Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από την Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας

του Γιάννου Νικολάου

Το πρώτο δίμηνο του 2013 η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας έχει διοργανώσει μια σειρά από πετυχημένες εκδηλώσεις και ταυτόχρονα αναπτύσσει συστηματική δράση αλληλεγγύης. Οι εκδηλώσεις είχαν διαφορετικό χαρακτήρα και περιεχόμενο στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα και διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας.

Το κύμα

Η πρώτη εκδήλωση ήταν προβολή της αντιφασιστικής ταινίας «Το Κύμα» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Φλεβάρη. Πριν την εκδήλωση είχαν προηγηθεί μαζικές εξορμήσεις σχεδόν σε όλα τα λύκεια του Βόλου με σύντομη προκήρυξη. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, με δεδομένο ότι στην Αντιφασιστική Κίνηση δραστηριοποιούνται ως τώρα μεγαλύτερες ηλικίες (εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές αλλά και συνταξιούχοι). Περισσότεροι από 30 μαθητές παρακολούθησαν την προβολή, μετά την οποία ακολούθησε με αυθόρμητο τρόπο και προτροπή των ίδιων των μαθητών μια πολύ ζωντανή συζήτηση.

Ρεμπέτικα και λαϊκά

Μετά την προβολή ακολούθησε ένα «διήμερο» εκδηλώσεων την Κυριακή 3 και την Τετάρτη 6 Μαρτίου. Στην πρώτη εκδήλωση, με τίτλο «Ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια για την ελληνική μετανάστευση και προσφυγιά», μουσικοί που είναι μέλη και φίλοι της Αντιφασιστικής Κίνησης έπαιξαν ρεμπέτικα τραγούδια ανάμεσα στα οποία υπήρχε αφήγηση από το συγγραφέα Γιώργο Αλεξάτο. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον «Χώρο Τέχνης Φουντούλη» και είχε μεγάλη συμμετοχή από κόσμο όλων των ηλικιών.

Εκδήλωση-συζήτηση

Η δεύτερη εκδήλωση ήταν συζήτηση, με θέμα «Ο φασισμός σήμερα – γιατί δυναμώνει, ποιον απειλεί, πως να τον σταματήσουμε» και ομιλητές το Δημήτρη Ψαρρά, τον Φάνη Τριανταφύλλου και την Εύα Δημοκωστούλα. Ο Δ. Ψαρράς είναι δημοσιογράφος της «Εφημερίδα των Συντακτών», της δημοσιογραφικής ομάδας «Ιός» και συγγραφέας του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής». Ο Φάνης Τριανταφύλλου είναι εκπαιδευτικός και αρθρογράφος της βολιώτικης εφημερίδας «Ο Ταχυδρόμος» και η Εύα Δημοκωστούλα είναι επίσης εκπαιδευτικός, μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης και του Ξεκινήματος.

Συνέντευξη τύπου

Στα πλαίσια του διημέρου των εκδηλώσεων δόθηκε και συνέντευξη τύπου με παρουσία δημοσιογράφων από τοπικές εφημερίδες και ενημερωτικά blogs (εφ. «Θεσσαλία» και «Ταχυδρόμος», MyCityNet, ΕΡΑ Βόλου, Μαγνησία News κα). Στη συνέντευξη μίλησαν: ο Νίκος Κανελλής (μέλος της Αντιφασιστικής και του «Ξ»), η Ελένη Ανδρέου, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Παντελής Σαμακοβίτης, φοιτητής του τμήματος ΙΑΚΑ του ΠΘ και επίσης μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης  και ο Φάνης Τριανταφύλλου. 

Αλληλεγγύη

Τέλος η Αντιφασιστική Κίνηση έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες και στο επίπεδο της αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα κάνει εξόρμηση σε σούπερ μάρκετ και μοιράζοντας προκήρυξη καλεί τον κόσμο να αγοράσει ότι μπορεί και να το αφήσει βγαίνοντας στα καροτσάκια της Κίνησης. Τα τρόφιμα και υπόλοιπα είδη η Αντιφασιστική τα διοχετεύει έπειτα σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που ήδη λειτουργούν στο Βόλο και τη Μαγνησία. Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί δυο εξορμήσεις (τα Σάββατα 02/02 και 02/03) με πολύ θετική ανταπόκριση από την πλευρά του κόσμου. Τα πράγματα που έχουν μαζευτεί ως τώρα δόθηκαν στο «Στέκι – Αλληλεγγύη για όλους» που λειτουργεί στη Νέα Ιωνία (02/02) και στη πολιτιστική ομάδα νέων «Αλατοστράτα» που διοργάνωσε συναυλία αλληλεγγύης με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου (03/03).

Σταθερή κι επίμονη δουλειά

Τόσο οι εκδηλώσεις, όσο και οι δράσεις αλληλεγγύης αλλά και οι ενημερωτικές εξορμήσεις και η συμμετοχή σε μαζικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν από την πλευρά της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας γιατί μόνο με σταθερή και επίμονη δουλειά μπορούμε να σταματήσουμε το φασισμό.

________
Σημείωση
Στο blog της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας (antinazi-magnesia.blogspot.gr) υπάρχουν αναρτημένες οι ανακοινώσεις, οι προκηρύξεις και οι αφίσες καθώς και φωτογραφίες από τις δραστηριότητες της Κίνησης. Επισκεφτείτε και διαδώστε το! Η Κίνηση κάνει ανοιχτές συναντήσεις – συνελεύσεις περίπου κάθε δεύτερη Πέμπτη στο «Στέκι Μεταναστών – Χώρο Κινημάτων» (Ιωλκού 33).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα