Το φετινό σκηνικό των εγκαινίων της ΔΕΘ είχε απ’ όλα. Από τη μία είχε παραδοσιακές «αξίες», όπως χιλιάδες αστυνομικούς και ασφαλίτες, τέσσερεις διαφορετικές εργατικές προσυγκεντρώσεις ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και, κλασσικά, κυβερνητική παροχολογία στο «αποστειρωμένο» Βελλίδειο. Από την άλλη είχε «νέες αξίες και ήθη», όπως τη θερμή φιλοξενία κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών των ΗΠΑ με τη συνοδεία του FBI και της CIA και, τέλος, συλλαλητήριο από «Μακεδονομάχους» με περικεφαλαίες, παπάδες με ασφυξιογόνες μάσκες, πετροπόλεμο, χημικά, ακόμα και «τράβηγμα» όπλου!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Αστυνομοκρατία & Αμερικανολαγνεία
Επί μία και πάνω εβδομάδα κυβερνητικές πηγές και ΜΜΕ προετοίμαζαν ένα κλίμα όπου η Θεσσαλονίκη θα είναι μια «πόλη-αστακός», με 5-6-7 χιλιάδες αστυνομικούς, ελεύθερους σκοπευτές, το κέντρο θα είναι αποκλεισμένο από το πρωί του Σαββάτου 8/9 κλπ. Σε μεγάλο βαθμό αυτό ήταν αλήθεια, καθώς η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν για ακόμα μια χρονιά πολύ μεγάλη και η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να την ενισχύσει επειδή οι ΗΠΑ ήταν η «τιμώμενη χώρα» της ΔΕΘ και άρα τα μέτρα ασφαλείας έπρεπε να είναι δρακόντεια.
Πέρα από την αστυνομία, οι ΗΠΑ είχαν πραγματικά την τιμητική τους, καθώς η κυβέρνηση, ο δήμος και η διοίκηση της ΔΕΘ φρόντισαν να νιώσουν «σαν στο σπίτι τους». Η πόλη είχε στολιστεί με κόκκινα, μπλε και άσπρα αστεράκια, δυνάμεις του FBI και της CIA φρουρούσαν τον Υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης φιλοξένησε τη ναυαρχίδα του αμερικανικού 6ου στόλου και βέβαια ο Τσίπρας φρόντισε να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, δηλώνοντας πως:
«Με τις ΗΠΑ μας συνδέουν κοινές αξίες για αγώνες σε πολλές σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Είμαι βέβαιος ότι η φετινή ΔΕΘ και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ θα δώσουν την ευκαιρία να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομική μας συνεργασία».
Η συγκέντρωση των «Μακεδονομάχων»
Μετά το πρώτο συλλαλητήριο του Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, την αποτυχία της συγκέντρωσης του Φλεβάρη στο Σύνταγμα και το φιάσκο των συλλαλητηρίων του Ιούνη σε πόλεις της Β. Ελλάδας και τις Πρέσπες, εν όψει της ΔΕΘ, πατριωτικές, θρησκευτικές, ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες προσπάθησαν να «παίξουν τα ρέστα τους» διοργανώνοντας συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.
Έκαναν εκστρατεία πολλών εβδομάδων, μπήκαν λεωφορεία από όλη την Ελλάδα, κινητοποιήθηκαν οι απανταχού Μακεδόνες, για να καταφέρουν να συγκεντρώσουν στην καλύτερη περίπτωση (σύμφωνα με το «ράδιο Θεσσαλονίκη») 3.000 άτομα. Από άποψη αριθμών, πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία!
Την παράσταση «έκλεψε» ένα συνονθύλευμα μερικών δεκάδων φασιστών, χούλιγκαν και άλλων ατόμων αντίστοιχης ποιότητας, οι οποίοι αφού για κάνα δίωρο συγκρούονταν με τα ΜΑΤ, στη συνέχεια επιτέθηκαν σε μαγαζιά της παραλιακής, τρομοκρατούσαν κόσμο στο κέντρο της πόλης και έσπασαν αυτοκίνητο με τούρκικες πινακίδες, σχεδιάζοντας φασιστικά σύμβολα.
Για τη στάση της αστυνομίας και το «ποιοι τα έσπασαν» στη συγκέντρωση για το «Μακεδονικό» αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε 2 περιστατικά:
- την καταγγελία φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ, σύμφωνα με την οποία «διαδηλωτής» έβγαλε όπλο την ώρα που κάποια άτομα προσπαθούσαν να αρπάξουν κάμερες δημοσιογράφων
- τη στιγμή που καταγράφηκε και σε βίντεο, όπου ΜΑΤ ακινητοποιούν έναν κουκουλοφόρο και στη συνέχεια τον αφήνουν ελεύθερο
Οι εργατικές συγκεντρώσεις και η Αριστερά
Από την άλλη είχαμε τις εργατικές συγκεντρώσεις. Φέτος, για ακόμη μια χρονιά, οι συγκεντρώσεις ήταν διασπασμένες, με 4 διαφορετικά καλέσματα. Αυτό ήρθε να προστεθεί ως ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο στο γενικότερο κλίμα απογοήτευσης και αστυνομοκρατίας και λειτούργησε βέβαια αποτρεπτικά στο να συμμετέχει μαζικά ο κόσμος στις συγκεντρώσεις.
Η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μαζί με το ΕΚΘ, απαξιωμένοι στα μάτια των εργαζομένων, κατάφεραν να συγκεντρώσουν με λεωφορεία από άλλες πόλεις μερικές εκατοντάδες άτομα στο άγαλμα Βενιζέλου.
Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ συγκεντρώθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους όπου έκανε ξεχωριστή πορεία με λίγες χιλιάδες άτομα (σύμφωνα με το 902.gr).
Η ΛΑΕ, η ΟΚΔΕ και το ΣΕΚ/ΚΕΕΡΦΑ έκαναν ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία μέχρι ένα σημείο με συνολικά κοντά στα 500 άτομα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν την πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα.
Η συγκέντρωση της Καμάρας την οποία καλούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, επιτροπές ενάντια στην εξόρυξη, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουστιαστικού χώρου ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, με πάνω από 3.000 άτομα, δυναμικά συνθήματα και παλμό.
Μια αξιοπρόσεχτη πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες ανάμεσα σε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς της Θεσσαλονίκης (κάποιες εκ των οποίων προέρχονται από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες της ΛΑΕ, μαζί με παλιότερες διασπάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανεξάρτητες οργανώσεις όπως το «Ξεκίνημα») συμμετείχε με κοινή ανακοίνωση-κάλεσμα στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ.
Οι οργανώσεις που συμμετείχαμε στην πιο πάνω πρωτοβουλία βγάλαμε κοινή αφίσα και είχαμε κοινό πανό που προπορεύονταν των μπλοκ των επιμέρους οργανώσεων.
Το «Ξεκίνημα» συμμετέχει σε αυτήν την πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι οι δυνάμεις που έχουν βγάλει κοινά συμπεράσματα από την άνοδο και τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάγκη ενός μεταβατικού προγράμματος που να συγκρούεται με το σύστημα και που αντιλαμβάνονται τη σημασία της ενιαιομετωπικής δράσης πρέπει να βρίσκονται σε συνεννόηση και να επιδιώκουν κοινό βηματισμό και στα επιμέρους κινήματα και πιο συνολικά.