Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης
Περισσότεροι από 150 διανομείς της efood συμμετείχαν σήμερα Δευτέρα 20/9 το πρωί στη συγκέντρωση-συνέλευση που κάλεσε η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων και στήριξε με στάση εργασίας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών ΕΠισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ).
Η συνέλευση καλέστηκε για να συζητήσουν οι εργαζόμενοι διανομείς τα επόμενα βήματά τους, ύστερα από την απειλή απόλυσης που δέχτηκαν 115 συνάδελφοί τους στην efood, σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαν να μετατραπούν σε αυτοαπασχολούμενους (freelancers). Η δημοσιοποίηση αυτής της κίνησης, έφερε τεράστιες αντιδράσεις και ένα κύμα αλληλεγγύης, τέτοιο που η εταιρεία δεν είχε άλλη λύση απ’ το να προσπαθήσει να τα «μαζέψει», κάνοντας λόγο για ατυχείς εκφράσεις και δίνοντας τελικά το δικαίωμα στους 115 να επιλέξουν εάν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με σύμβαση εργασίας (ορισμένου πάντα χρόνου) είτε ως freelancers.
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν καθόλου αρκετό για να κατευνάσει την οργή των εργαζομένων.
Στη συνέλευση πήραν τον λόγο μια σειρά διανομείς, τόσο μισθωτοί όσο και freelancers και βέβαια μερικοί εκ των «115», οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση.
Κατ’ αρχήν, πολλοί από τους διανομείς δεν εργάζονται απ’ ευθείας στην efood, αλλά έχουν συνάψει συμβάσεις με μια άλλη εταιρεία ενοικίασης προσωπικού, την Manpower και είναι εξοργισμένοι με το γεγονός ότι ενημερώνονται για απολύσεις ή και για επανορθώσεις, όχι επισήμως από την εταιρεία που εργάζονται, αλλά μέσω εφαρμογών…
Το «όνομα» που είχε φτιάξει η efood ως «καλός εργοδότης», είχε να κάνει με το ότι δίνει τα νόμιμα, τη στιγμή που στον κλάδο των ντελιβεράδων οι παρανομίες και οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών έχουν γίνει ο κανόνας! Επιπλέον οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι όσα έχουν κερδίσει ως παροχές (μέσα ατομικής προστασίας κλπ) τα κέρδισαν μέσα από αγώνες και δεν ήταν οικειοθελείς παροχές από την εργοδοσία.
Πολλοί εργαζόμενοι ανέφεραν ότι εργάζονται με 3μηνες συμβάσεις οι οποίες ανανεώνονται 4 και 5 φορές – κάτι εντελώς παράλογο, καθώς στην ουσία οι ανάγκες που καλύπτουν είναι σταθερές, συνεπώς πρέπει να παλέψουν και για συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, απ’ ευθείας στην efood.
Στη συνέλευση πήραν τον λόγο και εργαζόμενοι που δουλεύουν ήδη ως freelancers, οι οποίοι μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως ότι όλα τα έξοδα είναι δικά τους, ότι δουλεύουν με το κομμάτι, που σημαίνει ότι εάν πχ δηλώσουν διαθεσιμότητα για ένα 4ωρο ή 6ωρο και δεν τους χρεώσουν ούτε μια παραγγελία, τότε δεν θα έχουν κανένα έσοδο, ενώ μπορεί να τριγυρνούν με το μηχανάκι κάνοντας τζάμπα διαφήμιση στην εταιρεία και βέβαια καίγοντας βενζίνη. Αλλά το πιο σημαντικό που αναφέρθηκε είναι ότι η εταιρεία προσπαθεί να τους διχάσει βάζοντας τους μεν να ανταγωνιστούν τους δε, κάτι στο οποίο δεν πρέπει να «τσιμπήσουν» και να αγωνιστούν από κοινού για τα κοινά τους προβλήματα.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγε και το σύνθημά τους:
«Freelancers, μισθωτοί – θα είμαστε μαζί»
Η συνέλευση υιοθέτησε μια σειρά από αιτήματα που έχουν να κάνουν με:
- τη λήξη της «ομηρείας» των 3μηνων συμβάσεων και τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου
- την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά
- το να σταματήσει το αυτόματο σύστημα αξιολόγησής τους που εντατικοποιεί την εργασία τους, ασκεί ψυχολογική πίεση, εντείνει τον ανταγωνισμό και οδηγεί μέχρι και σε ατυχήματα
- την παύση εργασίας όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες (καύσωνα ή ψύχους)
- τη δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας
- την απευθείας διαπραγμάτευση με εκπροσώπους της εταιρείας και όχι με ανεπίσημο τρόπο μέσω εφαρμογών κλπ
Επίσης αποφάσισε:
- Στάση εργασίας την Τετάρτη 22/9 και κάλεσμα σε συγκέντρωση και μοτοπορεία στις 12μμ από το Άγαλμα Βενιζέλου, όπως θα γίνει στην Αθήνα και άλλες πόλεις
- 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24/9
Ο αγώνας των εργαζομένων στην efood είναι δίκαιος, μας αφορά όλους/ες και πρέπει να κερδίσει! Αν με την υπόθεση των «115» η εταιρεία χρειάστηκε μόλις μερικές ώρες για να τα «μαζέψει», ας φανταστούμε τι θα μπορούσε να επιτευχθεί αν ο κλάδος ήταν μαζικά οργανωμένος. Για αυτό χρειάζεται να δημιουργηθούν σωματεία/συνδικάτα, τα οποία να βρίσκονται στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, να λειτουργούν δημοκρατικά και να είναι μαχητικά κι όχι συμβιβασμένα.
Στηρίζουμε τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των διανομέων!