Εγκληματίες!

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη μέσα σε 2-3 μέρες. Στο Πήλιο, ένα τεράστιο τμήμα του έγινε στάχτη. Στην Αγιά της Λάρισας δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στις φωτιές. Ανυπολόγιστες καταστροφές στον Πόρο, στα Χανιά, στην Αργολίδα. Και πιο επώδυνη από όλες, η πυρκαγιά στην Αττική που ουσιαστικά «εξαφάνισε» τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Το δάσος της Πάρνηθας ήταν ο τελευταίος πνεύμονας οξυγόνου για τους κατοίκους της Αθήνας με τεράστιο πλούτο σε πανίδα και χλωρίδα. Η καταστροφή θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες που θα έχουν να κάνουν με πλημμύρες, ξηρασίες, θερμότερα καλοκαίρια και πιο βαρείς χειμώνες

Ικανοποιημένος ο Πολύδωρας!

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β Πολύδωρας, δήλωσε ικανοποιημένος και μίλησε για «σχετική επιτυχία». Στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να αποδώσουν τις ευθύνες στην «πυκνή χλωρίδα», τον «πυκνό καπνό», στους «πυλώνες της ΔΕΗ» κλπ. Προσπαθούν να ανακαλύψουν «εμπρηστές».

Τίποτα από όλα αυτά δεν δικαιολογεί το αποτέλεσμα, την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα επηρεάσει στο άμεσο μέλλον τη ζωή του μισού και βάλε πληθυσμού της Ελλάδας.

Υπάρχει ένας υπεύθυνος! Η κυβέρνηση!

Υπάρχει ένας υπεύθυνος για αυτό το έγκλημα. Και αυτός είναι η κυβέρνηση! Αυτή που μέχρι και την προηγούμενη της καταστροφής δήλωνε «κανένα πρόβλημα» και πως «όλα είναι υπό έλεγχο».

Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν εμπρηστές ή όχι, (που υπάρχουν!) ούτε αν οι πυλώνες της ΔΕΗ, πετάνε σπυνθήρες (που πετάνε). Το ζήτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση όταν αυτά τα αναπόφευκτα θα συμβαίνουν. Τους είδαμε και τους θαυμάσαμε. Και πρώτο τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό, Β. Πολύδωρα, ο οποίος έκανε ρουσφέτια με την πρόσληψη αγροφυλάκων αντί να κοιτάνε να προσλάβουν πυροσβέστες!

Αρνήθηκαν να επενδύσουν για δασοπυρόσβεση.

Η Πάρνηθα, το Πήλιο η Αγιά, κλπ κάηκαν, επειδή αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ δεν επένδυσαν λεφτά ώστε να υπάρχει ένας επαρκής μηχανισμός για την προστασία των δασών από φωτιές. Δεν υπάρχει ούτε το προσωπικό ούτε τα μέσα!

– Έλλειψη προσωπικού: Η ίδια η ομοσπονδία πυροσβεστών καταγγέλλει πως παραμένουν κενές περισσότερες από 4,000 θέσεις μόνιμου προσωπικού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 30% των οργανικών θέσεων του Σώματος!

– Έλλειψη χρημάτων για υποδομές δασοπροστασίας: το πιο στοιχειώδες, το πιο απλό, οι αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν «λόγω έλλειψης κονδυλίων»!

– Έλλειψη υποδομών: Σύμφωνα με την Πυροσβεστική για να μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζονταν 100 αεροσκάφη. Η Πυροσβεστική όμως διαθέτει μόνο 22. Όχι μόνο αυτό, αλλά απ αυτά τα περισσότερα είναι παλιάς τεχνολογίας και παθαίνουν συχνά βλάβες.

Δεν υπάρχουν λεφτά;

Δεν υπάρχουν λεφτά θα πουν ξανά! Κι επειδή δεν υπάρχουν λεφτά, μειώνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και των πλουσίων από το 45% στο 25%!! Ανοιχτή, προκλητική κοροϊδία!

Ελλάδα είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ, και είναι η πρώτη στη λίστα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αλλά κατά τα άλλα «δεν υπάρχουν λεφτά»!

Αυτό που συμβαίνει είναι πως αυτή η κυβέρνηση κοιτάζει πως θα ξεζουμίσει και τον τελευταίο Έλληνα εργαζόμενο για να γεμίσει τις τσέπες των πλούσιων φίλων της, των βιομηχάνων των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, και γι’ αυτό κόβει και από τον προϋπολογισμό, για να τους χαρίζει φορολογίες!

Υποκρισία!

Το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον είναι ψεύτικο! Η πραγματική πολιτική τους είναι η συνειδητή παραχώρηση των δασών στην κερδοσκοπία των εργολάβων και των καταπατητών.

Ο πρόσφατος νόμος για νομιμοποίηση των αυθαίρετων που αποσοβήθηκε μόλις στο παρά πέντε – μόνο και μόνο γιατί πάμε για εκλογές – δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Για να μην αναφέρουμε την τεράστια προσπάθεια να αναθεωρήσει το άρθρο 24 για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων – άσχετο αν τελικά δεν τα κατάφερε. Οι προθέσεις μετράνε, αυτές δείχνουν την πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν.

Από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις (όχι μόνο της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ) έχουν αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων ανοίγοντας ουσιαστικά και πρακτικά το δρόμο για την καταπάτησή τους.

Κανένας εφησυχασμός, καμία αυταπάτη!

Ας μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός και καμία αυταπάτη. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις. Χρειάζονται μεγάλες αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες. Κι αυτό δεν πρόκειται να τα κάνουν τα κόμματα που ξέρουν μόνο μια πολιτική, εδώ και πάνω από 20 χρόνια: την πολιτική της λιτότητας. Πρέπει να παλέψουμε, να πιέσουμε να επιβάλουμε, αυξημένες δαπάνες, για προσλήψεις και πυροσβεστικά μέσα. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κι αυτό απαιτεί το χτίσιμο μιας νέας μαζικής αριστεράς, στην οποία να συσπειρωθούμε, και η οποία να σταθεί μαχητικά και με τόλμη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα