Είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, τέρατα που τρώνε τα λεφτά μας;

Ευρύτερος ή στενός, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, νέος ή παλιός, με ΑΣΕΠ ή χωρίς δεν έχει σημασία οι διαχωριστικές γραμμές δεν υπάρχουν στην εποχή της κρίσης. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει ο δημόσιος υπάλληλος (ΔΥ) είναι υπεύθυνος για όλα τα δεινά της χώρας. Γι’ αυτό και πρέπει να τιμωρηθεί.

Έτσι κι ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα έχει ήδη υποστεί 40% κατά μέσο όρο μείωση μισθού (στοιχεία ΑΔΕΔΥ) και ταυτόχρονα τεράστια αφαίμαξη μέσω της αύξησης της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, σήμερα είναι αντιμέτωπος με νέα μείωση μισθού κατά 20% περίπου μέσω  του «ενιαίου μισθολογίου» αλλά και με απολύσεις μέσω της περίφημης «εργασιακής εφεδρείας».

Ας δούμε όμως πόσο υπεύθυνοι είναι τέλος πάντων οι ΔΥ για την κατάσταση της οικονομίας.

Οι ΔΥ είναι πολλοί;

Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης μιλούσαν ανερυθρίαστα για 1 ή και 1.5 εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους. Πιο πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ξεστόμισε το απίστευτο ψέμα ότι «9 εκατομμύρια έλληνες πληρώνουμε 1 εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους».

Ποια είναι η αλήθεια;  

Η επίσημη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων που ανακοίνωσαν οι Ραγκούσης-Παπακωνσταντίνου στις 30/7/10 αναφέρει για 768.009 υπαλλήλους. (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 19-9-10)

Η υπεράνω υποψίας για φιλοκρατισμό Κυριακάτικη Καθημερινή στις 27-2-11 αναφέρει ότι στις 31/12/10 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 687.723 και ότι οι μόνοι κλάδοι του δημοσίου που σημείωσαν αύξηση προσωπικού ήταν τα σώματα ασφαλείας (71.446) και το στρατιωτικό προσωπικό (82.897).Μέσα σε αυτό το νούμερο συμπεριλαμβάνονται και 10.421 παπάδες.

Ο αριθμός των ΔΥ στην Ελλάδα σύμφωνα με όλες τις έρευνες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και της Eurostat είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ και πολύ μικρότερος από χώρες όπως Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία κοκ

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της ίδιας της κυβερνητικής απογραφής ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι κοντά στον ΜΟ της Ευρώπης των 17 (περίπου 16% του συνόλου των εργαζομένων – στοιχεία eurostat). Αντίθετα ο αριθμός αυτός για άλλες χώρες της ΕΕ είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Στη Γαλλία πχ ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο είναι 26% του εργατικού δυναμικού ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες, τις οποίες παρουσιάζει συχνά ως παράδειγμα ο πρωθυπουργός είναι ακόμα μεγαλύτερος (Φινλανδία: 26,9%, Δανία: 29,4%, Σουηδία: 33,8% –  στοιχεία Διεθνούς Γραφείου Εργασίας).

Οι ΔΥ παίρνουν πολλά;

Στην πραγματικότητα οι ΔΥ παίρνουν λίγα σε σχέση με τους ΔΥ σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009 (πριν δηλ. τις περικοπές του μνημονίου) το ποσό που καταλαμβάνουν οι μισθοί και οι συντάξεις είναι μόλις το 9,3% του ΑΕΠ της χώρας.Αυτό το ποσοστό μάλιστα παρέμενε στάσιμο για μία δεκαετία (από το 2000).

Την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ των 15 το 2000 ήταν 10% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα δε με την «Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής» η δαπάνη μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα  είναι μικρότερη ως ποσοστό του ΑΕΠ, από τη δαπάνη μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων στη Δανία που είναι  16,9%, τη Γαλλία  που είναι  12,8%, τη Φινλανδία που είναι  13%, τη Σουηδία  που είναι 15,1%.

Τότε που πάνε τα λεφτά;

Αν λοιπόν οι ΔΥ δεν τρώνε τα λεφτά του κράτους τότε που πάνε αυτά; Μα φυσικά στις τσέπες των καπιταλιστών. Υπερβολή; Όχι και τόσο. Ας δούμε τα στοιχεία.

Σύμφωνα  με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009 οι μισθοί και οι συντάξεις του κράτους ήταν 25,5 δις ευρώ  – με τις περικοπές του 2010 έπεσαν στα 19.8 δις – ενώ τα χρήματα που θα δαπανηθούν φέτος στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων θα είναι 63.6 δις.

Η απάντησή μας λοιπόν στην κυβέρνηση και στα παπαγαλάκια των ΜΜΕ είναι ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι ΔΥ δεν φταίνε για την κατάσταση της οικονομίας. Υπεύθυνοι είναι αυτοί που χαρίζουν τα χρήματα στις τράπεζες και σε μια χούφτα καπιταλιστών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα