Δουλεύοντας ως (επι)νοικιαζόμενος

Εδώ και μερικούς μήνες απασχολούμαι στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone, στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών συνδρομητών (ανοιχτό σε 24ωρη βάση, όλες τις μέρες του χρόνου), ως ενοικιαζόμενος εργαζόμενος από τρίτη εταιρία όπως και πολλοί ακόμη συνάδελφοι. Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; 5ωρο – 5νθήμερο – ελαστικό σε μέρες και ώρες, με βασικό μισθό 470 ευρώ (520 – 530 για τους κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης). Το βασικότερο: σύμβαση εργασίας που ανανεώνεται κάθε μήνα. Την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο, κάνουν την ίδια εργασία συνάδελφοι εργαζόμενοι της Vodafone, με 8ωρο – 5νθήμερο (είτε σε ωράριο καταστημάτων, είτε ελαστικό κι εδώ), με συμβάσεις αορίστου χρόνου και αντίστοιχα μεγαλύτερους μισθούς.

2 μέτρα και 2 σταθμά ή μήπως διαίρει και βασίλευε; Φυσικά το δεύτερο! Η εργοδοσία δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων με κοινό παρανομαστή το φόβο και την ανασφάλεια για το μέλλον. Εμείς οι νοικιαζόμενοι φοβόμαστε τυχόν διακοπή της σύμβασης απασχόλησης που οδηγεί στην ανεργία, οι δε «Vodafone» συνάδελφοι φοβούνται ότι σταδιακά θα αντικατασταθούν (απολυθούν) από τους «νέους» νοικιαζόμενους. Στην άλλη πλευρά, οι εργοδότες (Vodafone και εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων) στήνουν χορό εκατομμυρίων στις πλάτες μας.

Η σύμβαση εργασίας ενός                       
νοικιαζόμενου

Πέραν της μηνιαίας διάρκειας (με βάση τις μνημονιακές αλλαγές στα εργασιακά μεγαλώνει από 18 μήνες σε 36 η δυνατότητα μιας εταιρίας να απασχολεί έναν εργαζόμενο με τέτοιες συμβάσεις), στις συμβάσεις μας παρατηρείται και η εξής παρατυπία: η περιγραφή της θέσης μας είναι «υπάλληλος γραφείου» και όχι τηλεφωνητής/τρια όπως θα έπρεπε. Γιατί (;) θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Η απάντηση είναι απλή: το επίδομα ακουστικού! Οι εργοδότες αποφεύγουν με αυτόν τον τρόπο την καταβολή του. Επίσης, ούτε λόγος για επίδομα ξένης γλώσσας για τους κατόχους ξενόγλωσσου πτυχίου. Στην πλειονότητα δε των περιπτώσεων, οι συμβάσεις υπογράφονται αρκετές μέρες μετά τη λήξη της προηγούμενης, παράδειγμα οι συμβάσεις του Ιανουαρίου δεν έχουν υπογραφεί ακόμη την ώρα που γράφεται το άρθρο (9/1).

Το σωματείο εργαζομένων Vodafone – παναφον

Στις 2/1 έφτασε στα mail μας ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων που καλεί σε κοινό αγώνα εργαζομένων Vodafone και νοικιαζόμενων ενάντια στην πολιτική της εταιρίας η οποία όπως εξηγεί η ανακοίνωση απορρέει από την πολιτική της κυβέρνησης του μνημονίου. Την ίδια ώρα που υπάρχει μια γενική (έστω βουβή) αποδοχή των αιτημάτων – σύμβαση αορίστου, καταβολή επιδομάτων κτλ – ο φόβος της απόλυσης παίζει το ρόλο του βασικού εμποδίου στο βασικότερο ερώτημα: «πως τα διεκδικούμε;», καθώς ένας νοικιαζόμενος δεν καλύπτεται νομικά ώστε να συμμετέχει στο σωματείο και είναι βέβαια πολύ εύκολο να απολυθεί (και μάλιστα χωρίς αποζημίωση). Το σωματείο παίρνει πρωτοβουλίες στη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι το πρώτο βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν για να λυθούν τα προβλήματα του χώρου.

Ανώνυμος λόγω …ενοικίασης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα