Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ: Όχι στην καταστροφή του Μητροπολιτικού πάρκου Γουδή και του Υμηττού

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών για το πάρκο Γουδή και τον Υμηττό

 

 

Όχι στην καταστροφή του Μητροπολιτικού πάρκου Γουδή και του Υμηττού

 

Όπως έπραξε στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στέκεται αλληλέγγυα στους πολίτες και στους κοινωνικούς φορείς τους (Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Πρωτοβουλία πολιτών για τη προστασία του Υμηττού, Διαδημοτική Επιτροπή για τη προστασία του Υμηττού, Δίκτυο Πολιτών Παπάγου-Χολαργού κ.α.) που αγωνίζονται επί δεκαετίες για το αυτονόητο: τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο ΓΟΥΔΗ & την προστασία του Υμηττού.

Στον αγώνα αυτόν βρίσκουν συμπαραστάτες αρμόδιους επιστημονικούς φορείς (ΣΑΔΑΣ, Τομέας Πολεοδομίας & Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ κ.α.), το Δ.Σ. του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, συνδικάτα (νοσοκομείων κ.α.).

Ήδη το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή τραυματίστηκε διαχρονικά με μιά σειρά ετερόκλητων και ασύμβατων για μητροπολιτικό πάρκο λειτουργιών: το Μπάντμιντον (αρχικά χωροθετήθηκε προσωρινά για τις ”ανάγκες” των Ο.Α. 2004 και στη συνέχεια με νόμο παρέμεινε, παρά τη δικαίωση της προσφυγής φορέων πολιτών από την Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’ αρ. 1970/2012 απόφασή της, η οποία κήρυξε άκυρες τις υπ’ άρ. 1 και 2 άδειες οικοδόμησής του. Εντούτοις προβλέπεται η διατήρησή του μέχρι το 2026!), τα γραφεία της ΕΠΟ (προβλέπεται να διατηρηθούν μέχρι το 2020), το ογκολογικό νοσοκομείο παίδων, οι παράνομοι/μη εγκεκριμένοι δρόμοι, η ανεξέλεγκτη στάθμευση, η πρόβλεψη με τον ν.3688/2008 για νέο κτίριο της Αστυνομίας κλπ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω προβλήματα η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή κατέθεσε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού το με αριθμό πρωτοκόλλου 617/3-3-2017 έγγραφο της, καλώντας τον να πάρει μία κεντρική πρωτοβουλία, ώστε να δοθεί η βέλτιστη λύση με συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών. Η απάντηση ήρθε πολύ γρήγορα!!!

Είναι πραγματικά τουλάχιστον απαράδεκτη η ενέργεια του πρωθυπουργού να εξαγγείλλει στις 16/3/2017 μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων την χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Ζώνη Δ1 του πάρκου Γουδή (που έχει χαρακτηριστεί ”Άλσος, Ελεύθεροι χώροι, Αστικό Πράσινο” με υπαίθριες εγκαταστάσεις ήπιου αθλητισμού κλπ.), εκεί που σήμερα είναι ο χώρος του φυτωρίου του Δήμου Αθηναίων και δίπλα στα νοσοκομεία Αεροπορίας (251ΓΝΑ), Στρατού (401), ”Σωτηρία” & ”ΓΝΑ Γ.Γεννηματάς”.

Αυτή η ενέργεια δείχνει έλλειμμα δημοκρατίας & αξιοπιστίας:

  • Όταν στις 20/1/2010 (ως βουλευτής τότε, ο σημερινός πρωθυπουργός) έκανε ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς στηρίζοντας ”τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου ΓΟΥΔΗ βασισμένου στη μελέτη του ΕΜΠ, ενάντια στη τσιμεντοποίηση και στην εμπορευματοποίηση”
  • Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός το 1996, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ”Ανοιχτή Πόλη” , ”εναντιώνεται στη δημιουργία γηπέδου του ΠΑΟ στο Πάρκο Γουδή και συμπαραστέκεται στους αγώνες των κατοίκων”.
  • Όταν στις 13/4/2016 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ.Σκουρλέτης δηλώνει στην Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ”την αποφασιστικότητα του Υπουργείου για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου ΓΟΥΔΗ”.
  • Όταν στις 7/11/2016 ο κ.Σκουρλέτης στη τελετή αλλαγής πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει ότι είναι ”δρομολογημένη η πρωτοβουλία για τη μετατροπή του χώρου ως Μητροπολιτικού Πάρκου ΓΟΥΔΗ”.
  • Όταν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης προκλητικά αγνοεί τις θετικές ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων (αρ.552/2014 και 684/2015) για άμεση υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
  • Όταν καταστρατηγείται το θεσμικό πλαίσιο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: ν.732/1977, Ρ.Σ.Αθήνας-Αττικής-ν.4277/2014, ΠΔ 187 Δ/2011 και το Σχέδιο Γενικής Διάταξης που καθορίζει τις χρήσεις και λειτουργίες κατ’ επιταγήν του ΠΔ 187 Δ/2011.
  • Όταν καταστρατηγείται το άρθρο 24 του Συντάγματος: ”η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους”.

Από την άλλη μεριά επισημαίνουμε ότι:

Ενώ:

  1. το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών στην με αρ.24/28.2.2006 ομόφωνη απόφασή του αναφέρει: ”Α) θεωρούμε ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον, τη θεσμοθέτηση και κατασκευή δημόσιου χαρακτήρα Μητροπολιτικού Πάρκου ΓΟΥΔΗ, υψηλού πρασίνου, έκτασης 4500 στρεμμάτων σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ. Β)Ζητεί άμεσα την απαγόρευση στην περιοχή ανέγερσης νέων κτιρίων, λυόμενων και λοιπών εγκαταστάσεων, κατασκευής γηπέδων κλπ.”
  2. Η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου πριν 3 χρόνια, ως υποψήφια περιφερειάρχης σε περιοδεία στο Πάρκο Γουδή δήλωνε ”την αμέριστη συμπαράστασή της για την υλοποίηση του ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου’’.

Όμως σήμερα η κ. Δούρου ”νίπτει τας χείρας ως Πόντιος Πιλάτος”, ενώ τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ήταν ενήμερη για την ”συγκεκριμένη ιδέα” του πρωθυπουργού.

Τα παραπάνω φέρνουν στη μνήμη μας τη λαϊκή ρήση, που οι κυβερνώντες έχουν ”ξεχάσει”: ”τα στερνά τιμούν τα πρώτα”.

Επισημαίνουμε ότι οι τροϊκανοί/θεσμοί δεν έχουν σε κανένα μνημόνιο ως προαπαιτούμενο την καταστροφή του Μητροπολιτικού Πάρκου ΓΟΥΔΗ!

Για τους πολίτες της Αθήνας και γενικότερα του λεκανοπεδίου, το Πάρκο ΓΟΥΔΗ αποτελεί ένα σημαντικό πόλο υπεραστικού υψηλού πρασίνου συνδέοντας τον Υμηττό με τον αστικό ιστό. Είναι ο μοναδικός σήμερα ελεύθερος δημόσιος χώρος στην Αθήνα. Τον έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και πρέπει να τον αποδώσουμε σε αυτές .

Χρέος όλων μας είναι η διάσωσή του, μαζί με την φυσική του συνέχεια τον Υμηττό, τον οποίο επιβουλεύονται ιδιώτες καταπατητές, η εκκλησία, Ο.Τ.Α. που εκμεταλλεύτηκαν την ”ολιγωρία” της πολιτείας από την μη σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και προωθούν την ανατροπή του ΠΔ. 187 Δ/2011 στο ΣτΕ, με δυσμενή αποτελέσματα για Υμηττό-Γουδή.

ΟΛΟΙ μαζί: συνδικάτα, δημοτικοί φορείς/παρατάξεις, κινήματα πολιτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικοί σύλλογοι ερασιτεχνικού αθλητισμού, μπορούμε και οφείλουμε να αποτρέψουμε τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια που τα ντύνουν με τον μανδύα ”επειγουσών” αναγκών (γήπεδο ΠΑΕ!), την στιγμή που ο λαός στενάζει από τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα.

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ για το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ ΚΑΙ

Απαιτούμε:

Πάρτε αμέσως πίσω το σχέδιο κατασκευής γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ στην εγκατάσταση του πάρκου Γουδή

– Να εναρμονιστούν οι χρήσεις γης με τα λαϊκά συμφέροντα και όχι με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

– Το νέο ΠΔ να περιλαμβάνει και το στρατόπεδο Πλέσσα, το οποίο περιλάμβανε και η μελέτη του ΕΜΠ και να εντάσσει τα στρατόπεδα Ζορμπά και Φακίνου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, να καθορίζεται δε χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των στρατοπέδων που βρίσκονται στο χώρο αυτό.

– Να περιγράφεται η λύση του ιδιοκτησιακού με σαφές χρονοδιάγραμμα καθώς και ο μηχανισμός παραχώρησης των εκτάσεων, οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς.

– Να θεσμοθετηθεί η άμεση συγκρότηση δημόσιου φορέα διαχείρισης του Πάρκου.

– Να προβλέπεται η άμεση απομάκρυνση και ο αποκλεισμός κάθε παράτασης λειτουργίας των ασύμβατων και ετερόκλητων κατασκευών όπως του Μπάντμιντον, σε εφαρμογή της υπ. αρ. 1970/2012 απόφασης του ΣτΕ καθώς και των γραφείων της ΕΠΟ και να αποδοθούν με τον περιβάλλοντα χώρο στο Πάρκο.

– Να περιληφθούν στον πυρήνα του Πάρκου και οι εκτάσεις, που έχουν παραχωρηθεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα (σημερινή ΕΤΑΔ).

– Να προβλέπεται στο ΠΔ όχι μόνο η απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων εντός του Πάρκου, αλλά και η κατάργηση των δρόμων, οι οποίοι ευρίσκονται στον πυρήνα του. Εντός του πυρήνα να μην κατασκευασθεί κανένας χώρος στάθμευσης υπόγειος ή υπέργειος.

– Το ποσοστό 5%, το οποίο επιτρεπόταν με το ΠΔ 187/Δ/2011 για τις επεκτάσεις των υφιστάμενων κτιρίων να εφαρμόζεται μόνο για τις ανάγκες σταθερότητας των κτιρίων (θεμελιοδομή, υποστηλώσεις, αντισεισμικές μελέτες κλπ.)

– Να απαγορευτεί οποιαδήποτε ανέγερση κτιρίου στον πυρήνα του Πάρκου.

– Σε περίπτωση ακύρωσης του ΠΔ 187/Δ/11 να απαγορευθεί κάθε είδους οικοδομική εργασία, καθώς και η έκδοση οικοδομικών αδειών στην προβλεπόμενη έκταση για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή μέχρι την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος”.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα