Σήμερα, εκδήλωση της ΕΑΣ Μαγνησίας για το Νερό

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα!

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, στις 6:30μμ, στο Στέκι Μεταναστών – Χώρο Κινημάτων (Ιωλκού 33)

%ce%b5%ce%b1%cf%83-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82_web

 

Το νερό βρίσκεται στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Επιδίωξη των κυβερνήσεων και των μεγάλων ιδιωτικών εταιριών τις οποίες υπηρετούν, είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού και η μετατροπή του σε ένα ακόμη εμπόρευμα. Οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη για την κοινωνία θα είναι δραματικές: τεράστιες αυξήσεις των τιμολογίων, εγκατάλειψη των δικτύων ύδρευσης και κατακόρυφη πτώση της ποιότητάς του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρόσφατο νόμο παρέδωσε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο «Ταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης ανοίγει την πίσω πόρτα για την έμμεση ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας.

Στην πόλη μας τα προβλήματα που αφορούν το νερό είναι επίσης πολύ μεγάλα: ακριβά τιμολόγια, κακή ποιότητα νερού στην πόλη, εξαναγκασμός των πολιτών σε αγορά εμφιαλωμένου νερού, κατακόρυφη αύξηση της τιμής του νερού άρδευσης, αυταρχισμός στα χωριά, κλείσιμο δημόσιων βρυσών, χλωρίωση πηγαίου νερού σε χωριά κοκ.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, εδώ και καιρό, αναπτύσσονται σημαντικοί κοινωνικοί αγώνες. Το Μάιο του 2014 218.000 πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατά 98% είπαν όχι στην ιδιωτικοποίηση. Στην πόλη μας έχουν διοργανωθεί πολλές κινητοποιήσεις, λαϊκές συνελεύσεις και ακόμη δράσεις με καθοριστική συμβολή από την Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό.

Και εκτός Ελλάδας όμως πραγματοποιούνται μεγάλοι αγώνες για το ίδιο θέμα. Στην Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα πολύ μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής του φόρου που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση στο νερό. Στα πλαίσια αυτού του κινήματος έχουν διοργανωθεί διαδηλώσεις με 100άδες χιλιάδες πολίτες ενώ το 75% των Ιρλανδών πολιτών δεν έχει πληρώσει το φόρο-χαράτσι για το νερό αναγκάζοντας την Ιρλανδική κυβέρνηση σε μια πρώτη υποχώρηση. Όπως στο Βόλο έτσι και στην Ιρλανδία η απάντηση από πλευράς κατεστημένου είναι η καταστολή. Συγκεκριμένα 23 αγωνιστές του κινήματος, ανάμεσά τους και βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμμαχίας Ενάντια στη Λιτότητα» οδηγούνται σε δίκες παρωδία. Στην πόλη μας ενεργά μέλη της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό επίσης οδηγούνται στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Μαγνησίας ενώνοντας τη φωνή της με όσους/ες παλεύουν για να είναι το νερό ένα κοινωνικό – δημόσιο αγαθό και διοργανώνει εκδήλωση συζήτηση με θέμα: «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.»

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

  • Kieran Mahon: δημοτικός σύμβουλος στο Δουβλίνο, Συμμαχία Ενάντια στη Λιτότητα – Σοσιαλιστικό Κόμμα. (σύνδεση μέσω Skype).
  • Πέτρος Μπαστέας: μέλος ΔΣ των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ
  • Κώστας Νικολάου, μέλος της «Κίνησης 136» από τη Θεσσαλονίκη
  • Βαγγέλης Γαλανόπουλος, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό
  • Βασίλης Πέτσης: Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Μαγνησίας

 

Δείτε το event στο Facebook εδώ

Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Μαγνησίας
7,129ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
393ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής