Δύο εκατομμύρια Καταλανοί διαδηλωτές στους δρόμους της Βαρκελώνης!

Ανταπόκριση από το Socialismo Revolucionario (ισπανικό τμήμα της CWI)

Σχεδόν 2 εκατομμύρια κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης στις 11 Σεπτέμβρη (ημέρα μνήμης για τους Καταλανούς καθώς το 1714 έχασαν την ανεξαρτησία τους) στη μεγαλύτερη διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που έχει γίνει ποτέ!

Η διαδήλωση αυτή αποτέλεσε μια μαζική έκφραση των εθνικοαπελευθερωτικών αισθημάτων ενάντια στην κυριαρχία της Μαδρίτης, που αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό στα καταλανικά λαϊκά στρώματα και προσέθεσε ακόμα έναν «πονοκέφαλο» στις προσπάθειες της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Μόλις μια μέρα πριν τη διαδήλωση, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε φροντίσει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» σχολιάζοντας με ιδιαίτερα υποτιμητικό τρόπο τη διάθεση των Καταλανών για ανεξαρτησία.

Η φετινή συγκέντρωση είχε προπαγανδιστεί ιδιαίτερα από τη δεξιά εθνικιστική τοπική κυβέρνηση του CIU η οποία αφενός χρησιμοποιεί τον καταλανικό εθνικισμό για να πιέσει την κεντρική κυβέρνηση στα μεταξύ τους παζάρια για πόρους κλπ,  αφετέρου όμως εφαρμόζει και η ίδια μέτρα λιτότητας, συχνά ακόμη και πιο σκληρά από την κυβέρνηση του Ραχόι!

Γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομίσει κανείς ότι η συγκέντρωση έγινε για να υποστηρίξει την πολιτική του CIU! Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι της Καταλονίας υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και ταυτόχρονα αντιτίθενται στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο από την κεντρική όσο και από την τοπική κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς η ηγεσία του CIU δεν ενδιαφέρεται  για την ανεξαρτησία ούτε την επιδιώκει. Απλώς χρησιμοποιεί το σύνθημα αυτό ως απειλή προς τη Μαδρίτη με σκοπό να ενισχύσει τη θέση των Καταλανών καπιταλιστών μέσα στην ισπανική οικονομία.

Άλλωστε επί χρόνια το επιχείρημα που προέβαλλε το CIU ότι «το ισπανικό κράτος κλέβει από μας» στόχευε στο να συγκαλύψει την ταξική του φύση (που είναι να υπηρετεί πιστά το κεφάλαιο) και να εκμεταλλευτεί τις γνήσιες διαθέσεις του καταλανικού λαού για ανεξαρτησία. Τώρα όμως αυτή η ρητορική έχει στραφεί εναντίον του καθώς η πάλη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι θα ήθελε.

Κοινοί εργατικοί αγώνες ενάντια στις περικοπές και τον καπιταλισμό

Το κίνημα ενάντια στις περικοπές και την λιτότητα είναι στην πραγματικότητα άρρηκτα δεμένο με το κίνημα για την ανεξαρτησία.

Γι’ αυτό και τα εθνικοαπελευθερωτικά αισθήματα των Καταλανών αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος καθώς αντανακλούν μια βαθιά δυσαρέσκεια απέναντι στο ισπανικό κράτος και τον ισπανικό καπιταλισμό.

Από την άλλη βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν οι αυταπάτες ότι η ανεξαρτησία της Καταλονίας από μόνη της θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταλανικά εργατικά και νεολαιίστικα στρώματα.

Καμιά απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να δοθεί στα πλαίσια ενός ανεξάρτητου καπιταλιστικού κράτους. Η μόνη λύση στην κρίση βρίσκεται στους κοινούς αγώνες των εργαζομένων της Καταλονίας με τους εργαζόμενους άλλων περιοχών και εθνικοτήτων εντός του ισπανικού εδάφους αλλά και γενικότερα όλης της Ευρώπης.

Η πάλη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με την πάλη ενάντια στη λιτότητα και το καπιταλιστικό σύστημα. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να γίνει μέσω της παρούσας ηγεσίας του δεξιού CIU ή σε συμμαχία με τους Καταλανούς καπιταλιστές.

Οι διαθέσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι μαζικές και έντονες μέσα στα λαϊκά στρώματα της Καταλονίας. Έχουν βαθιές ρίζες στα ανεπίλυτα ιστορικά προβλήματα ανάπτυξης του ισπανικού καπιταλισμού. Και βγαίνουν πιο έντονα και με εκρηκτικό τρόπο στην επιφάνεια λόγω της βαθιάς κρίσης που διαπερνά την ισπανική οικονομία και κοινωνία.

Το Socialismo Revolucionario και η CWI υπερασπίζονται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και συνεπώς της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, τονίζοντας ότι ο δρόμος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων όλων των επαρχιών και εθνοτήτων της Ισπανίας, με στόχο μια σοσιαλιστική Καταλονία, στα πλαίσια μιας σοσιαλιστικής ισπανικής ομοσπονδίας και μιας δημοκρατικής και εθελοντικής σοσιαλιστικής ομοσπονδίας των λαών της Ευρώπης.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής