Μαζί με το e-commerce, το e-learning και το e-banking, ήρθε και η e-εκδίκηση. Νεαροί, συνήθως, απατημένοι, παρατημένοι, «πληγωμένοι» ή απλώς που ψάχνουν γρήγορους τρόπους για χρήματα, δημοσιεύουν στο internet γυμνές φωτογραφίες και προκλητικά βίντεο των νεαρών, κυρίως, συντρόφων τους. Συνήθως πριν δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες προηγείται έντονος εκβιασμός.
Στις υποθέσεις που τελικά έφτασαν στα δικαστήρια οι δράστες είναι άντρες από 21 έως 33 χρονών και τα θύματα είναι κοπέλες από 15 έως 33 χρονών. Σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάθε μέρα δέχονται έως και 10 – 12 τηλεφωνήματα από θύματα. Στον εισαγγελέα όμως καταλήγουν πολύ λιγότερες καταγγελίες καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων, κάτω από το βάρος της ψυχολογικής βίας που δέχονται, φοβούνται να μιλήσουν.
Και μπορεί η ηλεκτρονική μορφή που παίρνει αυτή η βία να είναι καινούριο φαινόμενο, η βία όμως, σωματική και ψυχολογική, η καταπίεση, ο υποβιβασμός, ο εξευτελισμός δεν είναι καθόλου πρόσφατα. Σε μια κοινωνία που είναι βασισμένη στις διακρίσεις, εθνικές, φυλετικές, ρατσιστικές. Που μόνο μέσα από τη δημιουργία «ανώτερων» και «κατώτερων» κοινωνικών ομάδων μπορεί να υπάρξει. Σε μια κοινωνία που δημιουργεί τον άντρα ηγέτη, σκληρό, ανταγωνιστικό και επιβήτορα και τη γυναίκα ευγενική, ηττοπαθή και υποταγμένη, τέτοια φαινόμενα είναι αναπόφευκτα. Η ίδια η κοινωνία, με τη γυναικεία καταπίεση, δημιουργεί και επιτρέπει την ύπαρξη τέτοιων εκβιασμών και την υλοποίησή τους στο τέλος.
Ειρήνη Πλουμπίδη
____________