ΕΑΣ Μαγνησίας, σήμερα, 21/10: συζήτηση για τη Ρωσική Επανάσταση

Δημοσιεύουμε κάλεσμα της Ενωτικής Αριστερής Συνεργασίας Μαγνησίας, σε ανοιχτή συζήτηση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση, σήμερα, Σάββατο 21/10, στις 7/00 μ.μ.

 

«1917 – η επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο»

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη διπλή Ρωσική Επανάσταση το Φλεβάρη και τον Οκτώβρη του 1917. Η Ρωσική Επανάσταση άλλαξε ριζικά τον κόσμο. Για πρώτη φορά στην ιστορία οι καταπιεζόμενες τάξεις, οι εργάτες, οι αγρότες, ο φτωχός λαός, ανέτρεψαν τον καπιταλισμό, έβαλαν τέλος στον πόλεμο και πήραν την εξουσία και τη μοίρα στα δικά τους χέρια με σκοπό να δημιουργήσουν μια δίκαιη κι ανθρώπινη κοινωνία.

Όμως η πορεία της ΕΣΣΔ δεν ήταν αυτή που είχαν φανταστεί και είχαν περιγράψει οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης και το κόμμα των Μπολσεβίκων. Η εργατική δημοκρατία των Σοβιέτ έδωσε τη θέση της σε ένα αυταρχικό, γραφειοκρατικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς με αποτέλεσμα την παλινόρθωση του καπιταλισμού στις αρχές του 1990.

100 χρόνια μετά, ο παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται σε βαθιά κρίση, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1930. Η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα θετικό, τίποτα προοδευτικό στην ανθρωπότητα. Το εργατικό κίνημα και η νεολαία στρέφονται όλο και πιο μαζικά προς τις σοσιαλιστικές ιδέες για να βρουν απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι καπιταλιστές, προσπαθούν με κάθε μέσο να αμαυρώσουν την ιδέα του σοσιαλισμού και τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 με πιο πρόσφατο παράδειγμα την προσπάθεια εξίσωσης του σοσιαλισμού – κομμουνισμού με το ναζισμό.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας έχουν να διδαχθούν πολύτιμα μαθήματα από την Επανάσταση του 1917. Με ποιο τρόπο το μαζικό επαναστατικό κίνημα του 1917 κατάφερε να ανατρέψει την εξουσία του Τσάρου και του κεφαλαίου; Τι είδους εξουσία και τι κοινωνία γέννησε; Τι αλλαγές έφερε η εργατική εξουσία στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων και εθνοτήτων; Για ποιους λόγους η εργατική δημοκρατία εκφυλίστηκε σε ένα γραφειοκρατικό, αυταρχικό καθεστώς και για ποιους λόγους κατέρρευσε; Ποια είναι τα χρήσιμα συμπεράσματα για τους αγώνες του σήμερα;

Αυτά τα ερωτήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνει και σας προσκαλεί η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Μαγνησίας με τίτλο: «1917 – η επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο»: 

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 7:00 μ.μ. – συζήτηση με τους:

  • Σεραφείμ Σεφεριάδη, αν. καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και
  • Λεωνίδα Βατικιώτη, οικονομολόγο – δημοσιογράφο

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κτ. Παπαστράτου (παραλία) στην αίθουσα Μ στο ισόγειο

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα