της κοινωνίας, τη σύγκρουση με την ΕΕ και τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.
Τρίτο, ότι οι ερχόμενες εκλογές έχουν κρίσιμη σημασία, καθώς αν οι Τροϊκανές δυνάμεις που κυβερνούν τη χώρα δεχτούν ένα σκληρό κτύπημα, τότε η πτώση τους είναι θέμα χρόνου.
Τέλος ότι απαιτείται στις σημερινές συνθήκες η συνεργασία της Αριστεράς, κάτι που θα αποτελούσε εγγύηση για την ήττα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όμως αυτό σκοντάφτει από τη μια στο σεκταρισμό του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι από την άλλη στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναζητά συνεργασίες προς τ’ αριστερά αλλά προς τα δεξιά, προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Πέρα από τη γενική ανάλυση οι ομιλητές στάθηκαν στα ειδικά ζητήματα που μπορεί να τεθούν σαν στόχοι σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές – και σ’ αυτά υπήρχε μεγάλη συμφωνία. Ζητήματα όπως:
- Οι δήμοι να παλεύουν, κινητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες, ενάντια στις πολιτικές των Μνημονίων και να λειτουργούν σαν δυνάμεις ανατροπής των κυβερνώντων αντί σαν το μακρύ χέρι του κράτους
- Να πάρουν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων από την επίθεση: κανένας άστεγος, κανένας πεινασμένος, κανένας χωρίς θέρμανση, ηλεκτρικό, νερό κλπ
- Να υπάρξει δίκτυο αριστερών δήμων και δημάρχων που θα συντονίζουν τους αγώνες της τοπικής αυτοδιοίκησης ενάντια στην Τρόικα, τα μνημόνια και την κυβέρνηση
- Το θέμα της πάλης ενάντια στο φασισμό πρέπει να αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες κάθε αριστερού δήμου – και με διαφωτιστικές καμπάνιες και με ομάδες αυτοάμυνας απέναντι στους φασίστες
- Το κίνημα και η Αριστερά χρειάζονται δημάρχους που να είναι μπροστά στους αγώνες και στην κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών (ζωντανά τα παραδείγματα της Κερατέας, των Σκουριών κλπ) φυσικά ενάντια στους νόμους των Τροϊκανών, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους έτοιμους να δεχτούν ακόμα και διώξεις ή και φυλακίσεις.
Τελειώνουμε αυτό το σύντομο ρεπορτάζ από την εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια τονίζοντας το εξαιρετικά συντροφικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση αυτή, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι στο χώρο υπήρχαν άτομα και στελέχη από 5 τουλάχιστον διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και αρκετοί ανένταχτοι αγωνιστές. Τέτοιου είδους συναντήσεις επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν τις προσπάθειες της Πρωτοβουλίας των 1000 να λειτουργήσει σαν ιμάντας επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς που έχουν συμφωνία στα βασικά καθήκοντα της περιόδου αλλά βρίσκονται διάσπαρτες στους διαφορετικούς χώρους και φορείς της Αριστεράς.