Δράσεις Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στα Πατήσια

Ένας απολογισμός για την δράση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα Πατήσια από την «Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Πατησίων» και την «Αντιφασιστική Επιτροπή Πατησίων – Λαμπρινής»
 

Του Γιώργου Λυγουριώτη

Την Παρασκευή 2/10 και το Σάββατο 3/10, η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία στα Πατήσια μαζί με την Αντιφασιστική Επιτροπή Πατησίων-Λαμπρινής πραγματοποίησαν συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, έξω από σούπερ μάρκετ της Πατησίων.

Στο κάλεσμα αυτό οι κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν θετικά και γέμισαν την πρώτη μέρα 7 αυτοκίνητα με ρούχα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, κουβέρτες, παιχνίδια για παιδιά, πάνες, φάρμακα κ.α. ενώ την δεύτερη μέρα γέμισαν 11 αυτοκίνητα.

Κατά την διάρκεια της εξόρμησης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια μικρή μερίδα κατοίκων που μας ρωτούσαν γιατί δεν κάνουμε κάτι για τους Έλληνες άστεγους. Στην συγκεκριμένη δράση δεν περιοριστήκαμε όμως μόνο για τις ανάγκες των προσφύγων, καθώς δώσαμε ρούχα και κουβέρτες σε συμπολίτες μας που τα είχαν ανάγκη.

Ένα όμορφο στιγμιότυπο ήταν όταν ήρθε μια μετανάστρια για να αφήσει λίγα ρούχα και τρόφιμα, λέγοντας μας «όλοι πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Στο τέλος της κάθε εξόρμησης, κατευθυνθήκαμε στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου, όπου έχουν μεταφερθεί οι πρόσφυγες από την Πέμπτη το πρωί, για να παραδώσουμε τα είδη πού έχουμε συλλέξει.

Η εικόνα ήταν εντυπωσιακή. Έβλεπες παντού χαμογελαστά πρόσωπα. Κάποιοι πρόσφυγες, κυρίως ανήλικοι έπαιζαν ποδόσφαιρο στον προαύλιο χώρο. Γυναίκες μαζί με τα μωρά τους, ξεκουράζονταν μέσα στο κλειστό γήπεδο. Ενώ λίγο πιο δίπλα, υπήρχε ένας αποθηκευτικός χώρος όπου μόλις άρχιζε να γεμίζει με ρούχα και τρόφιμα.

Την επόμενη μέρα το μεσημέρι, όταν πήγαμε για να μεταφέρουμε τα είδη που είχαμε συλλέξει λίγα λεπτά νωρίτερα, μπήκαμε στον ίδιο αποθηκευτικό χώρο και αντικρίσαμε μια ευχάριστη έκπληξη. Η αποθήκη ήταν γεμάτη με σακούλες. Και οι εθελοντές μας ενημέρωσαν πως δεν υπάρχει πλέον ανάγκη από ρούχα, καθώς είχαν μαζευτεί ήδη αρκετά.

Σε μια περίοδο που οι βάρβαρες πολιτικές μας οδηγούν στα όρια της εξαθλίωσης, τέτοιες δράσεις αποδεικνύουν ότι τα λαϊκά στρώματα δεν χάνουν την ανθρωπιά τους και την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπό μας, μακριά από ρατσισμούς και προκαταλήψεις. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά όπλα μας στην πάλη για την κοινωνία που θέλουμε να φτιάξουμε, για το μέλλον.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής