Εγκληματικές πολιτικές στην Υγεία: Υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών από πόλη σε πόλη σε καθημερινή βάση!

Στέλλα Χονδροματίδου,
γιατρός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).


Στα τέλη του Μάρτη, το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, έβγαλε μια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:

«Η λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας βρίσκεται σε κατάσταση οριακή. Αντιμετωπίζουμε κύμα φυγής και παραιτήσεων με επικίνδυνες διαστάσεις. Η ιατρική υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί από ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς. Η Παθολογική Κλινική, με τρεις μόνο γιατρούς για 52 κλίνες (αντί 11 γιατρούς όπως προβλέπεται), εκπέμπει από καιρό σήμα κινδύνου. Στην ίδια κατάσταση σύντομα θα περιέλθει και η ΜΕΘ. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία, με 100 κενά σε μόνιμο προσωπικό, καταβάλλει υπερπροσπάθεια για να μη στερηθούν οι ασθενείς την αναγκαία φροντίδα. Η ίδια κατάσταση σε Τεχνική Υπηρεσία, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό».

Παράλληλα, το σωματείο οργάνωσε κινητοποιήσεις απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα άμεσες προσλήψεις ώστε να καλυφτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό.  

Για μια ακόμα φορά, το Υπουργείο Υγείας έκλεισε συνειδητά τα αυτιά του στα αιτήματα των εργαζόμενων και στις ανάγκες της κοινωνίας για ποιοτική δημόσια Υγεία και επέλεξε να «λύσει» το πρόβλημα, γεννώντας νέα προβλήματα και χωρίς ουσιαστικά να βελτιώσει την κατάσταση. 

Αποφάσισε και διέταξε την υποχρεωτική μετακίνηση γιατρών από άλλες πόλεις και άλλα νοσοκομεία προς το νοσοκομείο Δράμας για να καλύψουν τα τεράστια κενά. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η τακτική της μετακίνησης γιατρών, αφού μόνο πρόσφατα γιατροί από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν κληθεί να καλύψουν κενά στο νοσοκομείο Πολυγύρου, στη Φλώρινα, στην Πτολεμαΐδα και τις Σέρρες

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις για μετακινήσεις όμως, είναι ακόμα πιο προκλητικές αφού προβλέπουν τη μετακίνηση 4 εντατικολόγων από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ιπποκράτειο ώστε στο νοσοκομείο της Δράμας να καλύψουν θέσεις παθολόγων! Την ίδια ώρα, η αρχική απόφαση προέβλεπε ότι άλλοι 4 γιατροί, παθολόγοι από το ΑΧΕΠΑ, θα μετακινηθούν για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, επίσης στο νοσοκομείο της Δράμας! Μετά από διαμαρτυρίες των γιατρών, αποφασίστηκε τελικά να μετακινηθούν στο νοσοκομείο της Δράμας μόνο για τις εφημερίες, παρόλα αυτά η αρχική απόφαση είναι ενδεικτική για το μέχρι που είναι ικανοί να φτάσουν, Διοικήσεις νοσοκομείων και Υπουργείο!

Αδιαφορία για τους εργαζόμενους και την κοινωνία

Για το Υπουργείο, οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, με μισθούς που την εποχή των μνημονίων μειώθηκαν κατά 40% και να παλεύουν καθημερινά να καλύψουν κενά που στην ουσία είναι αδύνατο να καλυφτούν. 

Και σήμερα, σαν να μην φτάνουν  όλα τα παραπάνω, καλούνται να ανατρέψουν τις ζωές, τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις και την καθημερινότητά τους, για να στηρίξουν ένα ΕΣΥ που καταρρέει.

Φυσικά, οι υποχρεωτικές αυτές μετακινήσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Πέρα από το ότι είναι παροδικές, ενώ τα κενά είναι μόνιμα, τελικά καταλήγουν να δημιουργούν νέα κενά, στα νοσοκομεία από όπου μετακινούνται οι γιατροί, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι ήδη υποστελεχωμένα. Ενώ παράλληλα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες, οδηγώντας γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε παραιτήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τα κενά και τις πιέσεις που δέχονται οι εναπομείναντες εργαζόμενοι. Πρόκειται για έναν τραγικό φαύλο κύκλο δια χειρός Υπουργείου…

Την ίδια ώρα, το παράδειγμα των γιατρών που μετακινούνται όχι μόνο σε άλλη πόλη αλλά και σε άλλη ειδικότητα, επισφραγίζει την αδιαφορία του Υπουργείου για την ανθρώπινη υγεία, δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνες για λάθος διαγνώσεις, αγωγές κλπ.

Μονόδρομος ο αγώνας υγειονομικών και κοινωνίας 

Την Παρασκευή 12 Μάη η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) οργάνωσε διαμαρτυρία ενάντια στις υποχρεωτικές μετακινήσεις, έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ την Τετάρτη 17/5 θα δώσει συνέντευξη τύπου στην πύλη του νοσοκομείου Ιπποκράτειο

Στόχος αυτών των δράσεων είναι αφενός η άσκηση πιέσεων σε Διοικήσεις και Υπουργείο για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αφετέρου για να ενημερωθεί η κοινωνία και να σταθεί στο πλευρό των υγειονομικών για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, που σημαίνουν ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας για όλους/ες.

Μόνο οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία, μαζί με τα πλατιά στρώματα εργαζομένων μπορούμε μέσα από τους αγώνες μας να κερδίσουμε:

  • Να σταματήσει το μπαράζ των μετακινήσεων
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα