Έγκλημα στη Χαλκιδική: Αρσενικό στο πόσιμο νερό

Στις 31 Αυγούστου, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους του Νεοχωρίου, ενός από τους οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής τους κάλεσε σε συγκέντρωση, για να ενημερωθούν από το δήμαρχο Χ. Πάχτα (φανατικό υπερασπιστή της εταιρείας εξόρυξης χρυσού) ότι το νερό που πίνουν είναι ακατάλληλο, αφού εντοπίστηκαν σ’ αυτό μεγάλες συγκεντρώσεις αρσενικού, προτρέποντάς τους… από δω και στο εξής να καταφύγουν στο εμφιαλωμένο. 

Σύμφωνα με καταγγελία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη, οι πρώτες μετρήσεις για την επικίνδυνη ουσία στο νερό της περιοχής είχαν γίνει τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες πριν την ανακοίνωση του δημάρχου, την ώρα που οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί από την οσμή του νερού ότι… μάλλον κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

Όσο για τα ερωτήματά τους προς το δήμαρχο, για το κατά πόσο η ύπαρξη αρσενικού στο νερό της περιοχής οφείλεται στις εξορυκτικές δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός», και κυρίως στις γεωτρήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό (100 μέτρα) ο τελευταίος… απέφυγε να απαντήσει.

Πέρα όμως από την προκλητική αυτή στάση της δημοτικής αρχής, η οποία έχει αφιερώσει την ύπαρξή της στην κατασυκοφάντηση και την καταστολή του κινήματος ενάντια στην εταιρεία και τις εξορυκτικές της δραστηριότητές, το παιχνίδι με την υγεία των κατοίκων κάθε άλλο παρά έχει σταματήσει με την προτροπή του δημάρχου να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.

Την 1η Σεπτεμβρίου, το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων» (http://antigoldgreece.wordpress.com), δημοσίευσε επιστολή που έλαβε από τον Θανάση Παντελόγλου (χημικό, γνωστό από την αποκάλυψη της ρύπανσης με βαρέα μέταλλα της περιοχής γύρω από τον Ασωπό). Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματά της, σύμφωνα με τα οποία, η ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάθε άλλο παρά επαρκεί για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων, αφού αφενός τους προτρέπει απλά να μην πίνουν το νερό της βρύσης (ενώ στην πραγματικότητα είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση) και αφετέρου δεν κάνει καμία αναφορά στο σοβαρότατο ενδεχόμενο το πρόβλημα να αφορά όχι μόνο το συγκεκριμένο οικισμό, αλλά όλη τη γύρω περιοχή: 

«1. Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση με τέτοια τοξική ρύπανση του νερού αυτού, να μιλούν μόνο για ακαταλληλότητα του ”για πόσιμο”!! Ένα νερό με αρσενικό, και μάλιστα πάνω από το νόμιμο όριο, είναι ακατάλληλο για την οποιανδήποτε ”ανθρώπινη χρήση”, δηλαδή μαγείρεμα, καθαριότητα σπιτιού, πλύσιμο, μπάνιο κοκ. Όλες οι χρήσεις που φέρνουν το νερό αυτό σε άμεση είτε έμμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα είτε του επιτρέπουν να μπει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, είναι απαγορευμένη ”ανθρώπινη χρήση”.

2. Το αρσενικό είναι τοξικό και επικίνδυνο συστατικό ”ειδικής ρύπανσης” του υπόγειου (είτε του επιφανειακού) υδροφορέα. Η έκταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα συνηθέστατα καλύπτει πολλές περιοχές και χωριά. Δεν περιορίζεται η διαπίστωση της ρύπανσης σε ένα σημείο, μια γεώτρηση, ένα χωριό. Αλλά στο 99% των περιπτώσεων, διαπιστώνεται σε κάποιο αρχικό σημείο και στην συνέχεια επιβεβαιώνεται η ρύπανση ότι έχει εξαπλωθεί σε πλείστες όσες γεωτρήσεις στον κοινό υδροφόρο. Άραγε ανακοινώθηκε η συνέχιση των ελέγχων σε γειτονικές γεωτρήσεις που αντλούν από τον ίδιο υδροφόρο;;»

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε την απάντηση. Κι ακόμη κι αν συνεχιστούν οι έλεγχοι, αυτό δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι θα φτάσουν μέχρι την «Ελληνικός Χρυσός» και τις δραστηριότητές της, ούτε αποτελεί σε καμία περίπτωση εγγύηση για την υγεία των κατοίκων.

Μόνο το μαζικό κίνημα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού μπορεί να σταματήσει την καταστροφή που είναι ήδη μπροστά μας και για την οποία όλοι όσοι δεν είναι δουλικά και πειθήνια τσιράκια της κυβέρνησης και της Εταιρείας προειδοποιούν ακατάπαυστα από την πρώτη στιγμή!

Είναι μια μάχη που μας αφορά όλους!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα